Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NORVEŽANIN UŠAO U TRAG SVOJOJ PORODICI IZ SRBIJE

Jan Savić našao dedinu kuću i prababin grob! (FOTO)

Autor: Biljana Nenković | 10.06.2013 - 22:14:00h | Komentara: 3

Jan Tore Savić Knutsen (44) iz Osla pronašao je juče u selu Trnava kod Jagodine kuću svog dede Stevana Savića i grob prabake Danice Radovanović. Ovaj Norvežanin, o čijoj je potrazi za svojim srpskim korenima Alo! pisao prošle nedelje, tako je rešio misteriju svog porekla, iako je u Kragujevac došao samo sa šturim dokumentima i nekoliko požutelih fotografija.

Jan Tore Savić Knutsen

Jan Tore Savić Knutsen | Foto: Bjorn Bore

 Potraga je počela u Staroj ckrvu u Kragujevcu u kojoj se nalazi krštenica njegovog dede Stevana, deportovanog za vreme rata u Norvešku. Stevan Savić nije želeo svojim potomcima da priča o svojoj prošlosti i tajne je odneo u grob, ne vrativši se u Srbiju. Njegov unuk Jan nije odustajao od namere da pronađe kuću u kojoj se deda rodio. Posle nekoliko dana portage pronašao je kuću u selu Trnava južno od Jagodine.

Kuća u kojoj je rođen Janov deda

Kuća u kojoj je rođen Janov deda | Foto: Bjorn Bore

 - Toliko je mala - prvo se čudio Jan sa šajkačom na glavi dok je ulazio u oronulu blatnjaru obraslu šibljem. 
Jan kaže da je kuća koju je pronašao, sada “opipljiv dokaz” koji objašnjava deo njegovog srpskog porekla i daje mu smisao.

Jake emocije prilikom susreta sa svojom prošlošću

Jake emocije prilikom susreta sa svojom prošlošću | Foto: Bjorn Bore

 - Tresu me jake emocije, zaista. Čudno je biti u kući u kojoj je rođen moj deda. Neverovatan trenutak….nikad ga neću zaboraviti - Dodaje Jan.

Nenadano, meštani Trnave koji su znali ponešto o istoriji ove porodice uputli su ga na seosko groblje. Tu je pronašao grob svoje prababe, Stevanove majke Danice.
- Ona je pretpostavljam bila iz Kragujevca, rodila ga je vanbračno i tada se prezivala Savić, ali se kasnije verovatno udala blizu Jagodine i promenila prezime u Radovanović. Jedan dokument iz 1 955. godine o podeli imovine upućivao nas je baš na ovo selo. Neverovatno je kako deda Stevan liči na svoju majku. Takođe je neverovanto kada stojite kod groba žene čiji je deo u meni. Ta žena je moj direktni predak - kaže Jan.

Među muškarcima iz Trnave koje su Nemci odveli u zarobljeništvo bio je i Janov deda Stevan.

Među muškarcima iz Trnave koje su Nemci odveli u zarobljeništvo bio je i Janov deda Stevan. | Foto: Bjorn Bore

 Jan Tore savić Knutsen saznao je u Trnavi da su Nemci sve muškarce iz sela početkom rata odveli u zarobljeništvo. Među njima je bio i deda Stevan. Posle rata prvo se nastavio u gradiću Mon i Rana u Norveškoj gde se venčao sa Janovom bakom. Ubrzo se razveo, a iz tog braka rođena je Janova majka. Deda je ponekad dolazio u posetu kod njih iz Horstena gde je držao nekoliko kapasnica pod imenom Stevanove mesare.

Stevan Savić sahranjen je u Norveškoj, a u Srbiju je došao samo jednom 1 977. godine. Jan je posle skoro četiri decenije došao u Srbiju u potrazi sa svojim nasleđem.

- Sada znam ko sam. I to me ispunjava ponosom. Moram da se vratim u Norvešku kod moje porodice i moje troje dece, kojima sam obećao da ću ih dovesti u kuću njihovog pradede. Odgovore na neka pitanja sam dobio, ali su pokrenuta i neka nova. Vratiću se da dovršim svoju srpsku slagalicu - kaže Jan.

Rođaci, javite se Alo! redakciji 

- U Srbiji sam sreo fanstastične ljude koji su bili izuzetno raspoloženi da mi pomognu. Hvala Alo! novinama na priči koju su objavili o mojoj potrazi, jer mi to veoma znači. Molim vas, ako neko od čitalaca zna moje rođake, neka se jave vašoj redakciji za kontakt.

Poslednji komentari
  • mima Vreme: 11.06.2013 06:27h

    Bas lepo! Ova i slicne price mogu itekako da poprave imidz Srbije u svetu. Mnogo se radujem sto je Jan uspeo u svojoj nameri. Zelim mu svu srecu!

  • mihajlo Vreme: 11.06.2013 08:57h

    dosao samo jednom u srbiju za ceo zivot, da vidi ovo danas nebi dosao ni jednom. drzava lopova kriminala prevara i jos mnogo cega, izuzet postenim ljudima...

  • biljana kostic Vreme: 12.06.2013 23:13h

    Dragi Jane, Hristos Voskrese !!! ....... vaša familija živi na istoku Srbije u selu Grljan koje se nalazi desetak km od grada Zaječar.. Pročitali su oba članka o vašoj potrazi i pokušavaju da sa Vama naprave kontakt. Na njihovu molbu od srca sam prihvatila da pomognem koliko mogu . Večeras je poslat zahtev i na vašu FB stranicu.Takođe smo poslali poruku i redakciji Alo sa brojem na koji ih možete kontaktirati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP