Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IZLOŽBOM OBELEŽENO 100 GODINA OD ROĐENJA PATRIJARHA PAVLA

„Jadnike“ uvek nosio sa sobom!

Autor: J. Jokanović | 12.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Povodom 100 godina od rođenja njegove svetosti patrijarha Pavla, juče je u Narodnoj biblioteci Srbije otvorena izložba patrijarhove lične biblioteke „Govorim, a ćutim“.

Roman Viktora  Igoa mu je bila  omiljena knjiga

Roman Viktora Igoa mu je bila omiljena knjiga | Foto: FoNet Dragan Antonić

Stara je izreka „Reci mi šta čitaš, reći ću ti ko si“. Patrijarh Pavle je sudeći po naslovima sa polica njegove lične biblioteke bio istinski sluga svoje vere, pa je tako najveći broj knjiga religioznog sadržaja, a tu su se našla i različita izdanja Biblije, jevanđelja, knjige za bogosluženje...

Večna kuća  poglavara SPC u  Manastiru  Rakovica

Večna kuća poglavara SPC u Manastiru Rakovica | Foto: RAS

Vernici obilazili grob


Stogodišnjica rođenja patrijarha Pavla juče je obeležena i svečanom liturgijom i parastosom u Manastiru Rakovica. Večnu kuću poglavara SPC u kojoj po sopstvenoj želji počiva, vernici i pet godina posle njegove smrti svakodnevno obilaze.
- Dolaze jednako i kad je neki praznik i kada je godišnjica. Uživao je nesebičnu ljubav u narodu, ostao upamćen po svojoj skromnosti, uzdržanosti i ljubavi koju je imao za svakog čoveka. Ceo život posvetio je molitvi i svom narodu i zato on i dan danas živi u njegovom srcu - kažu monahinje Manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila.

Bio je poliglota koji je čitao na čak sedam jezika - grčkom, engleskom, nemačkom, francuskom, poljskom, italijanskom, latinskom. Iako je istinski služio svojoj veri, bio je otvorenog uma i za druge religije poput hinduizma, islama, budizma. Pored svega toga voleo je da čita beletristiku, posebno ruske i francuske klasike.

- Svi smo videli crno-belu fotografiju na kojoj patrijarh Pavle sedeći u trolejbusu čita knjigu. U momentima kada nije bio u molitvi najviše je voleo da provodi vreme čitajući knjige. Možda tek upoznavanjem onoga što je čitao, mi upoznajemo pravog njega, jer sve što je govorio poteklo je iz tih knjiga. Po njima se vidi koliko je bio svestran i o svemu imao bar elementarnog znanja - kaže jedan od autora ove jedinstvene izložbe, đakon Nenad Idrizović.

Sadržaj knjiga koje je za života sakupio može da se opiše u tri reči - crkva, svet, misija. One takođe svedoče da je imao intelektualni pristup veri i sopstvenom životu po veri. Knjige „Deca sunca“ - Maksima Gorkog i „Jadnike” - Viktora Igoa je, prema rečima patrijarhove unuke Snežane Milković, stalno nosio sa sobom i više puta pročitao. „Sa planine i ispod planine“ - Petra Kočića, različite monografije o umetnosti, biografije značajnih Srba, beletristika, istoriografska, filozofska, i naravno teološka dela samo samo su neki od 9.000 hiljada naslova koje je patrijarh za života sakupio. Ako je istina da je čovek ono što čita, onda je biblioteka pokojnog patrijarha Pavla još jedno svedočanstvo o širini njegovog duha.

Izložba patrijarhove lične biblioteke

Izložba patrijarhove lične biblioteke | Foto: Marko Metlaš

Karta za trolejbus

- Jedno od upečatljivijih sećanja ljudi vezanih za patrijarha Pavla vezuje se za njegovo putovanje gradskim prevozom. Zato je karta za trolejbus koju smo pronašli u jednoj od njegovih knjiga, a koju je iskoristio kao marker, od svih izloženih predmeta izazvala najveću sentimentalnost posetilaca izložbe - kaže Idrizović.

Poslednji komentari
  • Dragan Jovanovic Vreme: 12.09.2014 11:02h

    Dobar je. Mi ih sve vise vodimo sa sobom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP