Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ENGLEZ KRENUO PEŠICE NA PUT OKO SVETA

Do Srbije putovao dve godine!

Autor: B. Bojović | 11.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Luk Adšin iz malog mesta kod Birmingema pre dve i po godine je krenuo pešice na put oko sveta i dosad je obišao 15 zemalja. U Srbiju je stigao iscrpljen u od hodanja poderanim patikama, a dočekan je u ivanjičkoj crkvi Svetog cara Konstantin i carice Jelene, gde je, osim smeštaja i hrane, dobio i novu obuću.

Luk Adšin

Luk Adšin

- Oduvek sam želeo da upoznam različite kulture i ljude, slušao sam mnogo o toplini i ljubaznosti koju vi, Srbi, imate prema drugima, a sada sam imao priliku u to lično da se uverim. Vaši običaji me fasciniraju, a toplina sa kojom sam primljen je specifična u odnosu na sva druga mesta. Za dve i po godine, koliko traje moje putovanje, nije se dogodilo da budem gladan i žedan, samo sam pet puta spavao na otvorenom, generalno nosim lepe utiske, kao što rekoh, iz Srbije najlepše - kaže Luk.


Iz Ivanjice će Luk krenuti put Studenice i Pridvorice. Holandija, Nemačka, Italija, Estonija, Letonija, Švajcarska, Ukrajina, Austrija... samo su neke od zemalja koje je ovaj dvadesetsedmogodišnji Englez obišao. Neobičan hobi objašnjava kao želju da proširi svoje znanje.

- Ne možete sve naučiti u školi i na fakultetu. Morate da proširite vidike, upoznate nova mesta, ljude, doživite njihove kulture, podelite razmišljanja. Upravo to radim, putujem po svetu, a iskustvo i znanje koje sam poneo iz ovih zemalja su neprocenjivi. Srbija će mi ostati posebno draga zbog ljudi i prirodnih lepota. Veoma ste ljubazan, nasmejan i lep narod - priča Luk.
Iako je želeo da se kroz neki vid volonterskog rada oduži sveštenstvu ivanjičke crkve, za tim nije bilo potrebe.

- Svako ko želi da upozna našu veru i kulturu i u svetom hramu je čistog srca, uvek će biti dobrodošao - kažu sveštenici, koji su se pobrinuli da Luk proba srpske kulinarske specijalite, spava u toplom i dobije novu obuću i odeću.
Na kraju našeg razgovora, Englez je pozvao sve ljude da slede njegov primer, tvrdeći da se na taj način stiče ogromno znanje, ali i razumevanje među ljudima, kojeg je, nažalost, sve manje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP