Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SIMBOL GRADA RUGLO BEOGRADA!

Knez pozeleneo od nemara!

Autor: J. Jokanović | 20.11.2013 - 23:15:00h | Komentara: 0

Najpoznatije sastajalište Beograđana, spomenik knezu Mihailu ili popularnije „konj”, već dugo je toliko prljavo i zapušteno da na njega više ne žele da slete ni golubovi.

Patina prekrila  najpoznatije sastajalište  Beograđana

Patina prekrila najpoznatije sastajalište Beograđana | Foto: Rajko Ristić

Knez Mihailo je bukvalno pozeleneo, a razlog za ovakvo stanje najprepoznatljivijeg simbola prestonice je patina, zelena masa koja se stvara usled atmosferskog uticaja zbog čađi i ptičjeg izmeta, tvrde stručnjaci.


Na zapušteno stanje najpoznatije znamenitosti Beograda uglavnom ukazuju prolaznici koji su zgroženi prizorom pozelenelog kneza. Međutim, vajarka Aleksandra Ristanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture objašnjava da potpuno uklanjanje zelene mase nije ni moguće ni preporučljivo.

„Prirodno svojstvo bronze je da razvija patinu. Naravno, treba je kontrolisati i ne dozvoliti da je bude previše, ali potpuno uklanjanje nije moguće jer ona mimo toga što ružno izgleda predstavlja zaštitu spomenika i njeno potpuno uklanjanje bi ugrozilo bronzu”, kaže Ristanovićeva.

U ovoj ustanovi ističu i da redovno prate stanje javnih spomenika i spomen-obeležja, kao i da se svake godine prave plan izvođenja radova shodno zatečenom stanju spomenika i u skladu sa sredstvima koja dobijaju iz gradskog budžeta. Postament spomenika na Trgu republike poslednji put je čišćen pre dve godine, dok je velika konzervacija spomenika, kada je zaštićen i bronzani deo, urađena pre skoro 30 godina.

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću III delo je firentinskog vajara Enrika Pacija. Podignut je 1882. godine, kao simbol oslobađanja Srbije od turske vlasti.

Konzervacija skulpture  poslednji put urađena  pre tri decenije

Konzervacija skulpture poslednji put urađena pre tri decenije | Foto: Rajko Ristić

Građani: Ništa ne čudi, navikli smo na javašluk

Ana (35)
- Trebalo bi ga očistiti, ali nisam sigurna u čijoj je to nadležnosti. Čula sam da su ranije postojale i inicijative za njegovo čišćenje, ali ne znam da li je to urodilo plodom.

Momčilo (56)
- Ja sam došao iz Švedske i moram da primetim da se tamo spomenicima posvećuje mnogo više pažnje. Na sam pomen Beograda prva asocijacija mi je upravo ovaj spomenik i Knez Mihailova ulica i stvarno je sramota u kakvom se stanju nalazi.

Milan (22)
- U ovoj državi postoje mnogo veći problemi od bavljenja zaštitom spomenika. Svako gleda svoja posla i ovde niko ne ceni spomenike i vrednosti našeg grada.

Maja (21)
- To je kod nas sasvim uobičajeno. Navikli smo na nemar, pa me uopšte ne čudi ni ovakvo stanje simbola grada.

Miljana (20)
- Dosad na to uopšte nisam obraćala pažnju, ali sada, kad ste mi ukazali na to, vidim da je stvarno zapušten, što je stvarno sramota za glavni grad.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP