Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SAJAM PEGLANE KOBASICE

I Bugari došli da probaju "pirotsku vijagru"

Autor: Zoran Panić | 31.01.2015 - 15:57:00h | Komentara: 0

Sajam pirotske peglane kobasice okupio je juče, prvog dana, око 10.0000 posetilaca u prepunoj hali "Kej" u Pirotu od kojih je oko 7.000 došlo iz susedne Bugarske.

Sajam peglane kobasice

Sajam peglane kobasice | Foto: Zoran Panić

Sajam po prvi put traje dva dana i završava se u nedelju. Dodeljene su i nagrade.

Odlukom žirija na čijem je čelu bio profesor Branislav Zlatković, prva nagrada za najbolju peglanu kobasicu pripala je ekipi "Kasarinac", druga nagrada otišla je u ruke ekipi "Drakče", a treća ekipi "Ketering Đorđervić Temštanac".
Prvonagradjenoj ekipi sleduje letovanje za četiri osobe u Grčkoj, drugoplasiranmoj četiri auto gume, a trećeplasiranoj vikend na Staroj planini.
Dodeljena je i nagrda za najbolje uređeni štand.
- Iskreno rečeno nismo očekivali prvu nagradu. Do sada smo uvek bili među prvima. U našoj porodici se peglana kobasica sprema više od 20 godina, za nas ali i za brojne sladokusce - kaže Jasna Tričković u ime pobedničke ekiipe "Kasarinac".
Predsednik žirija profesor Zlatković je rekao da su izboru najbolje peglane kobasice odlučivale nijanse i da žiriju nije bilo ni malo lako da donese odluke.

Na Sajmu peglane kobasice, koju mnogi zbog njenih afrodizijačkih svojstava zovu i "pirotskom vijagrom", učestvovalo je 36 proizvođača specijaliteta koji se samo ovde pravi i koji je veoma tražen na domaćem i inostranom tržištu.

Zoran Kesić na sajmu peglane kobasice

Zoran Kesić, promoter sajma  | Foto: Zoran Panić

Promoter ovogodišnjeg Sajma bio je popularno TV lice satiričar Zoran Kesić, autor emisije "24 minuta" na B 92, koji je zvanično otvorio Sajam, zajedno sa predsednikom opštine Pirot Vladanom Vasićem.
Kesić kaže da je oduševljen ovim specijalitetom.
- Ne mogu da lažem ali sam sinoć prvi put probao peglanu kobasicu. Moji prijatelji s kojima sam došao su osetili to afrodizičajko svojstvo koje je počelo da deluje. Divna je peglana kobasica, a posebno mi se sviđa što je dobra za meze i što posle nje može dosta da se popije. Njena tajna je u ljubavi, ali i u negovanju tradicije. Slavu pirotske peglane kobasice ću širiti svuda. Pirot zaista ima čime da se pohvali, ima kačkavalj, peglanu kobasicu i ćilim. Nešto što je naše, autentično i domaće. Zamislite, sednete na pirotski leteći ćilim, seckate malo peglane kobasice i kačkavalj. Ima li šta lepše? - rekao je Kesić i dodao da je ova kobasica pravi delikates sa kojim treba da izađemo u Evropu, "ako uopšte treba da idemo tamo".


Pirotski brend

Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu i jedan je od brendova grada.

- Planiramo da krenemo sa zaštitom geografskog porekla pirotske peglane kobasice, čime će Pirot posle ćilima i kačkavalja imati tri bredna za zaštićenim geografskim poreklom- kaže direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov.

Otvarajući Sajm on je na kraju, u svom stilu, dodao:
- Peglaj Pirote, veseli se Srbijo, seckaj!
Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić izjavio je da je na ovu manifestaciju  stiglo 140 autobusa turista.
- To je 7.000 ljudi,  i to niko nije očekivao - rekao je Vasić.
Sajam su organizovali Turistička organizacija Pirota, Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, Dom kulture i Sportski centar pod pokroviteljstvom opštine Pirot.
Ispred hale Kej je organizovana izložba domaće radinosti, a u Omladinskom kulturnom centru prezentacija pirotskih jela koja su pripremile članice Udruženja žena sa sela "Temštanka" iz Temske i "Izvorsko zrno" iz Izvora.

Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice

Dalibor Tošić, proizvođač | Foto: Zoran Panić

Čedomir Stojanovič se proizvodnjom peglane kobasice bavi 30 godina.
- Pravim je za sebe, ali i za turiste. Veoma je tražena u Nišu, Beogradu, Podgorici, Novom Sadu, ali i u Rusiji, Nemačkoj a prošle godine su peglane kobasice otišle i za Ameriku i Južnoafričku republiku - kaže Stojanović
Peglanu kobasicu već sedam godina pravi i Dejan Manić koji kaže da za ovaj proizvod ima tržište.

Prepuna hala zbog peglane kobasice

Prepuna hala zbog peglane kobasice | Foto: Zoran Panić

Dalibor Tošić, vlasnik kafane ''Boem'' već dvadeset godina pravi peglanu, a njegov otac više od četiri decenije.
- Naše glavne mušterije danas su bili Bugari - kaže Tošić.
Osim što su mogli da je probaju, posetioci su mogli da kupe peglanu kobasicu. Kilogram se prodavao po ceni od 3.100 do 3200 dinara.
- Prvi put sam ovde i bez peglane se ne vraćam kuči- kaže Maja Simjonova iz Sofije koja je sa grupom svojih prijatelja došla na Sajam.
 

EVO KAKO SE PEGLA

Peglana kobasica pravi se tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća.
Kobasice se potom suše na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv "peglane kobasice". Potkovice se peglaju kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa. Mnogi ovaj specijalitet smatraju afrodizijakom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP