Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OSTVARILE SE CRNE SLUTNJE

Drina zagađena teškim metalima!

Autor: blic.rs | 16.10.2014 - 18:49:00h | Komentara: 0

Upozorenja da će teški metali iz oštećenog jalovišta „Stolice“ u Kostajniku stići i do Drine, potvrdili su poslednji rezultati analiza Agencije za zaštitu životne sredine.

a

Teški metali u Drini nađeni su kod Badovinaca, pokazala je vanredna kontrola vode Kostajnika, Jadra i Drine, početkom oktobra. Prema uzorku uzetom oko deset kilometara uzvodno od ulivanja Jadra u Drinu dobijena vrednost ukupnog gvožđa odgovara trećoj klasi kvaliteta voda, dok uzorak iz Badovinaca, desna obala, pokazuje da vrednost ukupnog gvožđa i arsena odgovara trećoj klasi, a rastvorenog olova 3. do 4. klasi kvaliteta voda.

Uzorci iz Jadra kod Bradića, 500 metara ispod i 500 metara uzvodno od ulivanja Korenite, pokazali su prisustvo gvožđa, arsena, mangana, rastvorenog nikla i olova, a kvalitet voda je od treće do pete klase. Teški metali su prisutni i u Jadru, pre ulivanja u Drinu.

a

- Već nekoliko meseci upozoravamo da će teški metali brzo stići do Drine. Neki su to potcenjivali tvrdeći da će veći vodotokovi razblažiti koncentraciju opasnih materija. Oni su ipak otkriveni u Badovincima, koji su blizu Save, gde je voda reke Drine svrstana u treću, odnosno četvrtu kategoriju što znači da nije ni za piće i tehničku upotrebu. Ne treba ni pominjati kako to sve utiče na živi svet u reci i oko nje. Nisam govorio nikada kao prorok, već kao neko ko se godinama bavi hemijom - rekao je član Gradskog veća Loznice Dragoslav Dobrić.
Rezultati pokazuju da su teški metali prisustni i uzvodno od ulivanja reke Jadar u Drinu, a kako podseća Dobrić, osim posete Filipa Radovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine, koji je obećao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći, drugih reakcija države nije bilo.
Meštani su već više puta ukazivali na to da se vrbe u rečnim koritima suše, da ribolovci ne pecaju na Jadru nizvodno od uliva Korenite, ali jalovina iz nekadašnje flotacije na Stolicama i dalje ističe praveći ogromnu ekološku katastrofu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP