Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

UNDERGROUND KAFIĆ

Kafa je najbolja 400 metara ispod zemlje!

Autor: I. Popović | 22.12.2012 - 23:55:00h | Komentara: 2

Ukoliko vam je ovih dana hladno da šetate po gradu u potrazi za slobodnim mestom u kafiću, ili su vam ta mesta postala dosadna, mogli biste da se uputite ka Boru i kafu popijete u kafiću 400 metara ispod zemlje.

„Prozivke me ne pogađaju“: Spaskovski u razgovoru s reporterom „Alo!“

„Prozivke me ne pogađaju“: Spaskovski u razgovoru s reporterom „Alo!“

Na jednu takvu avanturu uputili smo se i mi, a naš domaćin bio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“, u čijem se vlasništvu i nalazi ovaj kafić na 11. horizontu borske Jame.


Rudarska himna - „Ne može nam niko ništa“

Direktor RTB „Bor“ važi za pravog veseljaka koji voli da se lati mikrofona i uveseljava prijatelje.
- Svi, od rudara, topioničara, električara, metelaca, flotera, pa do Vlade Srbije, koja pomaže razvoj rudnika, vole da čuju rudarsku himnu „Ne može nam niko ništa“ - zapevao nam je kratko, domaćinski, Blagoje Spaskovski, a od ljubaznih radnika Jame na poklon smo dobili kamen bogat zlatom, bakrom i srebrom, koji su toga dana iskopali.

Zajedno sa Spasovskim krenuli smo put Jame, koja je svega nekoliko kilometara udaljena od samog centra grada, gde su nas sačekali radnici i poslovodstvo ovog dela rudnika, koji svakodnevno bez imalo straha ulaze u dubine i do 700 metara ispod zemlje. Uz rudarski pozdrav „srećno“, potpuno opremljeni ulazimo u lift i krećemo ka kafiću.

- To je ideja rudara ove jame, koji su od jednog ovakvog mesta zamislili i uspeli da naprave jednu pravu atrakciju - rekao nam je naš domaćin dok smo se liftom spuštali.

- Dobrodošli u naš mali i skromni kafić koji ima svega 65 kvadrata, ali veliku dušu. Ovde silazim kad god mi to obaveze dozvoljavaju, jer volim da budem tu s mojim radnicima. Ovo mesto volim jer se kuva najbolja kafa, to ćete se već i sami uveriti - upoznaje nas s prednostima kafića Spaskovski.

Razgovor je tekao opuštenim tokom, pa nam se domaćin pohvalio dobrim rezultatima, ali i dodao da su do njegovog dolaska i borski i majdanpečki rudnici imali jako lošu proizvodnju.

Na poklon kamen sa zlatom i srebrom

Na poklon kamen sa zlatom i srebrom

- Nije to hvalisanje, sada radnici imaju 40 do 200.000 dinara platu. Mi smo kompanija koja je prošlu godinu završila s dobitkom od 41 milion dolara, a ovu verovatno sa 50 miliona. Ovo neka bude poziv stručnjacima da dođu i rade kod nas, da sve ovo još poboljšamo - bio je jasan naš domaćin.
Kao i svakog uspešnog menadžera, i njega prate brojne prozivke medija, koje ga, kaže, više ne dotiču.

Rudari

Rudari u toku predaha uz kaficu | Foto: ALO!

- U početku sam se nervirao, ali više ne, od kada sam shvatio Andrićevu izreku „U selu se ne gađaju kućerci, već crkveni toranj“, ali i onu narodnu „Za dobrim konjem prašina se diže“, ali sam ja tu prašinu, zahvaljujući mojim rudarima i njihovim kompresorima, oduvao i nastavio još jačim galopom - kroz smeh navodi Spaskovski.
Poslednji komentari
  • Boza Vreme: 26.12.2012 07:48h

    Ne mogu da verujem da ovako idiotsku vest niko nije prokomentrarisao. Ili necete da objavljujete komentare. Treci razlog ne mogu da smislim.

  • Puls istoka Vreme: 27.12.2012 12:45h

    @Boza Hvala Bogu, novinari novog ilustrovanog dvonedeljnika "Puls istoka" (izazi u Boru) komentarisu i taj dogadjaj na 2. i 3. strani. Nadamo se da cete procitati nas osvrt na ovaj tekst. Novine su na svim kioscima u istocnoj Srbiji od sutra. (petak, 28.12.2012.)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP