Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KOKOŠKA RADETA TOŠIĆA SNELA JAJE TEŠKO 185 GRAMA

I Srbi imaju džinovska jaja!

Autor: R. Ćoralić | 26.03.2013 - 08:21:00h | Komentara: 0

Jedna koka u domaćinstvu Radeta Tošića iz sela Vlaški Do kod Smederevske Palanke počela je da nosi džinovska jaja, teška čak 185 grama!

„Ko da ga je guska snela“: Rade Tošić

„Ko da ga je guska snela“: Rade Tošić

Kokoška je dosad snela dva jajeta koja su tri puta veća od normalnih, a ponosni vlasnik superkoke u šali kaže da je to verovatno zbog zaraženog kukuruza.


Rekord 340 grama

Predstavnik Ginisove knjige rekorda je 2010. godine rekao da je najveće kokošje jaje bilo teško 340 grama, imalo je 30 centimetara u obimu po dužini i 22 po širini. Snela ga je crna minorka na jednoj farmi u Lankaširu 1896. godine.

- Čitam ja u novinama pre neki dan da je kineska kokoška snela džinovsko jaje od 200 grama jer je, tobož, jela pilav. E, moja koka nije jela pilav, već kukuruz i jarmu. Naši političari kažu da je ovde kukuruz pokvaren, pa je kokoška htela da pokaže da to nije tačno. To je malo politika - šeretski kaže za „Alo!“deda Rade, koji je pre desetak dana pronašao prvo džinovsko jaje, za koje kaže da je bilo još veće od ovog koje meri 185 grama.

- Krenuo sam da položim kravama, kad pod senjakom nađem ogromno jaje. Nikad nisam video toliko. Ma dugačko, bre, znaš koliko, ko da ga je guska snela. Kažem ženi da ga isprži, a ona donese tanjir. Razbijem ga, a unutra dva žumanceta i još jedno jaje u ljusci. Kad baba to vide, povika: „Uuu... baci to dvožuče, to ne valja!“

Obično i jaje  od superkoke iz  Vlaškog Dola

Obično i jaje od superkoke iz Vlaškog Dola


I ja ga onako frk, sa sve tanjirom, bacim kučićima - kroz smeh priča Rade i dodaje da to nije nikakva superkoka već obična domaća kokoška.
Drugo jaje, koje je pronašao dva-tri dana kasnije, Rade još čuva.

- Možda ih je bilo i više, boga pitaj, niko ne vodi računa. Kučići se navadili pa ih kupe - veli deda Rade.
Na pitanje šta će uraditi s drugim džinovskim jajetom, dobacuje: „Ako hoćeš dođi i nosi ga u Beograd, nek se i oni tamo malo omrse!“

A u jajetu jaje

Prošle nedelje svet je obišla vest iz Kine da je jedna kokoška snela jaje teško 200 grama. U jajetu su, baš kao i kod Tošića, pronađena dva žumanca i još jedno manje jaje. Daglas Rasel, stručnjak za ptice u Britanskom prirodnjačkom muzeju, objasnio je da je dvostruko jaje anomalija.
- Kada se jaje razvije i krene niz jajovod, može doći do niza nenormalnih kontrakcija, koje mogu to razvijeno jaje da vrate uz jajovod. U tom slučaju, stvori se drugo jaje, koje ga okruži - kaže Rasel.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP