Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ANĐELINA ZDRAVKOVIĆ I NJENA BEBA ŽRTVE LOŠIH PROPISA

Jača od bolesti, nemoćna pred birokratijom

Autor: S. Milenković | 21.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Anđelina Zdravković (30) boluje od cerebralne paralize, ali je nadvladala sve zdravstvene probleme i pre dva meseca rodila devojčicu. Nakon porođaja suočila se sa nizom birokratskih prepreka koje onemogućavaju njenom suprugu da koristi porodiljsko bolovanje i negu deteta.

Anđelina i Ljubiša sa  malenom Anitom

Anđelina i Ljubiša sa malenom Anitom

Zakon ne dozvoljava da muž porodilje koja boluje od cerebralne paralize uzme bolovanje kako bi joj pomagao oko bebe

Anđelinini roditelji su nastradali u saobraćajnoj nesreći kada je imala tri ipo godine. O njoj su brinuli baba i deda koji su preminuli prošle godine. Bez većih komplikacija Anđelina je u martu ove godine na svet donela Anitu, ali su tek tada počele komplikacije. Zbog bolesti Anđelina ne može sama da se brine o detetu, već neko mora stalno da bude uz nju. Zakon, međutim, ne predviđa mogućnost da otac deteta koristi pravo na porodiljsko odsustvo i negu deteta ako su supružnici u radnom odnosu.


- Ne mogu da brinem sama o sebi, a ni o bebi. Mogu da je držim i podojim kada mi je neko doda, ali nisam sigurna da je sama uzmem u ruke. Treba mi pomoć i oko oblačenja deteta. Suprug Ljubiša ne može da koristi porodiljsko odsustvo jer zakon predviđa da je to moguće samo u tri slučaja - ako je majka deteta umrla, napustila dete ili nije u stanju da zbog teške bolesti brine o njemu - objašnjava Anđelina.
Od rođenja deteta Ljubiša obija pragove institucija, ali nigde nije dobio konkretan odgovor. Kaže da je šest puta bio u gradskoj upravi u Kraljevu i da ništa nije uradio. Slično je bilo i u Trsteniku.

- Razmatrali smo sve opcije. Jedna je bila da suprug napusti posao, ali bismo u tom slučaju ostali bez prihoda. Druga opcija je da plaćamo ženu koja bi sve vreme, dok je on na poslu, bila u kući, ali ni za to nemamo para. Krajnje rešenje je da ja zaključim porodiljsko bolovanje posle tri meseca i vratim se na posao, a da Ljubiša koristi negu deteta u narednih devet meseci. U tom slučaju moraće svakog dana da mi donosi Anitu na radno mesto kako bih je podojila - rezignirana je Anđelina, koja je zaposlena u PPT Servoupravljači.
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 25.05.2013 11:13h

    Draga moja jeste da je najbolje da beba pije majcino mleko ali neke od nas ga nisu imale od stresa i svakodnevnih obaveza. Ja sam sa svojom bebom isla svaki dan na posao uzimala sta trbam da uradim i donosila kuci da radimbez obzira sto je bila bolesna do 3 meseca jer sam privatnik i ako ne radim i ne zaradim platu nema ko da mi je da a treba i porez za drzavu zaraditi bez obzira na porodiljsko, supruga nemam a ni pomoci od drugih.Ili moja rodjaka koja se porodila u inostranstvu gde i zive ima 40 dana porod.otsustva i nazad na posao ispumpavala je pumpicom svoje mleko pa nosila kuci jer je htela da beba ne pije ves.mleko.Tako da je tebi koja si zaposlena ova drzava ipak omogucila porodiljsko bolovanje od god.dana ili tebi ili suprugu a previse je ocekivati da oba roditelja budu na bolovanju imate opciju ili ti ili on.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP