Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PUKLA BRUKA U VRANJU

Doktorka internista predstavljala se kao kardiolog

Autor: V. Pešić | 27.02.2015 - 17:15:00h | Komentara: 1

Nezadovoljni radnici Zdravstvenog centra u Vranju podneli su Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv načelnice internog odeljenja dr Dušice Stanković zbog sumnje da je počinila krivična dela lažnog predstavljanja i zloupotrebe službenog položaja.

Ordinacija u Vranju

Ordinacija u Vranju | Foto: V. Pešić

U prijavi, koja je prosleđena Ministarstvu zdravlja i Odseku za privredni kriminal MUP-u u Vranju,navodi se da je doktorka specijalista interne medicine lažno koristila faksimil na kojem je sebe unapredila u internistu kardiologa.
Optužena doktorka je u "zoni odgovornosti" vranjskog pravosuđa jer nije završila subspecijalizaciju za kardiologa. Kolegijum Internog odeljenja Opšte bolnice u Vranju oglasio se 27. februara saopštenjem u kojem se navodi da je krivična prijava protiv načelnice neosnovana i tendenciozna, u cilju narušavanja njenog ugleda i integriteta internističke službe i lekarske profesije.
Milica Petković,v.d.funkcije osnovnog javnog tužioca, izjavila je da je u toku predistražni postupak, u kojem se proveravaju navodi anonimne krivične prijave grupe zdravstvenih poslenika.
Posle inspekcijske kontrole, da doktorka više ne koristi pečat. Upravnik Opšte bolnice internista dr Zvonimir Đorđević ističe da je doktorka Stanković završila usmeni deo subspecijalizacije za zvanje specijaliste interne medicine-kardiologa. Doktorki predstoji odbrana subspecijalističkog rada.

- Doktorka Dušica Stanković je upisala subspecijalizaciju u oblasti kardiologije, ali još nije odbranila rad. Mada niko ne osporava njeno stručno znanje, ona još nije subspecijalista kardiologije. Potpis i faksimil kardiologa znatno menja njena ovlašćenja kao lekara specijaliste. Određene lekove na teret RFZO mogu da prepišu samo subspecijalisti kardiolozi. Stručna mišljenja o određenim bolestima srca srca mogu da daju isključivo kardiolozi. Prilikom procene invalidnosti pacijenata za invalidsku penziju mišljenja daju i kardiolozi. Doktorka je lažnim predstavljanjem omogućila pacijentima korist, jer uzimaju lekove bez plaćanja participacije, dobijaju banjska lečenja i invalidske penzije, navedeno je u krivičnoj prijavi.
Direktor filijale republičkog fonda PIO u Vranju Dragoslav Nedeljković rekao je da doktorka Stanković nije pričinila nikakvu finansijsku štetu, jer recepte za lekove pišu izabrani lekari vranjskog Zdravstvenog centra, a ne specijalisti. Doktor Zvonimir Đorđević potvrdio je da načelnica Internog odeljenja više ne koristi sporni faksimil i da nije oštetila Zdravstveni centar, jer su koeficijenti za plate isti za specijaliste i subspecijaliste.
Kolegijum Internog odeljenja u saopštenju, koje je od 15 potpisalo 12 specijalista, ogradio se od navoda u krivičnoj prijavi protiv doktorke Stanković.
- Netačni su navodi iz prijave da je doktorka počinila krivično delo lažnog predstavljanja svog stručnog zvanja. Istina je da je doktorka Stanković specijalista interne medicine magistar kardiologije. Pred odbranom je rada uže specijalizacijke iz kardiologije. Ona je predan i savestan lekar sa iskustvom i odličnim referencama. Doktorka sebi ni drugima nije pribavila protivpravnu imovinsku korist zbog toga što je koristila pečat sa potpisom kardiolog. Netačni su navodi da je na kriminalan način ostvarila ekstra materijalnu dobit propisivanjem određene terapije i veštačenjem stepena invalidnosti pacijenata. Upotrebom svog faksimila doktorka nije ostvarila nikakvu materijalnu korist. Nikome nije omogućila da nezakonito ostvari neko pravo, izdavanjem i overavanjem medicinske dokumentacije, ističe se u saopštenju kolegijuma Internog odeljenja.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • koruba Vreme: 28.02.2015 20:12h

    Car :)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP