Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALEKSA ĐURIĆ (25) VRATIO SE IZ AMERIKE NA ČUKUNDEDINO IMANJE

Draži mu srpski „košmar“ nego „američki san“

Autor: Biljana Nenković | 26.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 11

Arhitekta Aleksa Đurić (25) jedan je od retkih Srba koji se vratio u zemlju iz SAD, jer mu se ne dopada njihov način života, koji njegovi vršnjaci u Srbiji priželjkuju. Odlučio je da se vrati na imanje kod babe i dede u selu Korman kod Kragujevca, gde u svom ateljeu projektuje i promoviše okrugle podzemne kuće, čija je gradnja jeftina, ekološka i ne narušava pejzaže.

Vratio se u Srbiju  posle 17 godina: Aleksa

Vratio se u Srbiju posle 17 godina: Aleksa

- Najbolje što je moglo da mi se desi jeste da se zaposlim u nekoj dobroj firmi u Njujorku i tek za 30 godina da skupim pare za svoj svoj arhitektonski biro. A, ovde mogu to odmah! Promovišem koncept zelene, ekološke arhitekture. To je poseban način gradnje podzemenih, okruglih kuća. Od iskopane zemlje mašinom konstruisanom samo za tu namenu prave se kompresovane cigle, tako da je gradnja izuzetno jeftina, a kuća ne narušava okolinu - kaže Aleksa, koji je u Nju Džersiju i Firenci završio fakultet.

Kuće se prave pod  zemljom, jeftine  su i ekološke

Kuće se prave pod zemljom, jeftine su i ekološke

Porodica ostala, on se vratio!


Aleksini roditelji i sestre bliznakinje ostali su u Americi. Svi zajedno su otišli preko okeana 1997. godine, kada su dobili zelenu kartu na lutriji. On je tada imao devet godina. Njegov rođeni stric sa porodicom već se bio preselio u SAD, i još je tamo. Aleksa je jedini iz familije koji se vratio na imanje svog čukundede Živote i pradede Vidosava Đurića.

Aleksa bi uskoro trebalo da počne da gradi jednu takvu kuću na imanju svog dede Slobodana i bake Slavke, na čiju radost se, od šestoro unučadi, vratio posle blizu 20 godina.

- Na selu imam dosta prostora, mogu opušteno da eksperimentišem i bavim se umetnošću. Ne volim da provodim vreme u automobilu, a tamo u vožnji do posla ponekad provedete sate u vožnji. Toliko mi ne odgovara američki način života da sam odmah iz Firence, gde sam bio na master studijama, došao ovde. Nisam hteo ni po diplomu da odem. Nisam materijalista. Ja sam arhitekta, umetnik, a u Americi umetnošću možete da se bavite samo u slobodno vreme - kaže Aleksa.

Đurić trenutno radi  na novom projektu

Đurić trenutno radi na novom projektu

 
Posle godinu dana, od kako je život u Nju Džersiju zamenio Kormanom, Aleksa kaže da se susreo i sa nedostacima sistema koji funkcioniše u Srbiji. Tvrdi da mu smeta spora birokratija, zbog koje još uvek nije preveo svoju diplomu.

Aleksa promoviše  podzemne kuće

Aleksa promoviše podzemne kuće


- Čuo sam i da na konkursima ima nameštanja i korupcije. Ali naći ću način da od svoje umetnosti živim i da dođem do novca. Ako za pet-deset godina baš ne bude imalo nikakavog efekta, otići ću dalje. Ali, pre će to biti Firenca nego Amerika - dodaje Aleksa.

„Zelena“ kultura

- Projektovao sam i umetničko naselje. Reč je o kućama koje bi bile iznajmljivane umetnicima. Dakle, nije reč o prostoru za izlaganje, već o objektima u kojima nastaje umetnost. Našao sam i prostor u Kragujevcu, u Velikom parku na početku Šumarica. Videćemo ko je i koliko zainteresovan za samooodržive kulturne naseobine, koje takođe počivaju na principima zelene arhitekture - kaže Aleksa.

Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 26.04.2014 07:17h

    I ja sam se vratio iz Kanade, iako imam njihovo državljanstvo.Proveo sam tamo 5 godina. To je bilo 5 ubedljivo najgorih godina u mom životu.Daleko im "lepa" kuća

  • Dragan Vreme: 26.04.2014 08:25h

    Da li neko moze da procita ova glupost a da se ne nasmeje??? Odakle se on ratio posle 17 godina??? Odveli ga kao dete od devet godina,iskolovali i posle preskupih studija u Italiji poslali u Srbiju sa params da pravi biznis. Koga bre vi zamajavate???

  • Petar Vreme: 26.04.2014 10:07h

    Vidimo se u Firenci za 2-3 godine...

  • perica Vreme: 26.04.2014 10:32h

    Gluposti.Kuca pod zemljom.Neka pita nekog u Vrnjackoj banji posle ovih poplava da ulozi pare u kucu pod zemljom...Ako za 5-10 god nema efekta........ Ma otici ces brale vec dogodine. A sto se tice arhitektonskog biroa,zato nam sve i ide tako, sto svaka susa moze odmah da otvori biro,a ne kao na zapadu za 30tak god rada.I cek,nesto se i Velja pita.......

  • Dusan Vreme: 26.04.2014 10:56h

    Nek te sreca prati mladi covece,t je za svako pohvalu i cak vise od toga,i sam zivim u UK a to su Americki preci ,,cudan je to svet,verujem ti sve .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP