Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRILAGODIO SVOJU KAFANICU NOVOJ ERI

I boemi dobili svoj “Fejs zid”!

Autor: Miša Nikolić | 05.06.2013 - 23:25:00h | Komentara: 0

Svilajnac je od davnina važio sa mesto koje je imalo razvijen boemski život. U arhivskim foto-albumima ovog gradića, u periodu između dva Svetska rata, česte su fotografije iz svilajnačkih kafana, na kojima se vide lepo obučeni i doterani Svilajnčani koji uz „čašicu razgovora“ poziraju fotografima.

Rešio da se  modernizuje: Srđan Vlatković

Rešio da se modernizuje: Srđan Vlatković

Da je i pored novog načina života, modernih kafića, računara i televizije moguće očuvati boemski duh starog Svilajnca, pokazuje Srđan Vatković Đile svojom kafanom u kojoj pažnju privlači i zid na kome su fotografije gostiju.


- Da se razumemo na početku, ne negujem samo ja duh stare svilajnačke kafane, već i moji dragi gosti, odnosno moji prijatelji i sugrađani. Novo vreme nam je nametnulo virtuelnu komunikaciju putem “tvitera” i “fejsbuka”. E, pa mi smo napravili naš “fejsbuk”, i to sa fotografijama i statusima - kaže Vatković kroz osmeh i dodaje da je zahvaljujući svom bratu, koji je profesionalni fotograf u Parizu, došao na ovu ideju.

- Svi na ovim fotografijama su prvenstveno prijatelji, a zatim i stalni gosti, tako da se ja često šalim sa mojom decom i kažem da i mi imamo “fejs zid”! - dodaje on.

“Tviter” i “fejsbuk” komunikaciju karakterišu i statusi, pa smo Đileta pitali šta je sa njima.

- Svi statusi svilajnačkih boema su uredno ubeleženi u mojoj svesci, pa ću, kada ih prikupim dovoljno napraviti i jednu malu monografiju. U toj svesci su ubeležene “dubokoumne” misli, kao i raznorazne provale koje jednostavno same traže da budu sačuvane za buduće generacije - veli Đile.

Duh starosvilajnačke kafane nastavlja da živi, prvenstveno zahvaljujući agilnosti vlasnika, zatim samih gostiju, među kojima ima doktora, profesora, umetnika, bivših vojnika, radnika... ali i zgrade u kojoj se nalazi, jer i ona potiče iz nekog davnog vremena, kada je u Svilajncu bilo više kafana, nego pravih boema.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP