Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BEOGRAD NAJBEZBEDNIJI U REGIONU, POKAZUJE STATISTIKA RADA PRESTONIČKE POLICIJE

Droge na ulicama ima tri puta manje!

Autor: Svetlana Vojinović | 04.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Beograd je najbezbedniji grad ne samo u Srbiji, već i u regionu i Evropi, pokazuje statistika rada PU Beograd. Za razliku od svih gradova u bivšoj SFRJ, koji beleže porast broja najtežih krivičnih dela, kriminal u srpskoj prestonici je smanjen za 11 odsto, a otprilike isto toliki je i porast broja rasvetljenih slučajeva za poslednjih šest meseci u odnosu na isti period prethodne godine, od oktobra 2012. do marta 2013.

Nebojša  Marković,  načelnik  beogradske kriminalističke policije

Nebojša Marković, načelnik beogradske kriminalističke policije | Foto: Đorđe Kojadinović

Pored smanjenja ukupnog kriminaliteta, smanjen je broj najtežih krivičnih dela (ubistvo, pokušaj ubistva, silovanje) za 16 odsto, rasvetljeno je 4. 287 krivičnih dela, a povećan je broj hvatanja izvršilaca na mestu izvršenja krivičnih dela. Procenat rasvetljavanja teških ubistava u poslednjih šest meseci je 80 odsto, dok su za sva teška ubistva izvršioci poznati.

Slovenija se vratila na stari ZKP!

Razlika između starog i novog zakona o krivičnom postupku, koji je stupio na snagu 1. oktobra 2013. godine, ogleda se u uvođenju tužilačke istrage.
- To zapravo znači da je tužilac preuzeo ulogu policajca, on predlaže i vodi posao kao policijski službenik, a preuzeo je i obavezu istražnog sudije, dok je policija servis tužilaštva. Inače, Srbija je poslednja u regionu počela sa promenom novog ZKP-a, dok se Slovenija, koja ga je među prvima izglasala, vratila na stari zakon zato što se njegovom primenom povećao broj krivičnih dela - kaže Marković.

Krivična dela protiv imovine, kojih je najviše na teritoriji Beograda, smanjena su za 11 odsto, a teških krađa za 14 odsto. Broj razbojništva je manji za 15 odsto, a čak za 31 odsto je manji broj razbojništva na objekte kao što su banke, menjačnice, pumpe, kazina... Znatno je smanjena i maloletnička delinkvencija, dok su se najviše krala vozila „folksvagen“ i „zastava“.

Zabeleženi su i odlični rezultati kada je u pitanju suzbijanje narkomanije. Iako je u odnosu na uporedni period smanjena količina narkotika koja je zaplenjena, (68 kilograma u odnosu na 268), znatno je povećan broj zaplena. U poslednjih šest meseci bilo je više od 300 zaplena i činjenica je da je droge sve manje, kažu u policiji, navodeći da je s druge strane njena cena zbog toga u porastu.

Oduzeto je 56,6 kilograma marihuane, 1,5 kilograma kokaina, više od pet kilograma hašiša, otkriveno je šest laboratorija za proizvodnju droge (na Paliluli, Zvezdari, u Obrenovcu, Sopotu i dve na Voždovcu).

Za razliku od  svih gradova  u bivšoj SFRJ,  koji beleže  porast broja  najtežih  krivičnih  dela, kriminal  u srpskoj  prestoni

Za razliku od svih gradova u bivšoj SFRJ, koji beleže porast broja najtežih krivičnih dela, kriminal u srpskoj prestonici je smanjen za 11 odsto | Foto: Goran Srdanov

Značajnu ulogu u akcijama „Grom“ i „Grom 1“ u decembru odigrala je upravo beogradska policija. Po raspisanim potragama i poternicama uhapšeno je 1.759 osoba, a pronađeno je 228 nestalih lica...


Nebojša Marković, načelnik kriminalističke policije Beograda, kaže da su ovakvi rezultati postignuti zahvaljujući odličnoj koordinaciji ljudi iz vrha policije i tužilaštva.

- Veselin Milić, novi načelnik PU Beograd, došao je baš u vreme stupanja na snagu Zakona o krivičnom postupku. On se aktivno uključio u rasvetljavanje nedostataka i organizovao je niz sastanaka sa predstavnicima osnovnog, višeg i specijanog tužilaštva zahtevajući što intenzivniju i neposredniju saradnju. To je prvi put da se načelnik PU konkretno posvetio suzbijaju kriminaliteta i aktivno uključio u rad, davao predloge, organizovao rad na terenu.
Zapravo, cela konstrukcija zasnovana je na idejama direktora policije Milorada Veljovića, načelnika Uprave krimimalističke policije Rodoljuba Milovića i načelnika PU Beograd Veselina Milića. Iako su takozvani zli jezici pretpostavljali da će stupanjem na snagu novog ZKP-a rezultati biti drastično smanjeni, kao što vidite, dogodilo se upravo suprotno, u čemu, naravno, veliki značaj ima dolazak Veselina Milića na čelo UKP-a. Najgora situacija je u Sloveniji, Crnoj Gori, BiH - objašnjava Marković za „Alo!“ .

Niš i Novi Sad najugroženiji!

Za razliku od Beograda, ostala dva najveća grada u Srbiji ne samo da beleže povećanu stopu kriminaliteta, već su i najugroženija. U pitanju su Niš i Novi Sad, gde se procenat nerešenih najtežih krivičnih dela kreće iznad 25 odsto!

Poslednji komentari
  • Pavle Vreme: 04.04.2014 07:20h

    Znači oni tačno znaju koliko droge ima na ulicama. Interesantan podatak. Baš interesantan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP