Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KRVNA OSVETA JOŠ NIJE IŠČEZLA SA NAŠIH PROSTORA

Dug u krvi još se naplaćuje!

Autor: R. Ćoralić | 28.07.2013 - 08:15:00h | Komentara: 1

Nikola Šćepanović iz Kuršumlije nedavno je sa devet hitaca usmrtio Zorana Milanovića jer je Zoranova ćerka ubila njegovog sina. Pre pet dana, u Budvi je uhapšen i Slobodan Šaranović zbog sumnje da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, koga je smatrao odgovornim za smrt svog rođenog brata Branislava. Iako nisu tipični primeri krvne osvete, ovi slučajevi pokazuju da ta kategorija ipak nije u potpunosti iščezla sa ovih prostora.

Nikola Šćepanović ubio je Zorana Milanovića

Nikola Šćepanović ubio je Zorana Milanovića

Tipična krvna osveta, koja funkcioniše po principu “oko za oko - zub za zub”, tvrde stručnjaci, karakteristična je za zaostale, plemenske zajednice i znači vraćanje duga u krvi. Ona je surov plemenski običaj koji podrazumeva da je u slučaju teške uvrede, ranjavanja ili ubistva, porodica dužna da se osveti izvršiocu ili članu njegove porodice. To je, tvrde naši sagovornici, običajno pravo, kojim se brani čast i ime porodice. Ima je još ponegde u Crnoj Gori, Albaniji, na Kosovu i Metohiji, u Turskoj i muslimanskim zemljama.


... jer je  Milanovićeva ćerka Maja...

... jer je Milanovićeva ćerka Maja...

Međutim, iako stručnjaci smatraju da je “dug krvi” odavno iskorenjen u Srbiji, javnosti je poznat slučaj iz Bujanovca od prošle godine, kada je Imer J., koji je došao iz Švajcarske, na ulici usmrtio Emina Bektašija, nekadašnjeg komšiju iz sela Nesalce, jer mu je pre 34 godine ubio brata i bratanca i ranio oca. Imer je na saslušanju izjavio da je motiv krvna osveta. Takođe, centar Pančeva bio je pre nekoliko godina poprište krvave osvete oca koji je hicem iz pištolja osvetio mrtvog sina. Dragan B. (24) iz Sakula ubijen je samo nekoliko minuta po završetku suđenja u pančevačkom sudu. Njega je usmrtio Dragoljub K. iz Idvora jer je Dragan B. pre četiri godine automobilom usmrtio njegovog sina.


...ubila Nikolinog sina Nenada

...ubila Nikolinog sina Nenada

I kada je Refik Zairija (24) iz Miratovca kod Preševa zaklao svog petogodišnjeg rođaka Nijaza I. prerezavši mu vrat od uha do uha, srpski istražni organi su zaključili da je reč o krvnoj osveti.


Milan Kostić, klinički psiholog i forenzičar, ističe da je krvna osveta vezana za “dug krvi” koji jedna porodica duguje drugoj.

- U Srbiji ima dosta slučajeva gde je motiv ubistva osveta, ali to nema značaj “duga krvi”. Kod krvne osvete postoje određena pravila. Prema kanonu Leke Dukađinija, ako muškarac iz jedne porodice ubije drugog, familija žrtve mora odgovoriti na isti način. Taj dug uglavnom naplaćuje najstariji muški član porodice i to je njegova obaveza, a u slučaju da odbije, biva odbačen, proglašen za kukavicu i porodica ga se odriče - kaže Kostić, dodajući da su u takvim slučajevima žene i deca pošteđeni. Takođe, porodica ubice je jedino sigurna u svojoj kući jer ubistvo suparnika u njegovom domu donosi sramotu. Zbog toga na stotine dece u Albaniji i na Kosovu nikada nije osetilo čari odrastanja, odlaska u školu i igranja u dvorištu jer je zatvoreno u kućama zbog straha od krvne osvete. Krvna osveta je čak kao vrsta krivičnog dela izbrisana iz Krivičnog zakona Srbije, ali se svako ubistvo iz osvete smatra teškim ubistvom, za koje se mogu izreći najteže kazne od 30 do 40 godina zatvora.

Žrtva nema mira ni na onom svetu
“Prastaro je verovanje da je krv sedište ljudske duše, bića i da znači život. Tako, kada se neko igra boga i oduzme nekome život, krv ubijenog ključa i on ne može da nađe mir na onom svetu sve dok se njegova krv ne naplati i dok neko iz porodice ubice ne plati glavom”, objašnjava za “Alo!” etnolog Paun Es Durlić, dodajući da je krvna osveta karakteristična za plemenske zajednice i da može da se prenosi generacijama u nedogled. Iako ovaj vid osvete seže daleko u prošlost, mnoga pravila ni do danas nisu promenjena i vrlo je čest slučaj da se sprovodi sve dok svi muški članovi porodice ne budu ubijeni.

Žarko Laušević

Žarko Laušević | Foto: S. Maričić

Žarko Laušević izbegao osvetu
Poznati glumac Žarko Laušević, u usponu karijere, pre 20 godina, ubio je u podgoričkom kafiću Radovana Vučinića i Dragora Pejovića. Posle odslužene kazne, zbog straha od krvne osvete pobegao je u Njujork, gde i danas živi. Iako je pomilovan prošle godine, Laušević do danas nije dolazio u zemlju.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 29.07.2013 07:02h

    a sto da iscezne kad se zakon zahvaljujuci advokatima,sudijama,korupciji i mitu,najcesce SPRDA sa yrtvama i ostecenima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP