Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SABOR NA RAVNOJ GORI PROŠAO BEZ VELIKE POMPE

Džabe, Dražo, nema se para!

Autor: Gane Đorđević | 12.05.2013 - 21:30:00h | Komentara: 8

Ovogodišnji 23. sabor na Ravoj gori prošao je bez velike pompe. Nikada nije bilo više tezgi i šatora s muzikom, ali ni manje četnika!

Pale cene šubara

Pale cene šubara | Foto: Gane Đorđević

 


Nije došao Vuk Drašković, izostali su i govori u kojima se poziva na promenu vlasti, a na kralja su gotovo svi zaboravili. Zakupci tezgi i šatora ostali su kratkih rukava, pa su tako u čitavoj gužvi najbolje prošle pojedine domaće životinje, kojima su, zbog malog broja gostiju, bar za još neko vreme ostale glave na ramenima.

Za desert jagnjetina
U četničkom štabu, za važne goste iz Čačka bila je pripremljena prava gozba. Na meniju su bili četničko predjelo (sir, kajmak i kuvana jaja), kupus iz zemljanog lonca, jagnjeće i praseće pečenje. Na kraju, gostima je poslužen četnički desert - kuvana jagnjetina.

U štabu srpskih četnika u otadžbini objašnjavaju da ih ovakva situacija ne čudi i da na sabor uglavnom dolaze vikend četnici, a danas ih je bilo mnogo manje jer je velika kriza, pa se nema para za jagnjetinu i pivo.


- Mi se borimo protiv takvih kvazičetnika, koji puste brade i kosurače, okače bajonete za pojas, pa onda masni i prljavi četri dana loču pivo i rakiju. Zbog tih Bulajićevih četnika u svet odlazi ružna slika o našem pokretu - kaže četnički vojvoda Gojko Rabrenović, inače predsednik jedine četničke organizacije koja je zvanično registrovana u Srbiji.

Maskirno je u modi: Devojke prošetale Ravnom Gorom

Ravna gora | Foto: Gane Đorđević

 

Ipak, najgore su prošli zakupci tezgi i šatora sa muzikom, koji su juče kukali da pazar nikada nije bio manji, a ponuda je bila zaista raznovrsna. Moglo je da se pazari sve i svašta - od đinđuva, preko četničkih amblema, sve do dečjih maskirnih uniformi. U ponudi su bili noževi i kame, a na jednoj tezgi bile su izložene čak i bunde.

Stilova je bilo raznih...

Stilova je bilo raznih... | Foto: Gane Đorđević

 


Na slab pazar žalio se i jedan simpatični dedica, koji je u jednom trenutku drastično spustio cene svojih četničkih šubara.

Pod punom uniformom...

Pod punom posleratnom opremom...

 


- Prošle godine sam prodao desetak komada bez problema, a danas nijednu. Neki su ih i probali, ali se za džep niko nije uhvatio - žalio se ovaj nesrećni trgovac.

Maskirno je u modi: Devojke prošetale Ravnom Gorom

Maskirno je u modi: Devojke prošetale Ravnom Gorom

 


U polupraznim šatrama, ipak, grmela je muzika dok su pevaljke glasom, ali i stasom, uzaludno pokušavale da primame goste. Nisu pomagale ni četničke pesme tipa “Živ je Draža, umro nije, dok je Srba i Srbije”. Džabe, Dražo, nema se para.

I lepši pol odenuo uniformu

I lepši pol odenuo uniformu | Foto: Gane Đorđević

 

Čudo neviđeno
Jedan manji broj članova i simpatizera SPO i juče se okupio pored spomenika Draži Mihailoviću. Govorio je narodni poslanik iz te stranke Mirko Čikiriz, koji je s čuđenjem rekao da niko nije mogao ni da nasluti da će posle 23 godine od prvog sabora policija pozdravljati posetioce s “pomaže bog, braćo” i da će ministar policije Ivica Dačić stajati mirno pred posmrtnim ostacima kraljevske porodice.

Poslednji komentari
  • Leka Vreme: 13.05.2013 07:12h

    E što nisam bio juče,da kupim ovu polovnjaču u uniformi,pa da" zaratimo" u Dražinoj šumi.To bi bio vatromet,da bi svi učesnici zapamtili.

  • Goran Vreme: 13.05.2013 07:15h

    Ova mlada šarenica sa kokicom na glavi mi nešto zabrinuta.I ona gleda u novčanik i pribojava se da će ostati tanak.

  • Kole Vreme: 13.05.2013 07:21h

    Puko četnički panadžur.Četnici-početnici dolazili godinama da se nadahnjuju govorima Vuka.Vuk ostario i izbledio,pa se sve završilo na krkanju.A love malo,pa ne mošež ni kokardu kupiti.Sve je ovo prc parada sa ornamentikom.Nema tu ni D od Dražinog pomena.

  • Balkanac Vreme: 13.05.2013 07:41h

    Svaki nacionalizam je cirkus ma od kud dolazi.

  • Laza Vreme: 13.05.2013 08:52h

    Istina je da se nema para ,ali postoji jos nesto gore od besparice, kad covek vidi ko se sve zove četnikom, Draza bi se u grobu prevrnuo, manifestacija je postala ruglo i bruka za Ravnu goru, alhosi, narkosi vojvode koji su pre 23 godine imali desetak godina, ,sramota, svi mi kojima je pokret u srcu gnusamo se tih i takvih cetnika i vojvoda

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP