Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NOVI SAD DOBIJA NOVI MUZEJ

I vibratori imaju bogatu istoriju

Autor: N. N. Travica | 06.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Vibratori i stari vibrirajući masažeri, koji su u prošlom veku reklamirani kao „uređaji za ličnu negu i zdravlje“, predstavljeni su na nesvakidašnjoj izložbi u novosadskom omladinskom centru CK13.

Nesvakidašnji eksponati

Nesvakidašnji eksponati

Tako Novosađani imaju priliku da vide šta su sve njihove bake i prabake koristile za uživanje u spavaćim sobama. Ova neobična postavka pod nazivom „Vibracija je život“ predstavlja jezgro budućeg Muzeja vibratora „Kalisto“, kakav postoji još samo u San Francisku.


- Zbirku će sačinjavati eksponati starih vibro-masažera, sakupljenih na našim prostorima, isečci o vibratorima iz strane štampe, reklamni plakati i njihove replike. Vibrator je odigrao značajnu ulogu u globalnom podizanju seksualne svesti. Od lekarskog instrumenta postao je ženska alatka za preuzimanje kontrole nad sopstvenim telom - objasnila je za „Alo!“ Radica Đukanović, koja je sa svojom prijateljicom Marijanom Čanak osmislila izložbu.

Vibrator kao pištolj  privukao veliku  pažnju

Vibrator kao pištolj privukao veliku pažnju


Posetioci mogu da vide, ali i da dodirnu, brojne aparate koje su naši preci koristili za masažu kose, ramena i butina, pa do modernih vibratora, kojima savremene dame, zadovoljavaju svoje potrebe.

A, najviše pažnje privukli su vibrator kao pištolj i lula kao vibrator, ali se mali broj posetilaca usudio da isproba neke od izloženih alatki.

- Očekivala sam da ću videti mnogo interesantnije stvari, a ne masažere koje su koristile naše bake, kako bi otklonile bol. Jedino novo što sam saznala jeste da je i Kleopatra imala pramodel vibratora, koji je bio napravljen od osušene tikve napunjene rojem pčela – kaže Nina V., koja je na izložbu došla sa prijateljem.


Kreatorke ove izložbe su još 2011. Novi Sad iznenadile izložbom seksualnih pomagala kroz istoriju. Kako su i kada nastale erotske igračke, kako su se menjale kroz istoriju, saznali su posetioci tadašnje izložbe.

Od vodenog pogona do baterija

U elitnim banjama 19. veka primenjivani su vibratori na vodeni pogon, koji su nalikovali na vatrogasno crevo. Masaža jakim vodenim mlazom izazivala je orgazam za svega četiri minuta. Posle vodenog pogona, pojavio se vibrator na parni pogon, pedale, navijanje, električni vibrator, da bi danas radio na dve minijaturne baterije.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 07.03.2014 08:14h

    Eto sad ce Novosadistkinje, znati gde da odu po pomoc,ako Novosadisti - zakazu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP