Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REPORTER ALO! MESEC DANA ŽIVEO U NEMAČKOJ

Dobro došli i još brže otišli!

Autor: Nikola N. Travica | 12.01.2013 - 22:58:00h | Komentara: 35

Evropska unija za mnoge Srbe još predstavlja veliku misteriju jer našem čoveku ni malo nije lako da se adaptira na život u Nemačkoj, gde je sve uređeno i zna se ko šta i kako radi, za razliku od Srbije.

Bez diskriminacije:  Crnac, Grk, novinar  „Alo!“ i Nemac  u diskoteci

Bez diskriminacije: Crnac, Grk, novinar „Alo!“ i Nemac u diskoteci

Upravo to su bile muke i reportera „Alo!“ koji je mesec dana živeo u državi koja ima najpoznatiju kancelarku - Angelu Merkel, u državi u kojoj svako može sve da ima i da mu ništa ne nedostaje, bez obzira na to gde radi i koliko zarađuje.

Nisu čekali proleće: Očišćen parking

Nisu čekali proleće: Očišćen parking


Svestan da ulazi u najrazvijeniju zemlju u EU, reporter „Alo!“ je s flajerom u ruci „Ne želim da tražim azil u EU“, koji je prethodno dobio od policije na aerodromu „Nikola Tesla“, bio spreman da će policajci u Štutgartu imati mnoštvo pitanja. Sve putnike iz Beograda ispitali su zbog čega dolaze, koliko novca imaju, kod koga će boraviti i najbitnije - da li imaju povratnu kartu kako bi bili sigurni da će se svi vratiti tamo odakle i dolaze.

Ponosni na red
Prva pozitivna stvar po izlasku sa aerodrome bila je ta što nisam stajao 24 sata „zavejan“, kao u Srbiji. Putevi po Švarcvaldu očišćeni i suvi iako je snega sa strane bilo do metar visine. Na putu nijedne pukotine, a kamoli rupe. Vožnja kao po avionskoj pisti.
Nemci vole red, rad i disciplinu da oni ne bi morali da improvizuju. Na poslu im je jako bitno da je svaki detalj regulisan određenim pravilima i obavezna je hijerarhija u firmi. O radnom stažu i prijavi na socijalno i penziono osiguranje niko ne treba ni da razmišlja, jer je to osnovna stvar prilikom zapošljavanja. Na crno vas niko neće primiti da radite, jer su kazne astronomske, a kontrole intenzivne. Vrlo pozitivan odnos prema poštovanju zakona do te mere vlada da se Nemac time ponosi, za razliku od naše zemlje.

U kafićima ne lete flaše
U kafićima i mladi i stariji zajedno uživaju. Niko nikoga ni popreko ne pogleda, a kamoli da mu glavu razbije ili „prospe“ zube po podu. Pa ja na to nisam navikao. Na kraju se svi raziđu svojim kućama bez da uvis poleti flaša.

Pomoć sa svih strana
Vraćajući se s najvišeg planinskog vrha na Švarcvaldu Feldberg, naišli smo na tešku saobraćajnu nesreću. Pomislio sam da do ujutro tuda proći neću, znajući kako se u Srbiji radi. Pomislio sam: „Dok probude sudiju, pa tužioca, pa dok očiste snežne nanose da bi oni došli na lice mesta...“ Kad ono iznenađenje! Saobraćaj nijednog sekunda nije bio u zastoju. Policajci su odmah preusmerili sva vozila preko Donauešingena (mesta gde izvire Dunav). Gde god se okreneš, pomoć stiže u svakom trenutku i sa svih strana. O tebi uvek neko brine.

I hrana jeftinija:  Ulica šunke u Tribergu

I hrana jeftinija: Ulica šunke u Tribergu


Socijala de luks
Oni koji primaju socijalnu pomoć u Nemačkoj nisu bedni. Država im plati stan i račune za sve komunalne usluge. Pored toga, dobiju minimum 360 evra mesečno za život sve dok se ne zaposle. Srbi tek u prodavnicama shvate koliko smo svega željni i koliko toga sebi ne možemo priuštiti u svojoj zemlji, jer su cene za nas pristupačnije i mnogo jeftinije u Nemačkoj nego kod nas.

Umesto dece psi i mačke
Ono što mi kod Nemaca smatramo uzdržanošću pre se može nazvati pristojnim kućnim vaspitanjem, a naša otvorenost može se nazvati „sklonost ka ugrožavanju tuđe privatnosti“. Za muškarcem obučenim u žensku suknju i čizme na štiklu niko se okrenuti neće, dok kod nas teško da će se bez dobijenih batina vratiti kući. Sve više gaje pse i mačke nego sopstvenu decu, za koju sve manje vremena imaju.

A tek porodilište...
Najveće iznenađenje dočekalo nas je u porodilištu u jednoj od klinika na Švarcvaldu. Informacije se mogu dobiti i putem skajpa, a slike novorođenčadi posle porođaja postavljaju se na sajt klinike. Na svakom spratu se nalazi ormarić s pićem, u fijoci svi mogući čajevi, a na ormariću toplo mleko i voda. Može da pije ko koliko i šta želi. Ostaje nam nada da ćemo i mi uskoro biti ravnopravni građani EU, a ne „oni iz trećih zemalja“, pa da na azil niko više i ne mora da pomisli.
Poslednji komentari
  • nensi Vreme: 12.01.2013 23:30h

    hvala za ovaj divan tekst, hvala

  • Drago Vreme: 13.01.2013 00:41h

    Nisi rekao da rade 5 dana po 12h onda se subotom urokaju, da nemaju pojma de se nalaze i "otpuze" do kuće ,gde se nedeljom trezne pa onda opet iznova...

  • Mladen Vreme: 13.01.2013 00:47h

    Plati porođaj 10000 evra pa ima pravo na besplatan čaj koliko god puta hoće dok je u porodilištu,u Srbiji bi ga za tu cifru ceo tim sa porođaja odveo na mešano meso par puta.

  • nemac Vreme: 13.01.2013 00:52h

    sve je potpuno tacno...

  • darko Vreme: 13.01.2013 01:02h

    vas reporter je gledao samo ono sto je hteo da vidi a ne stvarnu sliku nemacke

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP