Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

VANREDNA SITUACIJA U JUNKOVCU

Klizište preti da
proguta selo! (FOTO+VIDEO)

Autor: Tanjug | 06.06.2013 - 14:55:00h | Komentara: 0

U selu Junkovac, u opštini Lazarevac, danas će biti proglašena vanredna situacija zbog pojave klizišta na kopu Rudarskog basena Kolubara, što bi moglo da ugrozi 36 domaćinstava koja su najbliža klizištu, izjavio je danas direktor RB Kolubara Milorad Grčić.

Milorad Grčić

Milorad Grčić

Grčić je, na konferenciji za novinare u Lazarevcu, istakao da je dobio informaciju iz Skupštine Grada Beograda da će u toku dana biti proglašena vanredna situacija u tom selu.

Junkovac

On je podsetio da su krizni štab opštine Lazarevac i predstavnici RB Kolubara juče po podne proglasili vanrednu sitauciju u Junkovcu, što je potrebno da potvrditi i Grad Beograd.

Junkovac

Grčić je objasnio da je proglašenje vanredne situacije tehnička odluka da bi se sprovele neohodne procedure po hitnom postupku, kao što su premeštanje domaćinstava u privremeni smeštaj i ubrzanje procesa eksproprijacije.

On je istakao da nije ugrožena bezbednost stanovnika tog sela jer je RB Kolubara preduzela sve neophodne procedure i obezbedila privremeni smeštaj za 11 najugroženijih porodica i naglasio da ni jednog sekunda nije ugrožena proizvodnja uglja na poljima B i D, kao ni snabdevanje termoelektrana potrebnim količinama lignita.

Grčić je kazao da je plan da se ubrza proces eksproprijacije na području Junkovca, a zakonsko uporište za to predstavlja proglašenje vanredne situacije na delu teritorije opštine Lazarevac. Sredstva za eksproprijaciju, dodao je, su obezbedjena, ali nije precizirao o kom iznosu se radi.

Junkovac

On je ponovio da su prethodnih dana stručne službe Kolubare bile maksimalno angažovane na sanaciji klizišta na polju D do koga je došlo pre desetak dana na području starog odlagališta.

U najbržem roku je završen popis domaćinstava i iseljenje meštana u privremeni smeštaj, rekao je Grčić istakavši da je premeštena jedna od tri ugrožene trafo-stanice i da su radnici Kolubare uspeli da uspore brzinu klizanja zemljišta.

On je naglasio da je reč o starom problemu, još iz 2005. godine, a da su 2009. godine inženjeri Kolubare upozoravali da može doći do problema na tom području.

Junkovac

On je naglasio da je u Kolubari oformljena komisija da prouči geološki sastav tla i ako se ispostavi da je nešto nestručno radjeno, Grčić je naglasio da to preduzeće neće bilo šta sakriti od javnosti.

Na području sela Junkovac ima oko 900 stanovnika. Radi se o starom rudarskom naselju u kome je 1974. godine zatvorena istoimena rudarska jama.

Predsednik Saveta mesne zajednice Junkovac, Svetomir Milčanović rekao je da su za sada samo dve porodice od 11 najugroženijih prihvatile da predju u privremeni smeštaj.

On je naglasio da je svima ponudjeno da predju da žive na drugo mesto, da nikom od 36 porodica tog sela nije ugrožena bezbednost, a njihova stoka je prebačena kod rođaka i prijatelja.

Junkovac

Milčanović je izrazio očekivanje da će svi problemi biti rešeni u dogovoru sa rukovodstvom Kolubare sa kojim su već imali sastanak.

Od uglja koji se proizvodi u RB Kolubara dobija se oko 55 odsto električne energije u Srbiji, zbog čega je Kolubara glavni oslonac nacionalne energetske bezbednosti zemlje.

VIDEO: Snimak TV Gem sa lica mesta:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP