Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SLAVIŠA IVANOVIĆ, KASKADER

INTERVJU NEDELJE: Umro sam 3.000 puta! (FOTO)

Autor: Jelena Jokanović | 11.01.2015 - 09:50:00h | Komentara: 5

Akcije u filmovima često sa sobom donose i povrede. Međutim, dok glavne zvezde najčešće prolaze bez najmanje ogrebotine, kaskaderi i dubleri su ti koji svakodnevno stavljaju svoju „glavu na panj“ kako bi zadivili mase u bioskopima. On juri automobilom kroz vatru, pod sobom pali eksploziv, oko glave zamahuje mačetama i sekirama, skače sa 15 metara visine. Bezgranično je hrabar, jer kako drukčije objasniti sve opasnosti i neprilike u koje se upušta. Koliko je puta goreo, bio pretučen, nezgodno padao, ni sam ne zna. Slaviša Ivanović (30) kaskaderstvom se bavi već 18 godina.

Ne zna za strah:  Slaviša Ivanović

Ne zna za strah: Slaviša Ivanović

Kada i kako ste počeli?
- Sa kaskaderstvom sam se upoznao trenirajući aikido kod pokojnog kaskadera Željka Božića, koji je nastradao nakon fatalnog skoka u zapaljenom automobilu sa Brankovog mosta. Na jednom od treninga primetio me je veliki učitelj kaskaderstva Slavoljub Slavšić Zvonce i od tada počinje moj kaskaderski put, koji traje od 1997. Moja prva kaskada bila je u filmu „Povratak lopova“, gde sam skakao sa terase na visini od tri metra.

Šta je vaša specijalnost, skokovi, vozila u pokretu, pirotehnička sredstva...
- Imam zvanje „Stunt Coordinator & Universal stunt“, kao i zvanje učitelj kaskade. To je najveća titula u kaskaderstvu. Kao univerzalni kaskader imam većinu specijalnosti. Upotreba svih vrsta vatrenog oružja, borba mačem, kopljem, topuzom, gorenje parcijalno i celog tela, jahanje i padanje sa konja, sa motora, prevrtanje automobila, sve kaskade na vodi u svim vremenskim uslovima, kaskade sa eksplozijama svih vrsta i veličina, sve vrste padova na podloge, visinska kaskada od šest metara, a moj lični rekord je skok sa 60 metara.

„Lični rekord  mi je skok sa  visine od  60 metara“

„Lični rekord mi je skok sa visine od 60 metara“

Šta je potrebnije da biste bili dobar kaskader, biti hrabar ili pametan?
- Najbitnije je da umete da slušate i da budete koncentrisani dok vam „Stunt Coordinator“ postavlja zadatak. Važno je i da ste hrabri, jer ako niste, pada vam samopouzdanje, a samim tim i koncentracija, a ishod toga je povreda. Sve je u treningu i samoj obuci, koja traje veoma dugo, do prvog pojavljivanja kaskadera na setu.
Da li vam se prilikom izvođenja kaskada dešavalo da nešto krene po zlu?
- To se često dešava, ali retko našom greškom. Recimo, na jednom filmu smo vršili napad preko merdevina na zidine tvđave, i po mom planu na njima je trebalo da budemo ja i dva kaskadera. Akcija počinje, mi se krećemo ka vrhu zida, ali u tom naboju adrenalina, sem nas, na merdevine skaču i statisti. Od težine su pukle, a ja sam počeo da padam sa nekih pet metara visine. Sreća, bio sam dovoljno pribran i dočekao se na nogama.
  • Kaskaderi  koketiraju sa  opasnošću, ali  upravljaju svakim  sekundom akcije | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
  • Slaviša ivanović | Foto:
 
Da li vas nekada hvata strah jer, zbog posla kojim se bavite, često stavljate glavu u torbu?
- Svaki čovek koji ne oseća strah je lud. Kod mene se strah javi posle izvođenja kaskaderske scene. Pre izvođenja nema mesta strahu, jer ako mislite da ćete se povrediti, niste koncentrisani, pa će se to sigurno i desiti.

Šta vam prlolazi kroz glavu kada snimate neke rizične scene?
- Prolaze mi detalji svakog segmenta zadate scene, od početka do kraja. Tokom izvođenja akcije već imam svoj film u glavi i samo ga pratim. Koncentracija je veoma bitna.
Šta čoveka nagoni da se na ovaj način kocka sa životom?
- To svi kažu, da se kockamo sa životom, ali ću vam reći da ja i moje kolege igramo na sigurno. Više ljudi se povredi na ulici ili gubi život, a da nije ni čulo za kaskadu. Kaskaderi koketiraju sa opasnošću, ali upravljaju svakim sekundom akcije.

Kaskaderi  koketiraju sa  opasnošću, ali  upravljaju svakim  sekundom akcije

Kaskaderi koketiraju sa opasnošću, ali upravljaju svakim sekundom akcije

 
Koja kaskada koju ste izvodili je bila najrizičnija?
- Izdvojio bih dve. Na snimanju filma „Tajna knjiga“ skakao sam sa visine od 15 metara u jezero, sa kostimom mumije prekrivenim sa 20 kilograma gline. Dubina vode išla je i do 70 centimetara, a skakao sam bez ronilačke opreme sa visine od preko tri metra. Scenu smo ponavljali šest puta. U Moskvi sam u automobilu sedeo na bombi od koje me je delila metalna ploča i, upravljajući vozilom, digao sam sebe u vazduh, izleto kroz šiber, pao na zemlju i, sa dignuta tri prsta, goreći, potrčao ka sudijama i publici. Prema rečima sudija, to je bila najopasnija i rizičnija kaskada te godine na takmičenju, a meni je lično omiljena.
Izvodite opasne kaskade, jeste li se nekad teže povredili?
- Ja lično i članovi mog tima nismo imali nekih ozbiljnijih povreda, čime se veoma ponosimo. Najčesće povrede su iskakanje zgloba i poneka modrica.
Koliko ste puta umrli na filmu?
- Umro sam preko 3.000 puta. Samo na jednom od mojih poslednjih filmova „Iron Clad“ poginuo sam preko 50 puta, ne računajući ponavljajuće dublove.

Sa Pirsom Brosnanom

Sa Pirsom Brosnanom

S obzirom na opasnosti koje sa sobom nosi, da li je kaskaderski posao dovoljno plaćen?
- Mogu reći da je dobro je plaćen, ali naravno uvek nedovoljno naspram opasnosti koju nosi sa sobom. Ipak, kada izađe film, i u trenutku kada se poklonim publici na premijeri, srce mi je puno. To mi daje ogromnu satisfakciju.
Učili ste od jednog od naših najpoznatijih kaskadera Slavoljuba Plavšića Zvonceta. Šta je najvažnije što ste naučili od njega?
- Dao mi je dve smernice, kojih se i danas držim. Kada si dva koraka od smrti, ti napravi tri. Preskoči smrt. Drugi savet je da film nije zaslužio ni nokat da polomiš zbog njega.
Kakav je položaj naših kaskadera u odnosu na strane kolege, u smislu plaćenosti, cenjenosti?
- Polažaj kaksadera u Srbiji je dobar, ali uvek može i treba da bude bolji. Recimo, trebalo bi uvesti beneficirani radni staž, školske institucije koje bi podržavala država. Ipak, u svetu nas mnogo više cene i podržavaju.

Srpski kaskaderi najbolji na svetu

Slaviša je vođa četvoročlane „Srpske kaskaderske asocijacije“, a avgusta prošle godine na Međunarodnom festivalu profesionalnih kaskadera „Prometej“, u Sevastopolju, osvojili su prvo mesto u konkurenciji od 14 zemalja. Osvojili su totalno prvo mesto u nominacijama za gorenje - nakon eksplozije unutar kombija koja razvaljuje zadnja vrata, trčali su zapaljeni 40 metara, visinsku kaskadu - skok sa 40 i 60 metara, prevrtanje automobila uz eksploziju, najpre na krov, a potom na točkove.


Rusi su najluđi

Slaviša kaže da postoji nekoliko vrsta glume u kaskadi - holivudska, engleska, bolivudska, Hongkong škola. On najviše voli rusku, jer su Rusi, kaže, najluđi.

Sa Putinovim  „noćnim  vukovima“

Sa Putinovim „noćnim vukovima“

- Kada izvodite, recimo, klasičnu reakciju na metak - pogibiju, holivudski kaskader bi to uradio teatralno, engleski bi pao jako brzo, ne pridajući veliki značaj, dok bi Rus pad izveo vema atraktivno. Lično najviše volim rusku školu jer su njihovi kaskaderi najhrabriji i idu preko granica normalnog, pa se najviše i povređuju. I naše kaskadere odlikuje velika hrabrost. S tim što mi mnogo više pažnje posvećujemo sigurnosti prilikom izvođenja akcionih scena - otkriva on.

Sarađivao sa Kostnerom

Ko je  ovde  bodigard:  Uspomena  sa Kostnerom

Ko je ovde bodigard: Uspomena sa Kostnerom

Tokom svoje 18-godišnje karijere Slaviša je radio sa preko 50 velikih glumačkih imena - Kevin Kostner, Ralf Fajns, Skot Spidmen, Monika Beluči, Adrijan Brodi, Ketrin Denev, Salma Hajek, Kristofer Mekdonald, Olga Kirilenko, Pirs Brosnan, Penelope Kruz, Kejt Bekinsejl, samo su neka od njih.
Poslednji komentari
  • milan Vreme: 11.01.2015 11:26h

    Veliki kaskader i profesionalac,steta sto se po medijima fura neki nazovi kaskader(veliki brat) a u stvari je samo muska starlera sa pocupanim obrvama,iskvarcovana i istetovirana a u stvari je folirant-ime ne bih da mu spominjem jer ce i to iskoristiti u marketing svrhe. Bravo za SKA-tim

  • Nenad Zivanovic Vreme: 11.01.2015 17:50h

    Zaista bi trebalo nesto ekonomski stimulativno uciniti sa starim vodenicama ,dok jos ima entuzijasta koji time hoce da se bave.Svi odmah primitivno prizivaju vampire i vestice kad se pomenu vodenice umesto da se pozovu tehnolozi koji ce strucno objasniti razliku izmedju brasna samlevenog na vodenici ili elektricnom mlinu.To je put ka proizvodnji stvarno integralnog brasna koje bi mnogi rado koristili u ishrani.Na tom putu treba reci nesto o pranju zitarica pre mlevenja sto nas dalje vodi ka organskom hlebu.Onda bi verovatno smanjili uvoz "integralnog" brasna (mislim da se uvozi najvise iz Austrije) a pred vodenicama bi se ponovo stvorili redovi i brasno iz njih bi imalo pravu cenu.Pozdravljam osnivanje udruzenja vodenicara i spreman sam da u okviru mogucnosti pomognem.Nenad Zivanovic,vl.restorana "Vodenica" iz Beograda.

  • Nenad Zivanovic Vreme: 11.01.2015 17:50h

    Zaista bi trebalo nesto ekonomski stimulativno uciniti sa starim vodenicama ,dok jos ima entuzijasta koji time hoce da se bave.Svi odmah primitivno prizivaju vampire i vestice kad se pomenu vodenice umesto da se pozovu tehnolozi koji ce strucno objasniti razliku izmedju brasna samlevenog na vodenici ili elektricnom mlinu.To je put ka proizvodnji stvarno integralnog brasna koje bi mnogi rado koristili u ishrani.Na tom putu treba reci nesto o pranju zitarica pre mlevenja sto nas dalje vodi ka organskom hlebu.Onda bi verovatno smanjili uvoz "integralnog" brasna (mislim da se uvozi najvise iz Austrije) a pred vodenicama bi se ponovo stvorili redovi i brasno iz njih bi imalo pravu cenu.Pozdravljam osnivanje udruzenja vodenicara i spreman sam da u okviru mogucnosti pomognem.Nenad Zivanovic,vl.restorana "Vodenica" iz Beograda.

  • Nelyy Vreme: 12.01.2015 12:46h

    VI STE BOLESNI ...VREME JEDA SE TI dzordz71 OKUPAS I SKINES ZLO SA SEBE KAO I OSTALI BOLESNICI.

  • nedjo Vreme: 12.01.2015 18:50h

    pametn tekst ,bravo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP