Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SAJAM AUTOMOBILA IZ ŽENSKOG UGLA

Džaba usisnice i točkovi od legure kad je crven!

Autor: J. Jokanović | 15.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Oko mene spektakl tehnologije, dizajna i lepote. Više od 260 proizvođača iz celog sveta hvali se modelima za svačiji ukus i džep, ali šta to vredi jednoj ženi na Sajmu automobila! Osećala sam se kao muškarac u prodavnici ženskih cipela.

Na Sajmu se predstavilo  više od 260 proizvođača

Na Sajmu se predstavilo više od 260 proizvođača | Foto: Dušan Milenković

Postavila sam sebi cilj da pronađem automobil do 10.000 evra jer mi je kada sam položila vozački, tata obećao da ću jednoga dana moći da biram kola do tog iznosa. Ali, naći jeftin automobil u skupom svetu je teško izvodljivo. E sad, možete naći i modele za manje novce, ali ja kao većina žena nisam znala da je to samo početna cena. Bolja oprema se više i plaća, a ako ništa drugo, znam da automobil ne sme biti bez klime. A onda naletim na „zvezdu“.

Crnokosa lepotica i plavi lepotan

Crnokosa lepotica i plavi lepotan | Foto: Dušan Milenković

U Hali 1 je najveća gužva. Probijam se da vidim šta se dešava. Predstavljaju najnoviji „mercedes GLA“. Kažu, „novi doživljaj kompaktne mašine koji na ubedljiv način spaja napredni dizajn, sjajne vozne karakteristike u gradskoj vožnji, izvanredne ofroud mogućnosti“. Okupljeni kometarišu povećane branike sa usisnicima vazduha, mišićave bočne pragove i veće točkove od lake legure i kako su došli baš zbog tog automobila. Moja pažnja već popušta jer ja ne znam šta sve to znači. Osim toga, crvena nikada nije bila moja boja, a pomisao na kožna sedišta za koja se leti lepite, dok se zimi smrzavate, odmah me odbija.

Plavo se odlično  slaže sa crvenim:  „Mercedes GLA“

Plavo se odlično slaže sa crvenim: „Mercedes GLA“ | Foto: Dušan Milenković


Ja tražim beli automobil. Da li ste znali da bisernobela umesto obične podiže cenu automobila za čitavih 500 evra! Ja nisam. Nema veze, može i obična, zaključujem.

Sad mogu da  popravim  karmin...

Sad mogu da popravim karmin... | Foto: Dušan Milenković


Čujem maliciozno od prodavaca, uglavnom onih muških, da žene biraju automobil po boji, a da o karakteristikama samog vozila znaju ili malo ili ništa. Mrzim stereotipe, a da nisu sve kao ja, potvrdile su neke od retkih žena koje su juče posetile sajam.

A je l‘ ima  pregradu  za šminku?

A je l‘ ima pregradu za šminku? | Foto: Dušan Milenković


- Ovo mi je drugi automobil koji sama biram. Supruga sam izgubila pre nekoliko godina, a deca imaju svoj život, pa se sama snalazim. Čitam, raspitujem se. Prvi automobil sam kupila 2005. Bio je to „dačija logan“, koji se tada tek pojavio. Ali, sada tražim isključivo automatik. Mora da ima senzore za navođenje, gradski servo volan, ksenon svetla koja štede struju, alufelne, i po mogućnosti da bude srebrne boje - objašnjava Leposava Šouc (80), dodajući da je mit i kako su žene slabiji vozači od muškaraca i da automobil nikada tokom 40-godišnjeg vozačkog staža nije slupala, mada jeste više puta ogrebala.

Dvadesettrogodišnja Tijana je na sajam došla sa ocem. Ovo joj je drugi automobil, ali kaže, prvi koji sama bira.

Isključivo  automatik:  Leposava (80)

Isključivo automatik: Leposava (80) | Foto: Dušan Milenković


- Tražim auto sa pametnim start/stop sistemom, za koji sam čula da može da unapredi ekonomičnost potrošnje goriva i do pet odsto - navodi ona.

Toliko o tome kako žene biraju automobil samo po nijansi. Ako ništa drugo, žene su uvek bile ekonomične. Ja pronađoh svoj beli „tojota jaris“ od 9.640 evra. Još daju beskamatni kredit, i to na 36 rata. Deluje primamljivo, onaj deo oko lizinga zvuči suviše komlikovano. Udoban je, elegantan, malih dimenzija, svedene unutrašnjosti, lak za parkiranje. Taj je za džep. Onaj za dušu, glazirano plavi „BMW 420d cabrio“, od „tričavih“ 58.159 evra nek sačeka neku drugu priliku...

Zvezde Sajma:  Ručno rađeni  superautomobili

Zvezde Sajma: Ručno rađeni superautomobili | Foto: Dušan Milenković

Najskuplji modeli čekaju kupce!

Ove godine, verovatno zbog krize, prekinuta je i dugogodišnja tradicija da se najskuplji modeli automobila prvi rasprodaju. Prodavci kažu da ovog puta najviše interesovanja vlada za najjeftinije modele. Zbog toga dva najskuplja modela, ručno rađeni „raskas“ i „ALA 50“, čija se cena kreće od 300.000 do 700.000 evra, u zavisnosti od opreme, zasad još čekaju kupce, ali prodavci ne gube nadu jer, kako ističu, do završetka manifestacije ima još čitavih devet dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP