Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BEOGRAĐANKA SPOMENKA PETROVIĆ ŠOŠIĆ (88) OTKRIVA RECEPT ZA DUG I SREĆAN ŽIVOT

Gazi devetu deceniju uz hladno pivce!

Autor: Gane Đorđević | 29.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Dok se u bašti Kulturnog centra priprema da ispije terapijsku dozu svog omiljenog pića, profesorka francuskog u penziji Spomenka Petrović Šošić (88) objašnjava da za dug i srećan život nije potrebno mnogo.

Odrasla  sam među  pravom  gospodom,  što se na  meni i  dan-danas  može videti

Odrasla sam među pravom gospodom, što se na meni i dan-danas može videti

Recept jedne od najstarijih beogradskih dama posve je jednostavan i glasi: „Nema nerviranja, družite se s mlađima od sebe i obavezno ispijte čašu hladnog piva svakog dana“!


- To nam je porodično. I moja pokojna majka, koja je živela 90 godina, pila je svakog dana po jedno pivce. Ona je imala svoju omiljenu kafanu, a ja svoju. Često idem u jednu gradsku pivnicu u kojoj se toči izvrsno pivo - tajanstveno se smešeći kaže Spomenka, koja je čitav svoj život provela u krugu dvojke.

Spomenkin deda Andrija Petrović bio je poznati beogradski industrijalac, a otac Dobrivoje jedan od najuglednijih beogradskih lekara, koji je zbog rata 1914. godine prekinuo studije medicine u Berlinu. Završio je na ostrvu Vidu, gde je operisao ranjene srpske vojnike. Kasnije je učestvovao i u proboju Solunskog fronta, a fakultete je dovršio posle rata.

- Odrasla sam među pravom gospodom, što se na meni i dan-danas može videti. Pa recite sami kako mi stoji ova žuta kombinacija i šešir pride. Molim lepo, tu je i lepeza da upotpuni opšti utisak. Šalu na stranu, takvi, pravi muškarci i džentlmeni danas su, nažalost, prava retkost - ozbiljno zaključuje Spomenka.

Nakon Drugog svetskog rata u Spomenkin život ušao je još jedan prefinjen dasa, njen suprug Dobrivoje, kako sama kaže, ubedljivo najšarmatniji i najhrabriji Kruševljanin.

Gospođa  Spomenka  stjuardesama  drži časove lepog  ponašanja

Gospođa Spomenka stjuardesama drži časove lepog ponašanja

- Naravno da je najhrabriji! Pa, trebalo je sa mnom živeti. Znete, bila sam živa vatra. Kad je neko veselje, umela sam da skočim na sto i da zaigram. Vidim kako me gledaju, kao da govore: „Jadan ovaj Dobrivoje kime se oženio?!“ Ali on je bio šmeker kakvog nema, pa kad se pesma završi, on mi samo priđe, uzme me u naručje i na rukama me vrati do našeg mesta. Tako im svima zapuši usta - prisećajući se sa setom svog pokojnog supruga priča Spomenka dok odnegovanom rukom iz male flašice cedi poslednje kapi malog piva.

- Otkriću vam jednu tajnu, obično pijem točeno, ali danas je bure pri kraju, a tada u crevima ostane onaj talog. Što je to, ljudi, gorko! E, zbog toga sam naručila flaširano - šapatom objašnjava gospođa Spomenka.

Fiću vozila kao Fanđo


Jedno vreme Spomenka je predavala francuski u Kruševcu, rodnom gradu svog supruga, ali ni tada nije napuštala Beograd. Svojim „fićom“ na posao je odlazila ponedeljkom da bi se svakog petka ponovo vraćala u Beograd. Danas stara profesorka podučava stjuardese lepom ponašanju i honorarno u preduzećima zavodi modnu disciplinu, učeći službenike da se pristojno oblače. Inače, Spomenikin rođeni brat je pokojni dr Dragan Petrović, jedan od naših najboljih atletskih trenera i osnivača DIF-a, koji je u preminuo 2010. u 88 godini života. I ostali članovi Spomenkine familije vrlo su uspešni, ćerka joj je profesor na medicinskom fakultetu, unuka radi kao jedan od rukovodilaca u MOK-u, a unuk je docent na socijalnoj medicini...

Poslednji komentari
  • ta Vreme: 29.08.2014 10:31h

    Svaka vam cast za ovaj tekst.Zena je preslatka, cesto je vidjam po Dorcolu, uvek je tako doterana i puna energije, bas mi je drago da sam nesto saznala o njoj.

  • sv Vreme: 29.08.2014 16:23h

    Oduševljena sam životnom filozofijom ove prave beogradske dame, baš mi je žao što je lično ne poznajem. Gospodja par excellence.

  • danijel Vreme: 29.08.2014 16:48h

    Da, secam se gospodja SPOMENKE iz Kru[evca. I supruga takodjr kao i cerke Slavice jedne od nalepsih gimnazijalki i studentkinja medicine. Neka pozivi i stotu...

  • sumadinka Vreme: 29.08.2014 18:29h

    Svaka čast gospodjo Spomenka, ja sam napunila 60 godina i osećam a tako se i ponasam kao da imam vasih 88, zbrčkana, negativna, nista lepo (sem moje dece i unučića) oko mene da se desava, svuda jad, beda, siromastvo, mladi beze iz ove zemlje, posla nema strah me da mi deca ne ostanu bez posla i kako da budem vesela i da sednem u kafanu i popijem pivo koje, inače obozavam i volim kafane, nekada smo moj suprug i ja obavezno isli na mnoga mesta od Terazija do Slavije posto sam tu i rodjena. Mozda je sve u glavi, u snazi telesnoj i duhovnoj da se sve prevazidje, ali ja jednostavno mislim da je 60 godina jako, jako puno i da mi je mesto u kući i da čuvam unučiće...

  • Ivana Vreme: 29.08.2014 23:06h

    Divnu gospodju,beogradsku damu licno sam upoznala i svaki razgovor s njom udahne mi zivotni elan

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP