Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BRAČNI PAR SLAVULJ PENZIONERSKE DANE PREKRAĆUJE RADEĆI NA KOMPJUTERU

„Hakeri“ u osmoj deceniji

Autor: Nenad Božić | 12.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Bračni par Slavulj iz sela Bogutovac kod Kraljeva, u osmoj deceniji života, telefon i olovku su zamenili računarom. Osim što su non-stop onlajn i prate sve društvene mreže, Jelica i Josif su ovladali skoro svim digitalnim medijima.

Kao da su za  računarom proveli  čitav radni vek:  Josif i Jelica

Kao da su za računarom proveli čitav radni vek: Josif i Jelica

Jelica i Josif su uvek onlajn i prate sve društvene mreže. Sve su sami naučili iz knjiga, brošura, a znaju da koriste i fotošop

Za Jelicu i Josifa ne postoje prepreke, pa čak i godine, čini se, lakše nose od drugih vršnjaka. Penziju ulažu u tehniku, a planiraju da uče dok god ih služi um. Sve su sami naučili iz knjiga, brošura, a znaju da koriste i fotošop. Kamerom i fotoaparatom snimaju dan po dan, a od najdražih doživljaja i predela prave knjige i kalendare.


Uče bolesnu komšinicu
Slavulji svaki dan provode po koji sat sa njihovom komšinicom Nadom, koja je obolela od paralize. Jedno od njih je uvek uz Nadu, i uče je da radi na računaru.
- Zbog bolesti nisam mogla da idem u školu. Komšinica Jela me je naučila da pišem i čitam, prebacila je miša na levu stranu, jer koristim samo levu ruku - kaže Nada Banjanac, kojoj niko nije poklonio toliko pažnje.

- Uživam u tome. Neću da igram šah, neću da se kartam. Neću da brinem. Neki kažu da sam lud što sedim i blenem u monitor. Meni je lepo - kaže Josif. Računarom vladaju kao da su za tastaturom proveli čitav radni vek, a ne u pogonu i kamionu beočinske cementare. Pošto su svake godine zbog teških uslova rada u cementari Josif i Jelka dolazili u Bogutovačku Banju na rehabilitaciju, zavoleli su ovaj deo Srbije, i posle penzije kupili kuću u Bogutovcu. Jelka Slavulj kaže da su uglavnom sve programe sami naučili uz pomoć knjiga i brošura, ali da je ona jedno kratko vreme provela na kursu za programe u kojima se montira video materijal.

- Naučila sam da radim u programu „After efekts“, potpuno sama, bez škole i samo uz pomoć ovako debele knjige – pokazuje Jelka, dodajući da je pomoću knjige „Vežbe i trikovi za fotografije“ naučila da oboji stare porodične slike, koje je prethodno skenirala. Njih dvoje su uvek onlajn, i to ne samo da bi bili u kontaktu sa porodicom i poznanicima u Vojvodini. Slavulji iz podnožja planine Čemerno, na stalnoj su vezi sa blizu 400 virtuelnih prijatelja na društvenim mrežama. Jelica i Josif ovladali su skoro svim digitalnim medijima. Kamerom i fotoaparatom snimaju i fotografišu prelepe predele u dolini Ibra, a onda ih pretvaraju u digitalne zapise.

- Nekada kada montiram snimke sa kamere, ostanem pored računara i po 12 sati. Montiram uglavnom u „Premijeru“, uz dodatak nekoliko programa za boje i efekte, a umem i da instaliram „Windows“. Moj suprug Josif uglavnom štampa kalendare, a pripremu mu ja uradim – priča vremešna bakica Jelka.
Ovaj potpuno savremeni bračni par kaže da nisu velike trošadžije, pa im tako ostane novca od penzije, koji ulažu u tehniku. Kažu i da su im njihovi prijatelji – vršnjaci govorili da su blesavi zbog toga. „Kada pokazujemo prijateljima nešto lepo što smo snimili i izmontirali, njima je dosadno, pa mi onda pređemo na neke druge teme. Ali, čim ostanemo sami, sedamo, svako za svoj računar, i uplovljavamo u naš virtuelni svet“, kažu Josif i Jela Slavulj.
Poslednji komentari
  • s, Vreme: 12.04.2014 13:24h

    Sjajno! Svaka im cast! Osmislili su svoje penzionerske dane. Da je vise ovakvih hobi-entuzijasta bilo bi manje depresije medju starim ljudima.

  • jelka slavulj Vreme: 12.04.2014 20:07h

    Hvala novinama HALO što su objavili ovu reportažu o nama. Pozdravljamo urednike novina i novinarku Veru Aksentijević iz RTS Kraljevo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP