Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KRISTALI KAO DEO PONUDE

Hram svetog „Svarovskog“

Autor: Julija Tonić | 08.11.2012 - 08:19:00h | Komentara: 2

Sve je češća pojava da neke proizvode možete kupiti tamo gde im uopšte nije mesto.

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save

Tako, na primer, u marketima možete pazariti knjige, na nekim trafikama ulje i šećer, na pijaci naočare sa dioptrijom, a u hramu Svetog Save možete naći crkveni nakit koji je ukrašen „svarovski“ kristalima!


Prodaju ih i druge crkve!

Kako za „Alo!“ objašnjava protojerej stavrofor Radivoje Panić, v. d. starešine hrama Svetog Save, ovaj nakit najčešće kupuju gosti sa Zapada.
- Postoje brojanice od raznih materijala, a ove su najkvalitetnije. Oni koji ih kupuju ne znaju čemu služe, pa ih umesto za molitvu koriste kao ukras. Prodaja ide slabo, najviše kupuju gosti sa Zapada - kaže Panić i dodaje da ovakvih brojanica ima i u drugim crkvama u Srbiji.

U prodavnicama koje se nalaze u hramu, pored sveća, ikona, kalendara i drugih crkvenih rekvizita, možete kupiti brojanice, ogrlice sa krstovima, priveske sa likovima svetaca, sve to ukrašeno „svarovski“ kristalima.
Naravno, sve ovo ima i svoju cenu, tako da će vam za privezak sa likom sveca trebati 2.430 dinara, krstove koje možete koristiti kao privezak platićete 7.200 dinara, cene brojanica kreću se od 5.500 do 10.580 dinara, dok za ogrlicu sa krstom morate da izdvojite čak 19.970 dinara.

Verski analitičari Živica Tucić i Mirko Đorđević smatraju da takvoj trgovini nije mesto u hramu i podsećaju na citat iz Biblije (Jevanđelje po Marku 11, 15), u kojem Hristos tera motkom trgovce iz crkve govoreći: „Ne pravite dom oca mojega domom trgovine“.

„Svarovski“ kristali

„Svarovski“ kristali


- Sve je češća pojava da se po crkvama i hramovima otvaraju prodavnice i šopovi u kojima se prodaje ono što nije u duhu hrišćanskog učenja - kaže Đorđević, a Tucić dodaje da hramovi moraju da služe samo za bogosluženje, te da prodaja treba da se obavlja izvan hrama, ali diskretno, da ne deluje kao ma koja druga prodavnica, već samo da bude u vezi s posetom hramu i verom.

„Svarovski“ kristali

„Svarovski“ kristali


- U toku je velika diskusija u Moskvi šta se sve prodaje u prodavnicama pri i ispred hrama Hrista Spasitelja. Na kritiku nailazi da se tu može kupiti obuća, odeća, oprati automobil, i sve to u okviru verskog kompleksa - kaže Tucić.

Kako verski analitičari kažu da se u crkvama i hramovima ne treba ništa prodavati, nameće se pitanje da li je crkveni nakit ukrašen „svarovski“ kristalima neophodan za obavljanje religijskih obreda ili se ta intimnost iskazuje nošenjem brojanice koja je njima ukrašena? Prosudite sami!
Poslednji komentari
  • Sta drugo reci sem - STRASNO?! Vreme: 08.11.2012 17:23h

    Savrsenog li opravdanja - vernici moraju samo najkvalitetnije da dobiju. Kakva steta sto se i ne prodaje bas nesto... Mislim da bi pun pogodak bio da, npr. snime reklamu sa nekim ultra popularnim Srbinom, gde bi on objasnio prednosti svarovski rekvizita, ne bi li se prodaja popravila.

  • dejan Vreme: 09.11.2012 00:10h

    Meni je ovaj HRAM od pocetka licio na neku dzamiju u Turskoj, fale samo minareti, predlazem da ovom narodu iscede zadnji dinar za izgradnju istih...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP