Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NA RAČUNIMA ZA STRUJU U ČAČKU STOJI I LIČNI BROJ GRAĐANA

JMBG svima dostupan!

Autor: Olivera Dašić | 10.09.2013 - 09:02:00h | Komentara: 2

Značaj zaštite podataka o ličnosti, o čemu se u svetu dosta vodi računa, u Srbiji se uglavnom potcenjuje, pa te informacije mogu postati laka meta zloupotreba.

Lični broj na izvol‘te: JKP „Komunalac“

Lični broj na izvol‘te: JKP „Komunalac“

Obračun koji Čačani dobijaju od Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ sadrži upravo te podatke. Kako se može videti na računu, na njemu se nalazi jedinstveni matični broj građana. Tako je jedan od ličnih podataka svima nadohvat na ruke, a oni koji žele da dođu do njega dovoljno je da otvore poštansko sanduče. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je rekao da je taj predmet već uzet u razmatranje.


- Pokrenuli smo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane navedenog JKP kao rukovaoca podataka o ličnosti. Nakon okončanog postupka nadzora, o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim merama javnost će biti obaveštena - rekao je Miroslav Velimanović, načelnik Odeljenja za nadzor nad zaštitom podataka kod rukovalaca koji nisu organi vlasti.

Kazne za zloupotrebu ličnih podataka za firme su od 50.000 do milion dinara, a za građane od 5.000 do  50.000 dinara

Kazne za zloupotrebu ličnih podataka za firme su od 50.000 do milion dinara, a za građane od 5.000 do 50.000 dinara

Jedinstveni matični brojevi građana nekada su se nalazili i na računima telekomunikacionih kompanija, ali su oni vremenom uklonjeni.


Pravo da traže lične podatke imaju samo policija i komunalna policija, BIA i VBA, sudovi i carina i poreznici - ako izvršite poreski prekršaj. U praksi, to radi kome se prohte.

Kazne za zloupotrebu ličnih podataka za firme su od 50.000 do milion dinara, a za građane od 5.000 do 50.000 dinara.

Jedinstvene matične brojeve i ostale podatke o ličnosti građana Srbije obrađuje, koristi i čuva oko 300.000 državnih institucija i privatnih preduzeća. Osetljive lične informacije čuvaju se u gotovo milion baza podataka. Njih poseduje policija, vojska, državne ustanove, poslodavci, lokalna samouprava, ali i banke, trgovinska i druga preduzeća, bolnice, biblioteke...

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Mina Vreme: 10.09.2013 16:37h

    I na mojim racunima za Infostan, u Beogradu, JMBG je bio sastavni deo racuna do pre dve godine (promenjeno od septembra 2011.).

  • milan Vreme: 10.09.2013 19:53h

    Otkrili Ameriku. Pa taj famozni broj se nalazi i na računima za struju i ED Beograd i verovatno i u celoj Srbiji. Normali, obični građani su totalno nezaštićeni i njihovi lični podaci se nalaze svuda od MUP-a, Banaka, GSP-a i još "koje kude".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP