Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

HRABRA

I žene zarađuju rudarski hleb! (FOTO)

Autor: Ivan Popović | 06.08.2013 - 12:25:00h | Komentara: 0

Čitav vek i deceniju više u Majdanpeku i Boru se kopaju rude bakra, srebra i zlata. Najteže, ali ujedno i najznačajnije rudarske poslove, u ova dva rudnika obavlja sve više žena, koje uporedo sa pripadnicima snažnijeg pola zarađuju rudarski hleb od sedam kora.

Voli rudarstvo: Milica Božić Jovanović

Voli rudarstvo: Milica Božić Jovanović | Foto: Ivan Popović

Milica Božić Jovanović raduje se svakoj novoj turi jalovine koju preveze do odredišta sa kamionom teškim 370 tona. Svakoga dana, Mica damperica, kako je kolege zovu sa osmehom obavlja ovaj težak, pretežno muški posao.

- Obožavam svoj posao i jedva čekam da „obrnem“ turu. Sve zavisi od relacije, ali kada sam „na jalovini“, onda em utovar ide brže em u smeni mogu da prevezem desetak tura. Još uvek mi nije svejedno kad silazim na donje etaže, kad vozim rudu, ali snalazim se, učim – priča Milica.

U Majdanpeku 24 penzionera
Između dva rudarska praznika, dva 6. avgusta, pravo na zasluženu penziju u Rudniku bakra Majdanpek, ostvarila su 24 radnika, kojima će tim povodom uz redovnu otpremninu biti uručena i novčana nagrada preduzeća. Za njih će kao i ranijih godina, na sam praznik, biti organizovani prijem i svečani ručak. Inače, Dan rudara, prilika je da se za vernost kolektivu nagade i radnici sa višegodišnjim neprekidnim radom u RBM. Jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 odnosno 35 godina rada za žene dobiće više od 100 radnika.
 

Uz nesnosnu buku mašina, prašinu i veliku količinu vlage, rudari se danonoćno bore sa naslagama zemlje. Goran Pavlović, kopač, kaže da je slaba provetrenost najveća muka rudara u borskoj jami.
- U nekim delovima treba poboljšati provetrenost. Otac radi u rudniku i oduvek mi je bila želja da se i ja bavim istim zanimanjem, tako da sam se posle srednje škole zaposlio u RTB. Nešto duže od godinu dana sam u jami, i najviše vodim računa kada prolazim dugačkim podzemnim hodnicima, gledam ispred i iznad sebe i vodim računa da slučajno ne padne neki kamen. Ovo je inače jedna od dobro osiguranih jama i nema povreda na radu, zato i nema straha da siđemo i završimo posao - kaže Pavlović.
- Posao mora da se završi, a rudari se vremenom nakviknu na ovakve uslove rada. Na radilištu je dosta vruće, jer temperatura ide i preko 40 stepeni Celzijusovih, bez obzira da li je leto ili zima – kaže Dejan Bogdanović, rudar u jami.
Njegov kolega Zoran Stanojković, kopač i palioc punih 20 godina je proveo u rudniku.

Rudari u borskoj jami

Rudari u borskoj jami | Foto: Ivan Popović

- Izmoreni nakon osmočasovne smene, rudari najpre trče pod tuš, a onda je želja da se svi okupimo uz čašicu domaće rakije. Kad izađemo na površinu, lakše se diše, i srećni smo što smo još jedan radni dan uspešno priveli kraju. A, na uslove rada se čovek brzo navikne. Sada je obnovljena mehanizacija pa rad u borskoj jami nije toliko težak kao nekada. Ipak zahteva stručnost, znanje, i pre svega, disciplinu u radu –priča Stanojković.

Nagrade “Inženjer Šistek”
Za proslavu 6. avgusta, Dana rudara, najzaslužnijim pojedincima, poslovodstvo RTB dodelilo je nagrade „Inženjer Šistek“ za doprinos razvoju Basena. Ove godine, priynanje je po prvi put u istoriji rudnika dodeljeno jednoj ženi, Jeleni Đurić, upravnici flotacije u Majdanpeku. Nagrade su još dobili direktor Rudnika bakra Bor (RBB) Vidoje Adamović, direktor Topionice i rafinacije (TIR) Boban Todorović i rudar Miroslav Stojanović.

Mihajlović: Nove jame u rudnicima biće isplativije

Minstarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će svaka novootvorena jama za podzemnu eksploataciju uglja davati od dva do četiri puta veću proizvodnju od one koja se trenutno ostvaruje u svih devet jama u Srbiji.

- To je potencijal koji ćemo iskoristiti - kazala je Mihajlovićeva u Senjskom rudniku na proslavi 160 godian od početka modernog rudarstva u Srbiji i Dana rudara, 6. avgusta.

Mihajlovićeva je kazala da rudnici sa podzemnom eksploatacijom imaju budućmost i da Javno preduzeće Resavica, u okviru koga posluje devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja, može da radi i doprinosi ne samo državi, već celom društvu i privredi Srbije.

Ona je istakla da zna da rudari u Resavici rade sa opremom koja odavno istekao vek trajanja, kao da je 1950, a ne 2013. godina i da imaju nekoliko puta niže plate nego rudari u površinskoj eksploataciji.

Mihalovićeva se zahvalila rudarima u Resavici i zato što su pokazali veći stepen svesti i odgvornosti od većine političara i direktora koji su poslednjih 10 godina upravljali energetikom i rudarstvom i što nisu dozvolili da se riudnici Resavica ugase, rasparčaju i zatvore.

Vršilac dužnosti generalnog direktora javnog preuzeća Resavica Vladan Milošević kazao je da je plan da se krene u osavremenjavanje i mehanizaciju rudnika u tom preduzeću i u otvaranje novih rudnih jama.

Dan rudara se obeležava kao uspomenma na prvi štrajk rudara u Srbiji koji je 1903. počeo u Senjskom rudniku.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP