Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRVE FOTOGRAFIJE U BOJI NA TLU SRBIJE SNIMLJENE U PRANJANIMA

Draža prvi
Srbin u koloru!

Autor: Gane Đorđević | 15.05.2013 - 13:39:00h | Komentara: 1

Prve fotografije u boji na tlu Srbije snimljene su u selu Pranjani na improvizovanom aerodromu, odakle je 1944. godine evakuisano preko 500 savezničkih pilota, a snimio ih je svojim “kodakom” Američki vojni fotograf J. B. Alin!

Draža Mihajlović

Draža Mihajlović

 

Fotografije je 6. septembra 1944. snimio američki fotograf J. B. Alin prilikom evakuacije savezničkih pilota

Na jednoj je od tih fotografija do kojih je došao “Alo!” nalazi se portret Dragoljuba Mihailovića, dok je na drugoj u društvu četničkog generala fotografisan američki obaveštajac Robert Makdauel i jedna žena, najverovatnije meštanka, koja s njima razgovara. U kadru se pored njih nalazi i kapetan američke vojske Nik Lalić, dok se u pozadini vidi masa ljudi koja prati ovaj događaj.

Fotografije su snimljene 6. septembra 1944, samo dve godine pošto se na

Draža odbio

da napusti Srbiju
Zbog zasluga prilikom spasavanja američkih pilota predsednik SAD Hari Truman posthumno je odlikovao Dražu Mihailovića legijom za zasluge. Inače, stotine američkih avijatičara čije su živote spasli četnici ustale su u odbranu Mihailovića. General je 1944. godine odbio i ponudu Mekdauela da zajedno sa njim napusti Srbiju.

tržištu pojavio „Kodakov“ film u boji. Inače, u selu Pranjani nalazio se improvizovani aerodrom, sa koga je od maja 1944. do februara 1945. godine uz pomoć četnika evakuisano 512 savezničkih pilota i civila. Operacija „Hiljard“, kako su je nazvali zapadni saveznici, smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.
Bivši urednik časopisa “Pogledi” i publicista Milosav Samardžić kaže da je Alin prilikom gostovanja u Pranjanima snimio veći broj fotografija, ali da je, prema njegovim sazanjima, sačuvano svega pet snimaka.

Draža Mihajlović

Kapetan Nik Lalić (levo), Dragoljub Mihailović i Robert Makdauel (desno)

- Ovo su gotovo sigurno prvi snimci u boji koji su nastali na tlu Srbije. U jednom Nemačkom časopisu koji je pod imenom “Signal” izlazio od sredine 1942. godine i bio prevođen na srpski jezik bile su objavljivane i fotografije u boji, jer je “Agfa” svoj kolor film patentirala pet godina pre “Kodaka”. Međutim, nema podataka da su objavljivane fotografije u tom listu nastale na tlu Srbije - objašnjava Samardžić.

Portret Dragoljuba Mihailovića objavljen je na koricama Samardžićeve knjige “General Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta”, dok je druga manje poznata u javnosti. Njena nešto uveličana kopija danas krasi crkvu u Pranjanima.

Nemci napravili prvi kolor film!
Džejms Klark Maksvel napravio prvu fotografiju u boji još 1861. godine. Sedamdeset godina kasnije 1937. nemačka “Agfa” je predstavila svoj prvi kolor film, a pet godina kasnije i američki “Kodak” je na tržište izbacio svoj film u boji.

Makdauel bio uz četnike

Robert Makdauel poslat je u Mihailovićev štab u avgustu 1944, ali je zbog kritika na njegov rad koje su stizale iz Engleske vraćen kući posle tri meseca. Otvoreno je stao na stranu četničkog pokreta, a u jednom od izveštaja tvrdi je da će u Jugoslaviji nastati građanski rat ukoliko se vlast u toj zemlji poveri Josipu Brozu. Predlagao je da se od partizanskih i četničkih snaga formira jedinstvena vojska koja bi borbu protiv Nemaca nastavila pod savezničkom komandom, a posle rata novu vladu, sastavljenu trećinom od četnika, trećinom od partizana, a trećinom od osoba koje će iz redova Jugoslavena izabrati Saveznici.
 

Poslednji komentari
  • stevan Vreme: 15.05.2013 15:04h

    cestitam alo sto ste to objavili draza se borio za svoj narod i umro za njega slava mu njegov osmeh je lek za postene srbe njegova hrabrost ce ostati za navek

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP