Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NEOBIČNI PATENTI NEZAPOSLENOG PRONALAZAČA HIT NA INTERNETU

Grejanje na mačora!

Autor: G. Đorđević | 15.03.2013 - 08:20:00h | Komentara: 1

Da je pomoću alternativnih izvora toplotne energije moguće vrlo uspešno pobediti hladnoću najbolji dokaz su patenti koje je osmislio Radiša Nikolić (52), nezaposleni pronalazač iz Aranđelovca.

„Merenja su pokazala da mačka proizvodi i do 80 vati toplotne energije na sat”: Nikolić

„Merenja su pokazala da mačka proizvodi i do 80 vati toplotne energije na sat”: Nikolić

Izumi su jednostavni, a za njihovu realizaciju potrebno je nabaviti voštanu sveću ili dobro uhranjenu mačku!


Motivisan energetskom krizom i velikim računima za grejanje, Radiša je odlučio da Srbiji predstavi nekoliko svojih izuma. O tome je snimio i kratak film, koji je okačio na „jutjub”. Grejanje na sveću prvi je izum koji je aranđalovački Proka Pronalazač osmislio još za vreme studiranja u Beogradu.
Za realizaciju potrebna je garnišna zakačena na dva kartona prethodno postavljena na suprotnim stranicama ležaja. Tako dobijenu konstrukciju zatim treba prekriti ćebetom kako bi se dobio šator na dve vode, a u koji se unosi upaljena sveća. „Na istom principu i Eskimi zagrevaju svoje igloe, samo što umesto voštane sveće oni koriste lojanice“, objašnjava Raša Pojačalo, kako ga od milošte zovu zemljaci.

Kako tvrdi, isti grejni efekati postižu se i sa mačkom, koja se ispod šatora može priviti na grudi, stomak ili staviti na noge, u zavisnosti od problema sa cirkulacijom. Radiša kaže da su merenja pokazala da jedna uhranjena mačka proizvodi i do 80 vati toplotne energije na sat.

- Jedan penzioner mi je ispričao da je uz mačka devedesetih preživeo jaku zimu kada su mu usled neplaćenih računa isekli struju. Mačak je toliko ozbiljno shvatio svoj zadatak pa je stalno bio u pokretu kako bi svom vlasniku zagrejao celo telo - kaže Raša.

Raša Pojačalo

Raša Pojačalo

Servo za vetrenjače, gitara za solo i bas...


Raša Pojačalo nema stalni posao otkako je država zatvorila društvenu firmu u kojoj je radio kao precizni mehaničar. Sada živi od pomoći prijatelja, mada zbog formalnosti njegovih osam pronalazaka još uvek čeka registraciju u Zavodu za patente. Radiša ističe da su njegovi pronalsci bili izlagani i na sajmovima, a da je najznačajniji servo uređaj za vetrenjače. On je, inače, konstruisao i gitaru na kojoj je moguće istovremeno svirati i bas i solo.

Poslednji komentari
  • Arandjelovcanin Vreme: 15.03.2013 16:29h

    http://www.youtube.com/watch?v=kbQOiZUhhAg Rasa Pojacalo, legenda grada Arandjelovca. Da je srece bio bi u ministarstvu, ili na nekoj katedri, a ne prodavao diskove kod Nedze ajkule...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP