Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NESVAKIDAŠNJA PRODAVNICA U NIŠKOJ KASARNI

Keba nije za vojsku, sad čeka neku finu porodicu

Autor: Vesna Torović | 05.10.2014 - 07:30:00h | Komentara: 4

Keba je preslatka, divne dlake boje meda, živahna je i razdragano gleda predivnim crnim očima... Raduje se gostima i skače u svom boksu. Ona je ženka labradora, stara samo pet godina. Nažalost, Keba nije položila test za pse tragače, pa je Vojska Srbije prodaje za samo 2.250 dinara.

Čeka nov zadatak: Reporterka „Alo!“ sa Kebom

Čeka nov zadatak: Reporterka „Alo!“ sa Kebom | Foto: K. Kamenov

Ova neobična prodavnica se nalazi u četi za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu. U njoj ljubitelji pasa mogu da pazare nemačkog ovčara, labradora ili šarplaninca za samo 500 dinara.


U Kebinom komšiliku su psi penzioneri, koji su odslužili svoj radni vek u raznim jedinicama Vojske Srbije. Oni nisu baš toliko živahni kao Keba, ali radoznalo gledaju posetioce. Nirali, crna labradorka, sa nadimkom Nina, ima 12 godina. Pošteno je služila u vojnoj policiji i zaslužila odmor. Sad čeka neku finu porodicu, neku preslatku decu, koja će joj ulepštati starost.

Preko puta su malo opasniji desetogodišnji nemački ovčari Čapa i Boka, koji se takođe prodaju za 500 dinara. Caca je njihova vršanjakinja, ali je u boljoj fizičkoj kondiciji. Bila bi odličan čuvar nekog doma. Zato je i tri puta skuplja. Šarplaninac Alt je deset godina sjajno obavljao čuvarsku službu u Vojsci. Sad čeka da ga neki ljubitelj ove sjajne rase odvede u svoj dom, koji će čuvati kao svoj. Za takvog čuvara treba dati samo 500 dinara.

Petogodišnja ženka labradora nije položila test za tragače, pa je Vojska Srbije prodaje za samo  2.250 dinara

Petogodišnja ženka labradora nije položila test za tragače, pa je Vojska Srbije prodaje za samo 2.250 dinara | Foto: K. Kamenov

- Službeni psi se za namenske potrebe jedinica Vojske Srbije koriste u proseku sedam do osam godina. Nakon tog dela njihovog životnog veka, naglo padaju radne i fizičke sposobnosti - teže i sporije se kreću, slabe čulne sposobnosti, naročito vid, sluh i njuh. Počinju slabije da jedu, pa im slabi i kondicija. Vodiči službenih pasa i njihove starešine budno prate radne i fizičke osobenosti pasa. Veterinar je dužan da kontroliše kondiciju i zdravstveno stanje službenih pasa u jedinicama jer moraju da procene da li stariji psi treba da se zamene mlađim službenim psima. Oni psi za koje mešovita komisija proceni da ne mogu više da služe u Vojci Srbije prodaju se građanima - kaže komandir u četi za obuku vodiča i dresuru pasa kapetan Bratislav Dubičanin.


Kapetan Dubičanin, inače veterinar, priča da tako niske cene pasa nisu realne jer ti psi vrede mnogo više.

- To su obučeni vojni psi, njihova dresura mnogo košta. Međutim, nama je stalo da te pse što pre udomimo i da odu u dobre porodice koje će brinuti i njima. Svaki kupac našeg psa je dužan da potpiše zapisnik kojim se obavezuje da će poštovati Zakon o dobrobiti životinja. Kupac dobija i pasoš za psa u kojem su sadržani svi zdravstveni podaci - objašnjava on.

| Foto: K. Kamenov

Prodaja službenih pasa se oglašava preko sajta Ministarstva odbrane, preko oglasne table prodavnice u samoj četi i na oglasnim tablama u svim jedinicama Vojske Srbije. Zainteresovani građani mogu svakog radnog dana od 9 do 13 časova da razgledaju pse. Željeni pas se može platiti jedino preko tekućeg računa koji se dobije uz profakturu.


- Pse smo počeli da prodajemo u decembru prošle godine. Uglavnom se javljaju ljudi koji se razumeju u kinologiju i koji znaju kako treba sa dresiranim psima. Imamo najave nekih vodiča pasa da žele da otkupe svog psa kad se proceni da ide u penziju. Žena koja radi u vojnoj prodavnici je nedavno kupila šarplaninca i prezadovoljna je. Kaže da se odmah socijalizovao i da sjano čuva kuću. Nismo imali neke veće pritužbe novih vlasnika naših pasa. Najvažnije za socijalizaciju psa je da im se daje dobra i kvalitetna hrana i da im jedna osoba daje hranu kako bi se vezali za nju. Onda je sve lako. Za nemačke ovčare i šarplanince mora da se uzme u obzir i da mogu da budu ujedljivi jer su obučavani da budu odbrambeni ili psi čuvari - veli Dubičanin.
 

Nepozvani gosti


Kapetan Bratislav Dubičanin priča da veoma često u krug kasarne „Knjaz Mihailo“ dolaze psi lutalice i vlasnički psi koji su se izgubili.
- Psi dolaze jer osete hranu, ali i zbog naših pasa. Često su to rasni psi. Na sreću, imamo čitač za mikročipove i vrlo brzo možemo da javimo veterinarskim ordinacijama koje su povezane sa centralnim registrom vlasničkih pasa. Vlasnici se veoma iznenade kad im se javi da treba da dođu i da uzmu svog psa u kasarni - kaže on.

Belgijski ovčari još nisu na prodaju


Iako u Vojsci Srbije postoje i belgijski ovčari, psi te rase se još ne prodaju.
- Ova rasa se ne koristi dugo u Vojsci. Još nemamo pse koji su odradili svoj službeni vek. Inače, belgijski ovčari su vrlo zahvalni jer mogu da budu sjajni čuvari, zaštitari, ali i tragači. Neretko se koriste za nalaženje eksploziva - kaže kapetan Bratislav Dubičanin.

Poslednji komentari
  • Stozinic Milan Vreme: 05.10.2014 16:18h

    imam interes da uzmem kebu. kako mogu dobiti broj tel? hvala

  • Vesna Torovic Vreme: 06.10.2014 11:15h

    Milane brojevi telefona su 018 508-588 i 508-815. Bilo bi lepo da napišem priču o vama kako ste udomili predivnu labradorku. Mozete li da ostavite neki kontakt redakciji

  • OSTOJA Vreme: 09.12.2014 08:18h

    kupio bi jednog psa koji nije mnogo agresivan za potrebe domacinstva,jeli prodata crna labradorka NINA,ja zivim u R.SRPSKOJ/BIJELJINA moguli da je kupim.

  • Niki Vreme: 31.03.2015 18:46h

    Zeleo bih ja da udomim Nemackog Ovcara

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP