Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DVOJICA NIŠKIH AVANTURISTA OBILAZE KONSTANTINOVE GRADOVE

Do Jorka na “vespama”

Autor: B. Janačković | 21.06.2013 - 23:43:00h | Komentara: 2

Dejan Tonić i Aleksandar Đorđević, dvojica Nišlija, koji su 2. juna „vespama“ krenuli u obilazak gradova koji su vezani za cara Konstantina, stigli su u Jork u Engleskoj, čime su okončali prvi deo nesvakidašnjeg putešestvija.

Stigli  na cilj:  Đorđević  i Tonić

Stigli na cilj: Đorđević i Tonić

Oni su na repariranim dvotočkašima iz osamdesetih godina prešli oko 4.800 kilometara, uz mnogo nedaća koje su ih zadesile tokom ove nesvakidašnje avanture.


- Uspeli smo da na ovaj neobičan način povežemo Konstantinov rodni grad i mesto u kojem je proglašen imperatorom. U Jorku smo se predstavili zvaničnicima, koji su nas primili i saslušali sa velikom znatiželjom. Upriličili su nam obilazak grada i čuvene katedrale, tokom čije rekonstrukcije je u temeljima otkrivena ranohrišćanska bazilika. Veruje se da je baš na tom mestu Konstantin proglašen imperatorom - kaže Tonić.

Engleska dobrodošlica

Engleska dobrodošlica


Na putu do Jorka, gde god su se pojavljivali, članovi vespal kluba „Naisus” privlačili su veliku pažnju svojim nesvakidašnjim motorima na kojima su izlepljene srpska i engleska zastava, kao i mapa putovanja koja simoblično nozi naziv „Vespom kroz carske gradove”.

- Rim je bio fenomenalan, izazivali smo dosta pažnje kod prolaznika. Svi koji su nas videli i čuli bili su oduševljeni poduhvatom. Najteža deonica do sada bila je od Soluna do Igumenice, jer se radi o planinskom području, pa je i dosta hladno. Na jednoj tabli pisalo je „uspori, ovde medvedi žive”. Italija nas je dočekala prijateljski sa radoznalim carinicima. Oni su takođe pokazali veliku simpatiju za naš poduhvat - priča Tonić.

Svi putevi  vode u Rim

Svi putevi vode u Rim


Kroz Italiju dvojica vozača vespi borila su se sa jakom kišom i još snažnim vetrom koji je pretio da ih obori sa dvotočkaša. Desili su se i prvi kvarovi.
- Imali smo kvar na obe vespe od kojih je jedan mogao da bude baš nezgodan. Naime, na Aleksandrovom motoru olabavio se zadnji točak i samo što nije otpao. Srećom sve se dobro završilo, zamenili smo točak i stigli smo do Arla - priča Tonić.

Dvojica Nišlija su posle kratke pauze i predaha u Jorku, odmah krenuli ka Nišu, gde planiraju da stignu 28. juna. Trenutno se nalaze u Haseltu, u Belgiji, na velikom Svetskom Vespa skupu, gde su, takođe, svojevrsna atrakcija. U povratku, nezaobilazno svratište biće im još jedan od carskih gradova - nemački grad Trir u kojem i danas postoji čuvena Konstantinova bazilika.
Poslednji komentari
  • Darko Vreme: 22.06.2013 05:14h

    Super avantura...Jos kao klinac imao sam Vespu px200e i ostala mi je u mnooogooo lepom secanju...Bravo momci, tako se prave uspomene za ceo zivot...

  • pero Vreme: 22.06.2013 08:29h

    svaka cast.sve pohvale!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP