Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZNAČAJNO OTKRIĆE NA VRAŽJEM KAMENU

Grobovi monaha na steni!

Autor: Veselin Pešić | 06.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Na Vražjem kamenu u Donjoj Trnici kod Trgovišta stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture došli su do značajnog arheološkog otkrića, kada su pored Crkve Presvete Bogorodice iz srednjeg veka u nekropoli pronašli tridesetak monaških grobova.

U crkvi se poodavno  niko ne venčava, niti  se deca krste, zbog  verovanja da je ukleta

U crkvi se poodavno niko ne venčava, niti se deca krste, zbog verovanja da je ukleta | Foto: V. Pešić

Arheolog Toni Čerškov potvrdio je da je otkrivena gusta nekropola sa kamenim konstrukcijama, u kojoj je pronađeno oko 30 grobova monaha u nekadašnjem manastiru, izgrađenom između 1350. i 1380. godine. U klisuri Pčinje, pravoslavni hram krajem 14.veka podigao je srpski vlastelin Dejan Marković, zet cara Dušana.


- U grobovima nismo pronašli nijedan ekser, što govori da po monaškim običajima monasi nisu sahranjivani u mrtvačkim sanducima, već su uvijeni u čaršave polagani u zemlju. Pronašli smo tridesetak grobova. Iskopani ostaci davno sahranjenih monaha biće privremeno izmešteni i ponovo vraćeni uz severni zid crkvenog hrama. Nekropola je pronađena u toku radova na zaštiti crkve od vlage - rekao je Čerškov.

Značajno  otkriće na Vražjem kamenu

Značajno otkriće na Vražjem kamenu | Foto: V. Pešić

 
Legende kazuju da se u crkvi podignutoj na stenovitoj kupi, visine 60 metara, poodavno niko ne venčava, niti se deca krste, zbog verovanja da je ukleta.
- Vražja stena ili Vražji kamen je čudo prirode udaljeno pet kilometara od Trgovišta. Reč je o prirodnom fenomenu koji je nastao erozijom stena.
Plahovita reka Pčinja davno je presekla stenu i izvajala desetak velikih kamenih stubova. Tri kamene kupe visoke su između 50 i 60 metara. Na jednoj od impozantnih piramida nalazi se bogomolja Presveta Bogorodice. Za razliku od Đavolje varoši, Vražji kamen nije medijski promovisan. Nastojaćemo da to što pre ispravimo - naglašava predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP