Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KO TO TAMO SVIRA

Država mi zaplenila harmoniku, daću im i život!

Autor: Gane Đorđević | 28.12.2013 - 08:18:00h | Komentara: 14

Da je država bila tako efikasna kao u slučaju siromašnog muzičara iz Velikih Crljena Saše Filipovića (47), kome je 1995. godine zbog duga za zdravstveno i penziono osiguranje uz asistenciju policije zaplenila harmoniku, verovatno bi spisak od 1.500 preduzeća koja u ovom trenutku duguju čak 378 milijardi dinara poreza i doprinosa bio drastično manji!

Saši Filipoviću (47) Poreska zbog  duga 1995. zaplenila instrument  koji je potom nestao. Sada, posle  18 godina, od njega potra

Saši Filipoviću (47) Poreska zbog duga 1995. zaplenila instrument koji je potom nestao. Sada, posle 18 godina, od njega potražuju 1,22 miliona

U oktobru 1995. godine službenik Poreske uprave došao je u kuću Filipovića da u ime države namiri dugove s “neodgovornim” harmonikašem. Uz asitenciju policije i u prisustvu svedoka, nesrećnom muzičaru koji je jedva sastavljao kraj s krajem oduzeto je osnovno sredstvo za rad.

Dužan i udruženju


Andrija Bajić, mlađi brat slavnog pevačkog dueta iz Jabučja i sadašnji predsednik udruženja estradno-muzičkih umetnika Srbije, tvrdi za „Alo!“ da je Filipović bio dužan da samostalno obavi sve proceduralne aktivnosti oko poreske odjave. On nije mogao da objasni zbog čega Filipoviću nije prestalo članstvo u udruženju i pored toga što nije plaćao članarinu više od godinu dana. Kako je rekao, taj statut je promenjen, pa su članovi o svom eventualnom izlasku iz udruženja sada dužni da to i pismeno obrazlože. Prema Bajićevim rečima, Filipović se još vodi kao član udruženja i na osnovu zaostalih članarina duguje oko 45.000 dinara.

Vrednost polovnog “gvarninija” procenjena je na 1.000 nemačkih maraka, taman onoliko koliko je i iznosio njegov dug. Najgore od svega je to što nesrećni muzičar 18 godina kasnije i dalje duguje državi, ali sada 1,22 miliona dinara, što je višesteruko veći iznos od onog zbog koga su mu poreski službenici zakucali na vrata.


- Odbijene su sve moje žalbe, advokat je bespomoćan, a država traži pare. Nemam stalna primanja, pa mi je jedino ostalo da se ubijem. Uzeli su mi harmoniku, daću im i život! - preteći poručuje Filipović.

Sve je počelo kada je harmonikaš iz Velikih Crljena 1995, posle sedam godina, prestao da plaća članarinu udruženju etsradno-muzičkih umetnika Srbije. Po tadašnjem statutu ove organizacije, njegovo ime je zbog toga automatski trebalo da bude izbrisano sa spiska članova. Ipak, iz nekog razloga Filipović se još nalazi u tefteru udruženja, pa zbog toga nadležnim organima nikada i nije stigla njegova poreska odjava.

- Kada su mi oduzeli instrument, bio sam 100 posto siguran da sam sve svoje dugove izmirio. Umalo se nisam šlogirao kad sam pre nekoliko godina saznao za taj novonastali milionski dug, koji ne mogu da isplatim - jada se muzičar.

Mada su bili dužni da ga obaveste kada i pod kojim uslovoma je na licitaciji prodata njegova zaplenjena harmonika, Filipović nikada nije dobio tu informaciju. Jedno vreme instrument je skupljao prašinu u kancalariji lazarevačke filijale, ali je kasnije nestao bez traga.

- Lazarevački poreznici o tome ne žele da razgovaraju, tako da još ne znam kada, ko i za koliko novca je otkupio moju harmoniku - bespomoćno zaključuje Filipović.

Daj šta daš

I pored urednog punomoćja i poziva na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Poreska uprava nije dozvolila uvid u dokumentaciju vezanu za zaplenu Filipovićeve harmonike. Oni su odbili da odgovore na pitanja da li su poreski organi imali pravo da harmonikašu iz Crljena oduzmu osnovno sredstvo za rad i da li je postojala zakonska mogućnost da se ovaj instrument proda. Inače, Filipovićev osnovni dug iznosi 162.274 dinara, dok s kamatama prelazi 1,2 miliona dinara. Njemu je nedavno ponuđeno da do isteka 2014. godine plati samo osnovni dug, pa bi mu u tom slučaju bila otpisana kamata.

Oko 150.000 građana zrelo za bankrot

Prema podacima Poreske uprave, na spisku njihovih dužnika nalazi se čak 1.500 preduzeća, među kojima je najveći “Zastava oružje”, sa više od šest milijardi dinara neplaćenih poreza i doprinosa. Oko 300 preduzeća i institucija sa tog spiska poreznicima je dužno 44,5 milijarde dinara. Među preduzećima u restrukturiranju, najveće poreske dugove imaju “Zastava automobili” iz Kragujevca - 5,11 milijardi dinara. Prati ih “Ivo Lola Ribar” iz Beograda sa 2,63 milijarde, RTB, Rudnici bakra u Boru sa 2,54 milijarde, “14. oktobar” iz Kruševca sa 2,43 milijarde, Jagodinska pivara sa 2,28 milijardi. U isto vreme oko 150.000 građana Srbije zrelo je za proglašenje ličnog bankrota, jer u 2014. neće moći da izmire obaveze prema bankama i javnim preduzećima. Za zakasnele rate kredita duguje se 270 miliona evra, dug za struju iznosi 51 milijardu, a za grejanje 15 milijaradi dinara, dugovanja za porez nešto su manja i iznose 11,5 milijardi dinara, konačno za TV pretplatu građani Srbije duguju 80 miliona evra.

Poslednji komentari
  • pera Vreme: 28.12.2013 09:22h

    Dokle vise Tv pretplata i dug. Ne dugujemo mi nista RTS-u, reka je Vucic da se vise ne placa taj danak.

  • Dragan Vreme: 28.12.2013 09:24h

    Meni je na racunu promet za 2013.g. bio 0,00 dinara a drzava me i dalje duzi za 44,ooo,oo dinara mesecno i za poreze i doprinose za tu sumu, dzabe dokaz iz banke, oni bi da uzmu porez na neostvareni dohodak po svaku cenu. Koliko li je ljudi u Srbiji tako opljackano. DOOOKLEEEE BREEE. Stavrno je vreme za Izbore...

  • sloba Vreme: 28.12.2013 10:25h

    Ova država pljačka i podkrada sopstveni narod. Država je najveći lopov u ovoj zemlji. Naravno moraju buzdovani od nečega da žive.

  • Neša Vreme: 28.12.2013 11:39h

    Džabe izbori! Posle svakih izbora dodju još gori! Motka! Go***va!

  • Valjevo Vreme: 28.12.2013 13:28h

    150 000 gradjana?Da niste malo pogrešili!?Velika je većina pred bankrotom ako ne i u bankrotu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP