Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NASTAVLJENI PROTESTI PROTIV ĆIRILICE U VUKOVARU

Hrvati opet slali Srbe na vrbe!

Autor: S. Đorđević | 04.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nekoliko stotina hrvatskih demonstranata, mahom ratnih veterana, i juče je protestovalo na ulicama Vukovara zbog postavljanja dvojezičnih tabli na javnim institucijama u tom gradu. Podrška im je stigla i iz Dubrovnika, gde su na zgradi pravoslavne crkve osvanuli uvredljivi grafiti “Srbe na vrbe“, uz ustaška obeležja, a na ulazu u grad ispisano je “Stop ćirilici u Vukovaru”.

Razbijanje ćirilične  table u Vukovaru

Razbijanje ćirilične table u Vukovaru | Foto: FoNet

Tokom jučerašnjih protesta u Vukovaru demonstranti ipak nisu pokušali da skinu ili razbiju table sa ćirilicom kao prethodnog dana, budući da je ispred njih ovog puta dežuralo od 50 do 100 pripadnika policije u punoj opremi protiv razbijanja demonstracija, iza kojih je stajala i žica, tako da je tablama bilo nemoguće prići.

Demonstranti su, međutim, šetali od table do table i ispred njih izražavali negodovanje ističući da ih ćirilični natpisi na institucijama Vukovara podsećaju na ne tako davno završen rat. Ispred zgrade konzulata Srbije uzvikivali su ”Ovo je Hrvatska”, ”Zovi, samo zovi” i ”Moja domovina”, kao i neke druge uvredljive poruke. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je i organizator protesta, ponovio je da neće odustati od protesta sve dok se ne odustane od ideje postavljanja dvojezičnih tabli. Protestna šetnja ipak je završena oko podneva, bez većih incidenata.

Transparenti na  ulazu u Dubrovnik

Transparenti na ulazu u Dubrovnik


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je povodom incidenata sa dvojezičnim tablama da svako ima pravo na mirne proteste, ali da se Ustav i zakoni moraju poštovati.

- Ustav i zakon treba primenjivati. Oni koji misle da nešto treba menjati neka artikulišu svoje stavove kroz redovnu proceduru, a ne nasiljem - poručio je Josipović sa Cetinja i pozvao na mir. Podsetimo, Hrvatska je uskladila svoje zakone sa evropskim, prema kojima u onim opštinama gde Srbi čine trećinu stanovništva, što je slučaj i sa Vukovarom, moraju biti dvojezični natpisi na javnim istitucijama. Ipak, rezultati ankete koju je juče sproveo portal “24sata.hr” pokazali su da 85 odsto Hrvata podržava proteste protiv ćiriličnih tabli.

Srbi u strahu


Predstavnici udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske upozorili su da su protesti posledica dosadašnje politike u Hrvatskoj, koja Srbe tretira kao građane drugog reda. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocenio je i da oni predstavljaju šovinističke i fašističke ispade i da bi zbog toga EU morala da zapreti Hrvatskoj sankcijama.
- To su šovinistički ispadi, a ja bih čak rekao - i fašistički - izjavio je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP