Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SAJAM SLANINE

Kad prasići utihnu...

Autor: M. S. Prelić | 03.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Miris slaninice, švargle, kobasica, čvaraka i drugih „mesnatih“ proizvoda valjao se vojvođanskom ravnicom... Miris od kojeg voda na usta polazi, apetit nezajažljivo raste, a novčanik se prazni. Sasvim normalno za „Slaninijadu“, najveći sajam slanine na svetu, koji je i ove godine 26. put održan u banatskom selu Kačarevu.

Za svakog ponešto, slanina za sve

Za svakog ponešto, slanina za sve | Foto: Emil Čonkić

Na prostoru od 3.000 kvadrata našli su se brojni izlagači iz cele Srbije, a najmanje ih je, kako su primetili meštani, bilo iz samog Kačareva. Ponuda je bila raj za svakog gurmana. Verovatno ne postoji proizvod koji se nije mogao naći na štandovima.

Kačarevo

Kačarevo | Foto: Emil Čonkić

Osim mesnih prerađevina, mogli ste da kupite i suvenire, ručno rađeni nameštaj, harmonike, sireve, kajmak, slatkiše iz domaće radinosti... Ipak, bez obzira na odličnu ponudu, poseta je ove godine bila osetno slabija. Kako su nam rekli prodavci, kriza je udarila i na najosetljivi deo novčanika - onaj iz kojeg se odvaja za hranu. Dobar deo posetilaca je mahom zagledao i raspitivao se za cene, iako su davali popust od 20 odsto.


Raj za gurmane na 3.000 kvadrata

Raj za gurmane na 3.000 kvadrata | Foto: Emil Čonkić

Pored sjajne ponude mesa, organizovana su i takmičenja u kuvanju slaninarskog paprikaša „Zlatni kotlić“, pravljenju slaninarskog pasulja, kao i „Zlatni čvarak“, nadmetanje u pravljenju „svinjskih bombona“.
 

Specijalno vino „bermet” - ženski afrodizijak

Bermet Aleks, veseli brka s osmehom od uha do uha, bio je najupečatljivija pojava na “Slaninijadi“, iako je prodavao - vino i rakiju. Kvalitet njegovih veselih kapljica odmah nam je objasnio njegov osmeh.

Bermet Aleks

Bermet Aleks | Foto: Emil Čonkić

- Imam 25 vrsta rakije i četiri vina, plus „bermet“, specijalno aromatizovano slatko vino obogaćeno brojnim lekovitim biljem i začinima. U „bermet“ stavljam 15 trava u beli i 22 u crni. „Bermet“ je ženski afrodizijak, jer čim popije dve čašice, ona se odmah otvori - veselo je konstatovao Aleks iz Sremskih Karlovaca, a onda nas ponudio rakijom “karmadon”, koja je u osnovi jabukovača. Šta ćemo, morali smo da probamo... I oduševili smo se!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP