Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MILICA MIJAJLOVIĆ (17) BOLUJE OD BOLESTI STAKLENIH KOSTIJU

Imala više od 100 preloma!

Autor: S. Milenković | 09.03.2013 - 07:20:00h | Komentara: 1

Milica Mijajlović (17) iz sela Grabovac kod Trstenika rođena je sa retkom bolešću osteogenesis imperfekta, koja se javlja jednom slučaju na milion novorođenčadi i zbog koje je do sada imala više od 100 preloma kostiju!

Da se kreće  u kolicima  često joj  pomaže  labrador Badi

Da se kreće u kolicima često joj pomaže labrador Badi | Foto: S. Milenković

- U Srbiji samo četvoro ili petoro osoba boluje od ove bolesti. Kada je Milica rođena, lekari u Institutu za majku i dete nisu ni pokušali da je leče. Sa dva i po meseca slomila je ključnu kost. Odneli smo je na ortopediju u kruševačkoj bolnici, odakle nas je dežurni lekar izbacio. Od tada je vodimo na Dečju hirurgiju u Kraljevo, gde su nam uvek izlazili u susret. Dosad je imala više od 100 preloma. Dešavalo se da ima i po tri preloma mesečno - pričaju roditelji Ivanka i Saša.

Vanredno upisala školu: Milica sa mamom

Vanredno upisala školu: Milica sa mamom | Foto: S. Milenković

Nevidljiva za državu

„Miličino lečenje državu do sada nije koštalo ništa jer njene bolesti nema ni u jednoj klasifikaciji. Pre šest godina, lekari su nam predložili da uzima ampule koje koštaju 15.000 dinara po komadu. Trebalo je da dobije četiri puta po tri ampule za godinu dana, ali su nam u Fondu zdravstvenog osiguranja kazali da oni to ne mogu da pokriju. Isto je i sa kolicima na električni pogon. Kažu da ne može da ih dobije jer to nije prema pravilniku”, objašnjava majka Ivanka.

Od svoje druge do šeste godine, Milica je šest puta boravila u klinici u Padovi, gde je dobijala terapiju lekovima. Ortoped iz Breše je garantovao da će Milicu staviti na noge. Uslov je bio da u kontinuitetu u Italiji provede najmanje godinu dana samo za lečenje butnih kostiju. Porodica to sebi nije mogla da priušti jer je tada samo Saša bio zaposlen.

Nasmejana i vedra uprkos bolesti, Milica je osnovnu školu završila kao vukovac, a nastavnici su dolazili u njenu kuću. Sada je vanredno upisala ekonomsku školu, ali ne može na nastavu bez kolica na električni pogon, koja koštaju oko 200.000 dinara.

- Imam mehanička kolica koja su prilagođena, ali njih mogu da vozim u sobi, po laminatu. Za vožnju po ulici ili uzbrdo potrebna je snaga, koju nemam. Ponekad mi pomaže labrador Badi, koji me vuče - priča Milica.
Ova devojka snažnog duha učestvovala je u šou programu „Ja imam talenat“, a velika želja joj je da bude forenzičar.
Poslednji komentari
  • nusret Vreme: 10.03.2013 12:48h

    dobro dosli u srbiju!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP