Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DUŠAN RAJŠIĆ (43), VAJAR IZ LAZAREVCA, JEDAN JE OD NAJPLODONOSNIJIH UMETNIKA NA SVETU

Gorštak s Velebita od sveća pravi remek-dela

Autor: Gane Đorđević | 11.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Dušan Rajšić (43), vajar iz Lazarevca, jedan je od najplodonosnijih umetnika na svetu jer je dosad uradio preko pola milion crteža i izvajao više od 500 skulptura!

Usavršio sopstvenu tehniku

Usavršio sopstvenu tehniku

- Crtanje i vajanje su u stvari moja terapija bez koje bih sigurno brzo poludeo - otkriva svoju tajnu ovaj jedinstveni umetnik, rodom iz Gospića, kome su najveća inspiracija pećine na Velebitu, gde je proveo svoje najranije detinjstvo. U tim planinskim rupama, prema sopstvenom priznanju, boravio je veoma često diveći se koralnim formama koje je priroda, kap po kap, gradila hiljadama godina.

Zbog toga se za Rajšićeve bronzane skulpture u prvi mah čini da nisu stvorene ljudskom rukom, već da su plen nekog visprenog lopova koji ih je krišom otkinuo sa zida bogato stalaktitima ukrašene pećine. Da bi postigao taj efekat, ovaj neobični umetnik usavršio je sopstvenu tehniku. Topeći voštane sveće, on stvara remek-dela koja kasnije izliva u bronzi.

Rajšić do sada uradio više od pola miliona crteža

Rajšić do sada uradio više od pola miliona crteža

- Ubrzao sam prirodni proces. Umesto vode i krečnjaka, koji u pećinama vekovima stvaraju skulpture, moje nastaju za nekoliko dana od kapljica voska otopljenog na vatri upaljača - kaže gorštak koji je pred sam rat upisao likovnu akadamiju u Zagrebu da bi samo posle godinu dana studije nastavio u Beogradu.
Potrebu da neprekidno drži olovku u ruci Rajšić je dobio za vreme rata u Hrvatskoj kada je s porodicom morao da pobegne u Srbiju. Za samo dve godine uradio je preko 10.000 crteža pasa. Jednom prilikom je za nedelju dana izvajao glave preko 100 leševa, koje je kasnije poklonio poznanicima.

Rajšić svakog dana uradi najmanje stotinak crteža, i to su uglavnom skice za buduće voštane skulpture. Psi, devojke koje sviraju razne instrumente, konji, Don Kihot i Sančo Pasa ili ženski aktovi nastaju neverovatnom brzinom ispod olovke kojom, u nesvakidašnjem zanosu, upravlja ovaj neobični slikar s Velebita.
- Moja dela su moj život i zbog toga koristim svaki slobodan sekund da bih crtao ili vajao. Umro bih bez olovke u ruci - iskren je Rajšić.


Vajanje za Rajšića biti ili ne biti
Bivši dekan likovne akademije Nikola Vukosavljević, u čijoj je klasi Rajšić završio studije vajanja, kaže da u svojoj karijeri nije sreo vrednijeg i plodonosnijeg studenta. On kaže da je Dušan znao da vrlo često uzme ogroman grumen gline i da za nekoliko sati napravi dve biste, koje bi zatim nezadovoljan rušio i bacio. Ipak, na kraju svake godine Rajšić bi uradio više skulptura nego sve njegove kolege zajedno. Kako kaže profesor, gorštak s Velebita svom radu prilazi s velikom strašću jer je umetnost za njega pitanje života ili smrti.

Poslednji komentari
  • sanela Vreme: 11.10.2013 08:21h

    SVAKA CAST MAJSTORE PUNO ZDRAVLJA TEBI TVOJIMA UZ MNOGO SKLUPTURA POZDRAV

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP