Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POJEO VUK MAGARCA, ALI STVARNO:

Dragiša s Peštera na bizaran način ostao bez svog ljubimca!

Autor: Politika | 13.01.2015 - 11:49:00h | Komentara: 0

Na večerašnji tradicionalni doček srpske Nove godine kraj crkve brvnare u zlatiborskom selu Jablanici ovdašnji veterinar Dragiša Slović Teher dolazi samo s jarcem Tihomirom, bez magarca Tatomira. Okrnjena je ta jedinstvena trojka, nesvakidašnja seoska maskota, jer je pojeo vuk magarca.

Magarac

Ilustracija | Foto: Profimedia

I to ne u erskoj šali, kakvim šeret Teher voli da uveseljava poznanike, niti u onoj izreci kad se ni posle dugog vremena ne ispuni ono što je obećano, koju uglavnom za političare vezuju. Zaista je neki gladan vuk pojeo magarca Tatomira.
Zato će novogodišnje poklone, koji su jablaničkoj deci minulih dočeka kod crkve brvnare stizali na magarčevim leđima, sad dovući jarac Tihomir na sankama. Neveseo, jer je bez parnika ostao.
- Tačno je, još letos nam vuk pojede Tatomira, tugujemo za magarcem i ja i ovaj jarac. Dao sam ga tad nekima da ga čuvaju u brdu, u jednoj livadi s njihovim kojima. Oni posle konje odveli, a Tatomira samog ostavili – priča Slović dok polako priprema narodnu nošnju za doček.
On kaže da su valjda mislili da će doći po njega.
- Ali nakon dan-dva iz kakve šumetine iskočio vuk, spazio magare i rastrgao ga, jadne ostatke smo tu pronašli. A Tatomir je bio jedini magarac u Jablanici, bez njega ništa više nije kao što je bilo. Ipak, razmišljam nešto da bi trojka možda opet mogla da oživi ako bi se javio donator koji bi nam poklonio kakvo pule, magarence. Ovde bismo ga odgajali, Tihomir bi opet dobio parnika, a Jablanica svoju turističku atrakciju – kaže on.
Magarac Tatomir je bio živuljka dobre naravi, rado se igrao i s malom decom. Imao je deset godina i smatrali su ga blagoslovenim. Kad se jednom razboleo od teške bolestitetanusa, gazda Teher ga je lečio injekcijama i antibioticima, pružio mu sve sa svoje strane, pa na kraju rekao da jedino bog može da mu pomogne. Sedam dana je Tatomir bio nepomičan, a osmi dan, kao čudo, odjednom stao na noge i krenuo.
Dragiša sad ne može da prežali tog svog ljubimca, koga je, kao i Tihomira, voleo da osedla, a on narodno odelo obuče, pa da u trojci odu na Zlatibor i kojekuda, gde su ih turisti rado fotografisali.
Tako će večeras na dočeku u porti prastare crkve brvnare u Jablanici biti svirke trubača, pesme “iz vika”, novogodišnjeg vatrometa, loženja ostatka badnjaka, pa i lovačkog gulaša, kuvaog kupusa, vruće rakije i vina, kao do sada.
S tim što veterinar Teher, seoski Božić Bata, ovog puta dolazi samo s jarcem.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP