Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ANTIĆ GASI POŽAR

Gori 40.000 tona uglja u Ibarskim rudnicima (FOTO)

Autor: G. J. | 23.07.2015 - 11:53:00h | Komentara: 0

Sindikat JP PEU Resavica, koje objedinjuje rad devet jamskih rudnika uglja u Srbiji, danas je upozorio javnost da besni požar na deponiji od 40 hiljada tona uglja u Ibarskim rudnicima u Baljevcu, nakon čega je reagovala država.

Požar u ibarskim rudnicima

Požar u ibarskim rudnicima | Foto: G. J.

Na sastanku poslovodstava EPS i JP PEU Resavica sa ministrom Aleksandrom Antićem u Beogradu danas je dogovoreno da termoelektrane preuzmu od jamskih rudnika još 200 hiljada tona uglja, kako bi se sprečile veće štete od požara koji nastaje nagomilavanjem uglja na deponijama.

Isporukom uglja iz Ibarskih rudnika ka termoelekrtanama biće sprečeno dalje širenje požara na deponiji od 40 hiljada tona.

- U ponedeljak ćemo napraviti prednacrt novog ugovora o 200 hiljada tona, jer smo u junu već potpisali ugovor za isporuku 81. hiljade tona, ali tada termoelektrane nisu htele ugalj iz Ibarskih rudnika, a smanjile su količine i iz drugih rudnika Resavice. Ministar Antić je insistirao da EPS preuzme kompletne zalihe i još 100 hiljada tona preko toga, odnosno ukupno još 200 hiljada tona uglja. To je naša godišnja proizvodnja industrijskog uglja, rekao je direktor JP PEU Resavica Stevan Dželatović.


 

Požar u ibarskim rudnicima

| Foto: G. J.

 
Problemi viška uglja, požara i ekologije u Ibarskim rudnicima na ovaj način biće rešeni, a sa druge strane Srbija neće uvoziti ugalj.


- Reč je o tinjajućem požaru, ugalj se prilikom velikih koncentracija, kao što je u Ibarskim rudnicima, samozapaljuje, ali kada se ugalj redovno odvozi ne može doći do paljenja. Probali smo priručno da gasimo, ali nije bilo efekta. Jedini spas je da se ugalj što pre odveze u Obrenovac i preradi u TENT. Međutim, najveći problem su prevoz 100 hiljada tona iz Ibarskih rudnika i adekvatni vagoni, ali računam da će na insistiranje minsitra Antića taj ugalj što pre biti prevezen. Zašto bi uvozili ugalj kada imamo sopstveni na zalihama, zaključio je Dželatović.
EPS će ove godine preuzeti oko 300 hiljada tona uglja iz devet jamskih rudnika Resavice. Inače, cena uglja iz jamskih rudnika je 29 odsto niža od uglja sa površinsih kopova.

Požar u ibarskim rudnicima

| Foto: G. J.

 
Inače, istražene rezerve uglja se procenjuju na još desetak godina.

- Uveliko se traži strateški partner za otvaranje novog rudnika u zapadnomoravskom basenu gde se rezerve procenjuju na oko 100 miliona tona visokokvalitetnog uglja, ističe sindikat i podseća da se Ibarski rudnici bave proizvodnjom uglja preko 90 godina iz dve jame: Jarando i Tadenje, kao i sa površinskog kopa Progorelica.


Ibarski rudnici u jami Pobrđe proizvode borne minerale i svoju dalju budućnost vide u proizvodnji bornih minerala.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP