Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U INSTITUTU ZA TRANSFUZIJU KRVI POŠTEN RAD NIJE DOVOLJAN

Jubilarne nagrade samo za verne!

Autor: Nina Gavrilović | 02.04.2013 - 07:53:00h | Komentara: 2

Olga Apostolović (53) je vredno radila u Institutu za transfuziju krvi Srbije pune tri decenije, a kada je došlo vreme da primi jubilarnu nagradu za 30 godina staža, ispostavilo se da samo pošten rad nije dovoljan.

Uveli nova pravila:  Institut za transfuziju

Uveli nova pravila: Institut za transfuziju

- Ceo radni vek sam davala sve od sebe, nikad primedbu nisam dobila, a sada, posle tolikih godina, kada je došao red da primim nagradu koja iznosi nekoliko mojih plata, od direktorke Snežane Jovanović Srzetić dobila sam pismeno objašnjenje da oni te nagrade dodeljuju za vernost! Vernost?! Šta to znači?! - kaže za „Alo!“ Apostolovićeva, koja ističe da se za pomoć obratila svim nadležnim institucijama.


- Ne radi se o novcu, mada, naravno da mi treba. Ćutala sam kada mi nije isplaćena nagrada za 20 godina, iako ona iznosi 50.000. Ćutala bih i sada da su mi ljudski rekli da nemaju odakle da mi plate, ali ja znam da se te pare dodeljuju onima koji su im simpatični. Imam dokument iz Ministarstva zdravlja, potpisala je Slavica Đukić Dejanović da mi te pare po zakonu pripadaju i da zakon mora biti jedini kriterijum, a sad čekam odgovor ombudsmana - objašnjava radnica.

Ona tvrdi da se sa ovim problemom suočava još njenih kolega, ali da iz straha od gubitka posla ne izlaze u javnost.
- Nikada u životu ovako nešto nisam uradila, ali sada, kada mi je ostalo još malo godina do penzije, ne mogu da trpim. Ne dam više da me iko gazi. Planiram i da ih tužim - odlučna je Apostolovićeva.

Iz Instituta za transfuziju krvi kažu za „Alo!“ da je osnovni problem nastao zakonskim donošenjem novog kolektivnog ugovora, kojim se na drugačiji način određuju jubilarne nagrade i naglašavaju da je novi vid regulative povoljniji po radnike, kao i da ih je Institut revnosno isplaćivao, uprkos finansijskim poteškoćama.

Ne dam više  da me iko gazi:  Olga  Apostolović

Ne dam više da me iko gazi: Olga Apostolović | Foto: Emil Čonkić

Posle poziva Alo! Olgi obećana nagradu

Novinarima „Alo!“ je u Institutu rečeno da će Olgi, ipak, biti isplaćena jubilarna nagrada.
„Napomenjemo da će Apostolović Olgi u ovoj godini na ime jubilarne nagrade biti isplaćeno 76.774,00 dinara. Takođe, svi zaposleni koji smatraju da su im uskraćena prava iz radnog odnosa u pogledu jubilarnih nagrada upućeni su na mogućnost pokretanja spora kod nadležnog suda“, saopšteno nam je u Institutu.

Poslednji komentari
  • aleksandar Vreme: 04.07.2013 10:00h

    posle nekoliko usmenih i pisanih zahteva za isplatu jubilarne nagrade za 30 godina rada u ITK a koje pravo sam stekao u 2010 god,i nezadovoljan tumacenjem pravne sluzbe ITK,obratio sam se za stav Sindikata zdravstva i posto sam dobio pozitivno tumacenje za isplatu jub.nagrada u zdravstvu angazovao sam advokata i podneo tuzbu Sudu.Nisam hteo da verujem u razne price ali u ovu ustanovu u kojoj sam proveo radni vek potrebno je da udje UBPOK ,preterali su sa namestenim tenderima,fovorizovanim dobavljacima,sve se to ogleda u bogacenju pojedinih doktora i putovanjima po svetu gratis,sve ovo proverljivo kroz putne naloge.Dajem ohrabrenje Olgi A. i svim drugima koji su stekli pravo na jubilarnu nagradu a to se odnosi na srednji medic.kadar koji su obespravljeni i preti im se otkazima. Molim redakciju lista ALO da poput Insajdera ne popusti i nastavi sa istrazivanjima u ITK i ostalim zdrav.ustanovama,srdacno Aleksandar Filipovi

  • Zorica Vreme: 10.03.2015 12:58h

    Molim vas da me uputite kome ja da se obratim za tumačenja radnog prava u mom slučaju, vezano je za minuli rad i jubilarnu nagradu koji nisam primila... Hvala unapred.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP