Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SELJACI ARILJA ČUPAJU KOSU

Grad urnisao maline

Autor: Tanjug | 15.05.2015 - 13:29:00h | Komentara: 2

Šteta koju je grad naneo ariljskim malinarima meri se milionima evra, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Zoran Todorović.

Grad

Grad | Foto: Levačke novine

Prema njegovoj oceni, ova vremenska nepogoda je po mišljenju stručnjaka, mogla da se spreči da je bila regulisana protivgradna zaštita.

"Grad je kratko trajao, ali je pričinio ogromnu štetu proizvodjačima, a Arilje je prestonica maline i skoro svako domaćinstvo se bavi proizvodnjom "crvenog zlata", naveo je Todorović.

On je kazao da je velikom broju domaćinstava pogodjenih gradom ugrožena egzistencija, pa mogu postati i socijalni slučajevi. Todorović je naveo da su proizvodjači uložili ogromna sredstva u podizanje zasada da dovedu malinu do branja, ali jučerašnja elementarna nepogoda je uništila sav njihov trud i ulog.

Takodje je precizirao da su najveće šteta načinjene proizvodjačima Brekova, Bjeluše,Dobrače, i Radoševa.

Todorović ističe da je lokalna samkouprava nabavila 22 protivgradne rakete, odnosno dve po protivgradnoj stanici, ali su one smeštene na poligonu u Užicu.

"Strelci nisu imali ugovore kako bi dejstvovali. Lokalna samouprava je imala komunikaciju sa sektorom za vanredne situacije, upozoravali smo ih na eventualne nepogode kako bi smo blagovremeno reagovali, medjutim grad nas je preduhitrio", rekao je on.

Todorović je dodao, da je danas imao sastanak sa oštećenim voćarima koji su ojadjeni i ne znaju kako će preživeti ovu godinu.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava će formirati komisiju za procenu štete, i kontaktirati osiguravaujuće kuće kako bi se precizirao broj poljoprivrednih proizvodjača koji su osigurali svoje malinjake.

Takodje, biće sačinjeni zapisnici nakon procene štete, a juče je stigla i odluka Vlade, koja je donela uredbu da rakete danas budu rasporedjene protivgradnim stanica, zaključio je Todorović.
Poslednji komentari
  • babujka Vreme: 15.05.2015 14:20h

    Seljak je celog zivota bio jadan i gledao stalno u nebo. A sta ce sad drzava uraditi verovatno nista niti je seljak interesuje

  • Mikac Vreme: 15.05.2015 15:48h

    Ovo je neverovatno da Vlada i nadležna ministrstva nisu bila u stanju da nabave protivgradne rakete i organizuju protivgradnu zaštitu. I šteta je velika a odgovornih nigde nema kao da je trebala neka druga država da nam organizuje protivgradnu odbranu. gosšpodo da li znate šta znači odgovornost u obavljanju posla i kakve su sankcije za loše obavljeni posao. Izgleda da vi sami sebi govorite Vi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP