Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

„ALO! VODIČ“ ZA PREŽIVLJAVANJE

Kako izaći iz stana u požaru?

Autor: S. Ivaneža | 30.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Da li proveravate da ste isključili šporet ili grejalicu kada izlazite iz stana? Zamislite da živite u zgradi na šestom spratu, da je izbio požar u stanu koji se nalazi pored i da je plamen zahvatio vaš stan.

Zamislite da ste u stanu koji je u plamenu, a vi imate samo jednu šansu da preživite

Zamislite da ste u stanu koji je u plamenu, a vi imate samo jednu šansu da preživite | Foto: Boško Karanović

Morate brzo da reagujete kako biste se izvukli živi iz ovog horora. Od dima ne možete da dišete, ne vidite dobro i svesni ste da za koji minut više nećete moći trezveno da razmišljate. Ako pogledate kroz prozor, videćete ljude koji su se okupili i užasnuti posmatraju situaciju, kao i vatrogasna kola koja su takođe stigla, ali vatrogasci ne mogu da dođu do vas. Ne smete da paničite, već brzo da reagujete. “Alo!” vam nudi tri odgovora kako da preživite požar u stanu i izađete živi, bez opekotina. Vi ćete uraditi sledeće:


1. Spustićete se kroz prozor kod komšije, čiji je stan tačno ispod vašeg.

2. Izaći ćete kroz prozor, uhvatiti se čvrsto za okvir, truditi se da ne gledate dole, visiti i čekati pomoć vatrogasaca.

3. Ipak ćete ostati u stanu i leći ćete na pod, licem ka zemlji.

Šta mislite, koji je pravi način da izvučete živu glavu iz stana u požaru? Ne zaboravite da je samo jedan izbor, od ponuđena tri, onaj pravi koji će vas održati u životu. “Alo!” će u narednim danima pisati o sličnim, izuzetno opasnim situacijama, u kojima svako od nas može da se nađe, koje mogu da ugroze živote ljudi, a iz kojih možete da se izvučete samo ako uradite pravu stvar.

Rešenje iz prethodnog broja

Od tri odgovora koje vam je “Alo!” ponudio kako da preživite u paničnoj rulji koja se kreće ka izlazu iz zapaljenog kafića, tačan odgovor je pod brojem tri. Podići ćete ruke u gard i tako se kretati kroz gomilu. Nećete uspeti da preživite ako pokušate da se progurate kroz gomilu tako što ćete se pomerati u stranu i stajati dok se svi ne smire jer će vas gomila u panici pregaziti. Takođe, nećete uspeti ni ako stavite ruke na ramena osobe ispred sebe i pokušate da je pratite kroz rulju, jer tako dolazite u priliku da se u koloni spotaknete i poput domina padnete na čoveka ispred i tako redom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP