Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ANTIĆ U POSETI KOLUBARI

Ispumpali vodu mesec dana pre roka i uštedeli 30 miliona evra! (FOTO)

Autor: Gane Đorđević Foto: Gane Đorđević | 07.08.2014 - 14:40:00h | Komentara: 1

Na kopu “Veliki Crljeni” u rudniku “Kolubara”, koji je teško stardao u majskim poplavama, danas je ponovo pokrenuta proizvodnja uglja. Procene su da će dnevna proizvodnja na ovom kopu iznositi oko 20.000 tona lignite što je, uz trenutnu proizvodnju od oko 40.000 tona koja se ostavruje na kopovima Polje “D” i Polje “B”, gotvo 70 odsto ukupnih potreba TE “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić u poseti Kolubari

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić u poseti Kolubari

Tim povodom rudnik “Kolubaru” danas je posetio ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i tom prilikom izjavio da je proizvodnja na kopu “Veliki Crljeni” pokrenuta čak mesec dana pre najioptimnističnijih prognoza zahvaljujći isključivo velikom entuzijazmu radnika “Kolubare” koji su na taj način svojoj zemlji uštedeli 30 miliona evra.


- Ovde je pre nepuna tri meseca bilo jezero sa 25 milona kubika vode, a danas se ponovo kopa ugalj. Ni najveći optimsiti nisu mogli da računaju da je ovo moguće. Hvala radnicima “Kolubare” i njihovom rukovodostvu jer u pitanju podvig bez presedana– izjavio je Antić.


Prema njegovim rečima ispumpavanje vode je otpočelo i na drugom poplavljenom kopu rudnika “Tamnavi zapadnom polju” ali je tamo situacija mnogo kopleksnija i trenutni kapcitet kojim se ova akomulacija prazni od 10 metara u sekundi nisu dovoljni.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić u poseti Kolubari

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić u poseti Kolubari


Napominjući da je na na ardrese 45 najrenomiranijih evropskih i svetskih firmi, koje se bave ispumpavanjem, već upućen javni poziv minister je obećao da će do sredine avgusta biti izabran najpouzdaniji i najpovoljniji ponuđač. On je rekao da su pre toga već obavljeni veliki poslovi vezani za monitoring, dobijanje vodne saglasnosti, izrade projekat ispupmavanja i studije vezane za kvalitet vode.


- U pitanju je globalan problem jer će voda koja bude ispumpana iz kopva završiti u međunarodnim vodama. Čitav posao mora da se obavi u skaldu sa ekološkim standardima koje propisuje EU i zbog toga smo sve vreme pod kontrolom evropske banke koja je procenila da će nam za pripremu javnog poziva biti potrebno najmnje šest, a mi smo taj posao obavili za svega dva meseca - kazao je Antić.


Minsitar je dana izneo i prognozu da će drugi poplavljeni kop “Tamnava- Zapdno polje” otpočeti proizvodnju uglja do početka, kako je rekao, “ljute zime” i da će TE u Obrenovcu raditi punim kapacitetom. Ipak, u slučaju nepredviđenih okolnosti Vlada sprema plan i za drugačija scenarija.


- Paralelno pripremamo dva rezervna plana, a u opticaju su dve mogućnosti ili ćemo iz inostzrtanstva uvoziti ugalj, ili struju- rekao je Antić.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić u poseti Kolubari

Radnici uradili zavidan posao: Aleksandar Antić


Minsitar je apleovao na sve građane Srbije da se pripreme za veliku šetedenju električne energije. Napominjući da Srbija ima najeftinije cene enregenata u okruženju i da je stoga neodgovorno tu jeftinu enetrigu kotristi za grejanje.


To je društveno neodgovorno i zbog toga je u pripremi novi tarifni sistem koji će zaštiti najsiromašnije slojeve društva ali će istovremeno naterati građane na štednju- istakao je Antić i dodaoda je stanje na kopu Drmno pod kontrolom i da će tamo proizvodnja uglja u punom kapacitetu biti obnovljena do 1. septembra.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić u poseti Kolubari

Rekordni rok

Direktor RB “Kolubara” Milorad Grčić kaže da je na ispumpavanju kopa “Veliki Crljeni” radilo 33 pumpe domaćih firmi, a da je remont bagera i
sistema za transport uglja obavljen u rekordnom roku. On je rekao da je za
samo trideset dana postavljeno je 5,5 kilometara gumenih traka, nekoliko
pogonskih stanica, preko 30 kilometara raznih kablova, od telefonskih do
visokonaponskih i jedan visokonaponski dalekovod sa šest vodova u dužini
od 2,5 kilometara kojim će se pored kopa “Veliki Crljeni” strujom snabdevati
i pupme koje će raditi na isušivanju kopa “Tamnava- Zpadano polje”.

Poslednji komentari
  • saw Vreme: 07.08.2014 17:05h

    da li su onu to rucno ispumpavali kada je bitan entuzijazam

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP