Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POSKUPLJENJE CIGARETA

Duvan sa tezge spas za budžet!

Autor: Julija Tonić | 20.11.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

Svakodnevna poskupljenja su naterala građane se da snalaze kako znaju i umeju da bi preživeli!

Duvan: Strast, navika, bolest zavisnosti

Duvan: Strast, navika, bolest zavisnosti | Foto: Dušan Milenković

Oni srećniji, koji rade, dovijaju se od plate do plate, a nezaposleni i dalje predstavljaju enigmu za statističare koji se pitaju kako su oni i dalje na brojnom stanju. Poslednji talas poskupljenja nije zaobišao ni cigarete, koje polako, ali sigurno grabe ka evropskim cenama koje se kreću oko pet evra za paklicu. Međutim, umesto da ostave duvan, pušači u Srbiji se dovijaju kako da prođu što jeftinije, a da se ne odreknu smrtonosne navike.

Uprkos poskupljenju cigareta, Milioni pušača u Srbiji se ne odriču štetne navike

Uprkos poskupljenju cigareta, milioni pušača u Srbiji se ne odriču štetne navike | Foto: Zoran Ilić

 

Neslavni rekord!


Prema podacima Svetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka prikupljenim iz 71 države, na prvom mestu je Srbija sa 2.861 popušenom cigaretom godišnje po osobi. U Srbiji puši oko 67 odsto stanovništva, a od posledica pušenja u našoj zemlji godišnje umire više od 20 odsto od ukupnog broja umrlih. Najviše zbog plućnih, kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Na beogradskim pijacama duvan se prodaje na tezgama. Prodaja duvana na taj način je zabranjena i zbog toga ih kažnjava inspekcija, ali oni malo uporniji snađu se da svoju robu ponude kupcima. Malo je teže pronaći ih, morate da se raspitate kod nekoliko prodavaca dok vam neki ne otkrije ko je taj „duvandžija“.

Kada mu priđete i kažete šta hoćete, on vas prvo značajno pogleda i procenjuje da li ste policajac u civilu. E, a kada uspete da ga ubedite da ste samo kupac, to je već druga priča, postaje ljubazan i voljan za razgovor jer, naravno, i on mora da živi od nečega.


“Prodaja ide odlično, baš zbog čestih poskupljenja cigareta, a kupovinom rezanog duvana na pijacama može dosta da se uštedi. Osim duvana, potrebne su vam i mašinica za motanje i prazne cigarete sa filterom ako ne želite da motate u rizlu. Cena mašinica je oko 300 dinara, a 250 cigareta sa filterom je 250 dinara. Uštedi se više od trećine budžeta za mesec dana”, kaže naš sagovornik i ističe:

„Škija“ ili uvozni duvan


Najtraženiji i najskuplji duvan na beogradskim pijacama je hercegovački „kotorban”, koji je svetle zlatnožute boje. Za albanski važi da je previše jak, a na tržištu se, osim domaćeg, može pronaći i makedonski. Domaća “škija” je daleko jeftinija od uvoznog duvana, koji se prodaje i za preko 6.000 za kilogram, koliko biste dali i da kupujete cigarete.

„Ako motate duvan, smanjićete pušenje. Zato što vas jedna cigareta čistog duvana zasiti i nemate potrebu da odmah zapalite drugu. Ja sam ranije pušio dve pakle dnevno, dok sa ovim duvanom dan prođem sa 15 cigareta.

Da biste održali vlažnost duvana, potrebno je da u njega stavite koru jabuke, pomorandže ili list kupusa.

Rezani duvan je mnogo zdraviji jer ne sadrži ništa u sebi, to je čist duvan, bez ikakvih aroma i ostalih štetnih sastojaka.“

U Srbiji puši čak oko 67 odsto stanovništva

U Srbiji puši čak oko 67 odsto stanovništva | Foto: Shutterstock


Cene duvana na pijacama su različite. Kreću se od 1.500 dinara za kilogram lošijeg do 2.500 dinara i više za kilogram pravog hercegovačkog. Većina prodavaca na tezgama se kune da je njihov duvan pravi hercegovački, ali se uglavnom prodaje domaći ili albanski, koji je mnogo jači. Sve više seljaka iz Vojvodine i Šumadije radije prodaje duvan prodavcima na pijaci nego što ga daje u otkup.

Duvan se sadi u 124 zemlje!


Duvan se sadi u 124 zemlje širom sveta, na čak 3,8 miliona hektara. Najveći proizvođač je Kina, sa više od 43 odsto celokupne svetske proizvodnje duvanskog lista. Zahvaljujući broju stanovnika, Kina je zemlja i sa najvećim brojem pušača, čak 38 odsto, što je nekoliko stotina miliona od 1,35 milijardi stanovnika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP