Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

STRIPOVE DANAS VIŠE ČITAJU ODRASLI NEGO DECA!

Japanski heroji osvajaju Srbiju!

Autor: R. Ć. | 20.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Da mladi u Srbiji ne zaostaju za svojim vršnjacima u svetu, pokazuje i podatak da su japanski stripovi (mange), koji su poslednjih godina veliki hit širom planete, počeli polako da se odomaćuju i na našim prostorima! Stripovi japanskih autora najviše privlače mlade generacije jer pojedine likove prepoznaju iz crtanih filmova. Zato se mnogi nadaju da će ta umetnost, posle višegodišnje pauze, ponovo zaživeti kod nas!

Stripove danas više čitaju odrasli nego deca!

Stripove danas više čitaju odrasli nego deca! | Foto: Miloš Perić

I dok, tvrde poznavaoci, stariji čitaoci ostaju verni avanturama Alana Forda, Zagora, Taličnog Toma... današnji mališani se uglavnom okreću naslovima “Naruto”, “One Piece”...


- Iako mnogi od tih mališana i ne znaju da čitaju stripove, većina se uglavnom odlučuje za avanture dečaka Naruta, jer ga gledaju u crtaćima. To je inače i apsolutni hit u svetu, gde se prodaje u milionskim tiražima - kaže Milan Jovanović iz izdavačke kuće “Darkvud”, dodajući da se nada da će ovo biti jedan od načina da se deca vrate čitanju stripova.

Stripovi ponovo zaživeli zahvaljujući mangama

Stripovi ponovo zaživeli zahvaljujući mangama | Foto: Miloš Perić


- Nekada samo dva-tri učenika u razredu nisu čitala stripove, a danas ih samo toliko čita - komentariše Jovanović, napominjući da među čitaocima i dalje prednjače stariji koji su odrasli na stripovima.

I dok u Evropi, kažu, manga stripovi postaju deo kućne biblioteke mladih koji žele da budu u trendu, u Srbiji zasad postoje tri izdanja na srpskom jeziku. Specifičnost manga stripova je što se čitaju unazad, od poslednje do prve stranice.
Poslednji komentari
  • Crni Vreme: 20.02.2014 11:45h

    Trebalo bi napomenuti i da su za ulazak japanske kulture na nase prostore zasluzne i organizacije BG-Anime i Anime-Overdose koje su organizovale razne dogadjaje na tu temu. Takodje doticne se bave i prevodjenjem japanskih crtanih filmova i stripova i apsolutno nista ne naplacuju nego sve rade po dobrovoljnom principu.

  • nebojsa Vreme: 20.02.2014 12:40h

    Cisto da vas malo ospravim, mange i anime se godinama prate u Srbiji, nedostatak izdanja na papiru smo nadomestili internetom. Generalno, ne zaostajemo, ili smo u zaostatku po kolicini, sto u stripovima, sto u pracenju ostalih trendova koji se ovde ne sjvataju kao mejnstrim. Eto vam ideje za sledeci clanak, raspitajte se za gejming subkulturu, koja je na dobrom putu da postane punokrvni sport (doduse elektronski),ili za nase kozpleyere, niki su popularni i uspesni preko grane

  • HAH! Vreme: 20.02.2014 19:48h

    "Specifičnost manga stripova je što se čitaju unazad, od poslednje do prve stranice. " ... Nego, "Manga stripovi" mi je veoma sumnjivo. Takodje i izjednacavanje "Crtani film" i "manga". Kazes lepo "anime", muski rod, i nece niko da te juri jajima.

  • Beba Bebic Vreme: 24.12.2014 11:24h

    Pa daaaaaa :3 :D

  • soulreaper Vreme: 28.07.2015 23:32h

    anime i manga su najbolji

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP