ALO! ISTRAŽUJE
I pica na bolničkom meniju
Tokom 365 dana u godini, zaposleni u kuhinji Tehničko-ekonomskog centra (TEC) spreme oko 12.000 obroka za bolesnike Kliničkog centra Srbije (KCS). Svakodnevno se potpaljuje 29 kazana u kojima se krčkaju razne namirnice, a sedmično, kažu, potroše 50.000 litara mleka, više od tonu piletine, isto toliko ribe, junetine i na stotine kilograma krompira, pasulja...
Sedmično se potroši 50.000 litara mleka, više od tonu piletine, isto toliko ribe, junetine i na stotine kilograma krompira, pasulja | Foto: Jelena Vučetić
Ali, i pored ovako, reklo bi se bogate trpeze, retko ćete od nekog pacijenta koji je makar jednom ležao u bolnici, čuti da je potpuno zadovoljan bolničkom hranom. Uglavnom tvrde da je „neslana, bezukusna, bljutava...“. Zbog toga obroci često ostaju netaknuti. Međutim, Bojan Mihajlović, direktor TEC ističe da „krivica“ za to nije na kuvarima i da se hrana sprema po preporuci nutricionista, a u zavisnosti od bolesti pacijenta.
Uskoro ko u avionu!
- Problem loše bolničke ishrane je rešen. Ali se mi trudimo da je poboljšamo još više. Poslali smo klinikama predloge sa više od 100 novih vrsta jela, a pacijenti bi već od maja mogli da dobijaju upakovane obroke, kao što se deli u avionu, i to sa nalepnicom o nutritivnim vrednostima i potpisom nutricioniste - najavljuje Mihajlović, dodajući da centralna kuhinja u kojoj se spremaju obroci za bolesnike KCS podseća na „operacionu salu”, jer se u nju ulazi pod „punom opremom“ i pokrivena je video-nadzorom.
Tako sad, tvrde u ovoj ustanovi, pacijenti koji to smeju da jedu, mogu da dobiju parče pice, pužiće sa sirom, pitu zeljanicu, gibanicu, razne paste, omlete, grilovano povrće, bosanske pite sa mesom i kupusom... Nađe se tu i poneki slatkiš - kroasani sa džemom, bombice sa kokosom, lenja pita sa jabukama...
A, najmlađi bolesnici pred spavanje mogu i da se zaslade sa po dve palačinke sa džemom, ali i da pojedu sendvič sa šunkom i kačkavaljem. Na meniju, kažu, tri puta sedmično mora da bude riba i isto toliko puta meso.
- Čini mi se da bolesnici najviše vole zeljanice i gibanice. One začas planu. A oduševljeni su i našim sarmama, naravno oni koji to smeju da jedu. Za Božić smo ih častili čokoladnom tortom - kaže Zora Nenadović, rukovodilac sektora ishrane u centralnoj kuhinji, dodajući da je za svaki ručak obavezna supa ili potaž. A najbogatiji obroci, naravno, sleduju trudnicama, kojima se, tvrde u ovoj kuhinji, poslužuje svinjsko pečenje, pržena riba, musaka, sarma...
Ručno peglaju uniforme | Foto: Jelena Vučetić
Ručno peglaju uniforme
- U okviru TEC nalaze se i tri perionice, gde se svakog dana opere oko 7,5 tona veša. A, svakog dana se ručno ispegla oko 1.000 uniformi - kaže Bojan Mihajlović, koji je na čelo TEC došao sredinom prošle godine. Od tada je, kaže, uspeo da firmu postavi na noge, pa ga je portal i magazin „GM general menager“ među 400 kandidata proglasio i za direktora godine.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs