Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NAJSTARIJA SRPSKA ŠKOLA U DIJASPORI

Dva i po veka čuvaju srpstvo od zaborava

Autor: Nikola N. Travica | 02.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Pored svih nesreća kroz koje su Srbi vekovima prolazili, kako u svojoj zemlji, tako i van njenih granica, u selu Lovra blizu Budimpešte duže od 250 godina postoji, verovatno sada već i najstarija srpska škola u dijaspori. Iako se u toj obrazovnoj ustanovi školuje svega desetak učenika, uz velike napore malog broja zaposlenih još uvek deca umesto Ozo sip, pevaju: Kolo vodi Vasa, Srpkinja, U Milice duge trepavice i druge stare srpske pesme.

1922.

1922.

Srpska pravoslavna veroispovedna škola u mestu udaljenom od Mađarske prestonice svega pedesetak kilometara, postoji još od davne 1756. godine. Iako su se mnoge generacije Lovrana promenile, najzanimljivije je da su meštani ovog seoceta na Čepelskom ostrvu veliku pažnju posvećivali obrazovanju, što i danas čine. Osim škole, biblioteke, doma kulture i crkve u selu ništa drugo ne funkcioniše. Čak nema ni prodavnice niti kafane. U školskoj zgradi pored četvorogodišnje škole u kojoj se školuje svega 13 dece, smešteno je i obdanište u kome je ukupno 17 mališana.


1930.

1930.

- Volela bih da svi sačuvaju svoju kulturu, obrazovanje i običaje, kao što smo to uspeli mi u Lovri da učinimo. Iako nije bilo lako predhodnih 250 godina, mi smo uspeli da sačuvamo i održimo školu koju pored srpske dece, pohađaju i Mađari - započinje priču za “Alo!” učiteljica Sofija Ivanov, dodajući da su sva deca od prvog do četvrtog razreda zajedno.


1971.

1971.

- Mi smo kao jedna velika porodica. Roditelji su svesni da su im deca na dobrom mestu. Imamo malo dece i možemo svakom pojedinačno da se posvetimo. Tokom školovanja deca dobiju sve ono za šta roditelji danas sve manje vremena imaju, puno ljubavi i pažnje - priča učiteljica, dodajući da se u prvom razredu radi isključivo na srpskom jeziku, a da se mađarski uči od drugog.


1997.

1997.

 Vaspitačica Milica Aleksov, u lovranskom obdaništu je 26 godina, a njenu grupu od školske dece deli samo pregradni zid objekta, kaže za „Alo!”.

- Nažalost svih nas, sve je manje i manje dece. Mađarski se učio u obdaništu, a srpski se znao, dok je danas obrnuta situacija. Puno je dece iz mešovitih brakova - kazuje vaspitačica Milica.

2013. - Školu danas pohađa svega 13 učenika: Sofija sa đacima

2013. - Školu danas pohađa svega 13 učenika: Sofija sa đacima

Ljubomir Aleksov, načelnik sela Lovra, za “Alo!” kaže da školu finansira mađarska vlada, a da se do početka ove godine polovina finasija izdvajala iz seoske kase.


- Pored svih poteškoća imamo dobru volju da očuvamo ono što je srpsko. Sve je teže i teže, ali još uvek uspevamo da se izborimo. U školi je sve manje učenika, a učiteljice se isključivo školuju u Mađarskoj - kaže Aleksov, koji se sam stara i o biblioteci koja broji oko 5.000 naslova, od kojih je polovina na srpskom jeziku.

Raspust samo za vreme berbe grožđa

Arhiv beleži da 1771. škola u Lovri nije radila samo 10 dana za vreme berbe grožđa. Udžbenici se izdaju u Novom Sadu, a glavni predmet je veronauka. Srpska pravoslavna veroispovedna škola podržavljena je 1948. i od tada je deo Osnovne škole u Srpskom Kovinu, samo sa prva četiri razreda. Mađarska državna škola je ukinuta 1960, jer u malom selu nije bilo potrebe za dve škole, a srpska je imala više đaka. Obdanište je otvoreno u godinama posle Drugog svetskog rata. Dvojezično je, a vaspitačica je uvek Srpkinja.
 

Poslednji komentari
  • dani Vreme: 02.06.2013 15:45h

    stvarno se izvinjavam svim mojim prijateljima pravoslavcima al ako neko zeli da manipulise sa vama onda su to ovakve stvari ja imam jednog prijatelja koji je sam vise ucinio nego svi ovi o kojima oni pisu ovo su budalastine zivite kao srbi I ponosite se vi time a ne neko ko zeli da vas iskoristi negde zbog toga sto ste posteni I pravi srbi sta to znaci oni su sve dali I borili se da su srbi I ostavili trag kakav trag razlicit od vaseg nedajte da vas ovakve placene structure koriste samo zato sto ste srbi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP