Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OVO JE NAJPAMETNIJE SELO U SRBIJI

Iz Kumana 730 doktora nauka

Autor: Novosti | 14.01.2015 - 19:34:00h | Komentara: 0

Hroničar Milan Varadinac (80) objavio sedmu knjigu o naselju kraj Zrenjanina u kojem živi. Selo od 3.000 duša "izrodilo" mnogobrojne profesore, inženjere, magistre.

Kumane

Kumane | Foto: Wikipedia

Osamdesetogodišnji Milan R. Varadinac, istoričar i pisac, pasionirani je hroničar ovog banatskog sela u novobečejskoj opštini, a nedaleko od Zrenjanina.
U šest ranije objavljenih knjiga, koje su svojevrsni dokumentarni spisi, nudi istoriju kulture i sporta u Kumanu, hroniku lovstva, fenomen rađanja blizanaca u selu... I u sedmoj knjizi, pomalo neobičnog naslova, "Moglo je biti mnogo bolje", koja je upravo predstavljena javnosti, Varadinac se bavi prošlošću Kumana i Kumančana. U stvari, popisao je sve Kumančane, po muškoj liniji, koji su od 1845. godine do današnjih dana završili fakultet, magistrirali ili doktorirali!
- Istražujem od 1975. i imam obilje materijala. Vodim i svoj dnevnik, gde svakodnevno unosim šta se dešava u kući, selu, između ostalog i meteorološke podatke. Spisak Kumančana je samo po muškoj liniji. Sva deca koja su od udatih ćerki, nisu obuhvaćena, ali se nadam da ću to učiniti u sledećoj knjizi - kaže Varadinac, a na spisku se našlo 730 Kumančana, od doktora nauka, do profesora i inženjera.
Kumančana, prema rečima Varadinca, ima svuda po Srbiji, u državama bivše Jugoslavije, širom Evrope, na svim kontinentima. Čini mu se, ističe, da je u knjizi obuhvatio oko 95 odsto zemljaka, jer nemoguće je naći ih sve.
- Zasad imam podatak da je najstariji Kumančanin, sa završenim pravnim fakultetom, dr Miloš Đorđević (1842-1918), doktorirao u Beču. Ovaj poznati srpski pravnik 19. veka bio je jedan od glavnih saradnika Mihajla Polita Desančića. Imao je titulu kraljevskog savetnika, a poslednjih deset godina života bio je direktor "Velike štedionice" u Bečkereku, današnjem Zrenjaninu - iznosi Varadinac.
Među poznatim Kumančanima kroz istoriju ističu se Laza Telečki, velikan srpskog glumišta, revolucionar Jovan Veselinov Žarko, narodni heroj Ljubica Odadžić... Od savremenika, dike mesta su ekonomista Gordana Cvetić Dostanić, direktor Beogradske berze i dr Duško Letić, profesor na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, koji je i recenzent Varadinčeve knjige.
- Milan je zaista vrlo predan u nastojanju da predstavi etnos Kumana i Kumančane u prošlosti i sadašnjosti. Mislim da je to veliki uspeh za njega, ali i za sve nas. Impresivan je podatak da u istoriji sela imamo 40 doktora nauka - kaže Letić, i očekuje da Varadinac nastavi sa svojim interesantnim istraživanjima, te da obraduje zemljake novim knjigama o Kumanu.

HRAST LUŽNjAK STAR TRI VEKA

Kumane danas ima nešto više od 3.000 stanovnika. Prvi put se pominje u Pećkom katastigu, spisku priloga Pećke patrijaršije iz 1660/61. Najstariji pisani spomenik koji se čuva u kumanskoj crkvi je protokol rođenih iz 1757. godine, u kom se selo vodi kao Šanac Kumani. Jedna od zanimljivosti sela je hrast lužnjak star preko 300 godina, koji je, kao najlepši primerak ove vrste u Vojvodini, pod zaštitom države.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP