Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PAS POMAGAO SPASIOCIMA NAKON TRAGEDIJE U BANKOVCU

I Šiba tražio malu Mašu!

Autor: Gane Đorđević | 04.05.2014 - 08:12:00h | Komentara: 0

Beživotno telo trogodišnje Maše Milenković, koju je krajem prošlog meseca majka ispustila u nabujalu Turiju, pronašli su dobrovoljci Gorske službe spasavanja posle samo pet sati potrage, i to u delu reke koju su pripadnici Žandarmerije i vatarogasci prethodno već pretražili. Potraga bi možda trajala mnogo duže da se među spasiocima nije našao Šiba - pas eksperimentalne rase pe-ha!

U Bankovcu  imao svoj prvi  zadatak: Šiba i  Milutinović

U Bankovcu imao svoj prvi zadatak: Šiba i Milutinović

Šiba je mešanac belgijskog i holandskog ovčara i živi kod spasioca Vladimira Milutinovića u Lazarevcu. Pre desetak dana, tek što je završio obuku, Šiba je u selu Bankovac imao svoj prvi zadatak.


- Pozvali su me u tri ujutru i rekli da se na brzinu spakujem i povedem Šibu da pomognemo u pronalaženju tela brata i sestre koji su se utopli u reci Turiji. Na put za Bankovac krenuli smo već u 4 sata - priseća se Vladimir.

Spasioci prilikom  potrage za nestalim mališanima u nabujaloj Turiji

Spasioci prilikom potrage za nestalim mališanima u nabujaloj Turiji

Vladimir objašnjava da se spasioci drže strogo utvrđenih pravila od kojih se nikada ne odustaje. Dok su jedni pipanjem pretraživali dno reke, drugi su imali zadatak da prekontrolišu obalu. Uzdajući se u svoj osetljiv njuh, Šiba je pretraživao okapine i priobalne delove reke.


- Zbog brzine nabujale Turije morao sam da ga držim na dugačkom povocu, ali čim sam mu izdao naredbu, on je skočio u vodu i iz nje nije izalazo satima. U ovakvim slučajevima pas menja čak 30 spasioca, a Šiba je za pet sati, uglavniom plivajući, prekontrolisao gotovo tri kilometra vodenog toka. Da nije bilo njega, potraga za telima trajala bi sigurno desetak sati duže - objašnjava Vladimir učinak svog ljubimca.

Gorska služba broji oko 200 članova

Gorska služba broji oko 200 članova

Jedan od gnjuraca Gorske službe koji je pretraživao dno Turije golim rukama pronašao je posle pet sati Mašino beživotno telo, zaglavljeno u jednom panju. Dva sata kasnije pripadnici Žandarmerije pronašli su i telo njenog jedanaestomesečnog brata Martina.

Šibu čeka završni ispit


Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije osnovana je 1952. i danas broji oko 200 članova. Osnovni cilj ove dobrovoljne i neprofitabilne organizacija je pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim, ali i urbanim uslovima. Šiba živi u domu spasioca Vladimira Milutinovića. U Hrvatskoj su prošli zajedničku obuku i sada ih očekuje završni ispit.
- Obuka se danas odvija drugačije nego nekada, pa su treninzi bazirani na potrazi za igračkama i na taj način pas nauči da traga za unesrećenima. Mesto na kome je pronašao unesrećenog obeleži lavežom - objašnjava Milutinović.

Monasi treniraju bernardince

Prvi zapisi o spasilačkim psima datiraju još iz 10. veka, a nalaze se u dokumentima švajcarskog samostana Sveti Bernard, koga je osnovao otac Bernard od Montane, na prevoju Simplon u švajcarskim Alpima. Tamo su monasi uzgajali bernardince koji su pronalazili osobe zatrpane u lavinama. Monasi u ovom manastiru i danas treniraju pse za posebne vrste spasavanja. Najpoznatiji bernardinac svakako je legendarni Beri, koji je spasao 40 ljudi. Igrom nerećnog slučaja 41. osoba koju je trebalo da spase, zadala mu je smrtonosne ubode nožem od kojih je uginuo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP