Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PAKLENI VIKEND PRED NAMA, ALI I ZA TO IMA LEKA

Ko mari za vrućinu...

Autor: Ekipa Alo! | 26.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Prvog dana tropskog talasa koji je juče zahvatio Srbiju iz kuće je izlazio samo onaj ko je baš morao, a mnogi su spas od letnje žege potražili na bazenima i obližnjim kupalištima.

Uzavrelo na  kupalištima širom Srbije

Uzavrelo na kupalištima širom Srbije

Temperatura je juče dostigla 35. podeok Celzijusove skale, a prema najavama iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije, tropske vrućine nam tek predstoje. Za vikend će temperatura dostići i 38 stepeni, a u ponedeljak se očekuje čak 40!

Ko se sunca krije...: Ada Ciganlija

Ko se sunca krije...: Ada Ciganlija | Foto: A. Stanković

Oprezno s namirnicama


Tokom leta neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, čuvanja i obrade namirnica, upozorila je dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i istakla da kvarljive proizvode treba kupovati samo ako se čuvaju u rashladnim uređajima.

Letnja žega je ponovo lekarima Hitne pomoći širom Srbije natovarila pune ruke posla zbog kolapsa na ulicama. Zato lekari savetuju, posebno starije osobe, da u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati, ne izlaze iz kuće bez preke potrebe, a da oni koji baš moraju obavezno sa sobom ponesu flašicu s vodom.
Takođe, preporučuje se adekvatno oblačenje i lagana ishrana, sa dosta voća i tečnosti, uzimanje pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju. Šetnje su „dozvoljene” ujutro i uveče, tokom dana bi trebalo što više boraviti u hladovini, a teške fizičke aktivnosti ostaviti za neki drugi put. Oni koji pak odluče da rashlađenje potraže u rekama i jezerima takođe bi trebalo da budu oprezni.

Kragujevac

Kragujevac


A povećanju temperature očigledno se najviše raduju čelnici gradskih bazena, jer im je, kako kažu, dosad posećenost bila izuzetno slaba.
- Do ponedeljka je posećenost praktično bila prepolovljena u odnosu na prošlu godinu, kada bi subotom ili nedeljom na bazene došlo oko 4.000 kupača - rekao je Boris Radosavljević, direktor kragujevačkog SC „Park”, navodeći da se daleko veći broj kupača na bazenima i jezeru očekuje u narednih šest-sedam dana, budući da su najavljene tropske temperature vazduha. Takođe, i Aleksandar Jakovljević, direktor čačanskog SC „Mladost”, ističe da gradski bazen svakog dana poseti između 1.000 i 1.500 građana.

Bazen

Bazen "11. april" | Foto: Nebojša Marković

Pakao i u Crnoj Gori i BiH!

A oni koji su planirali da krenu na odmor u Bosnu i Hercegovinu ili Crnu Goru neka se pripreme za pravi pakao! U Crnoj Gori se do kraja sedmice očekuje toplotni udar od 40 stepeni, a u BiH 42, mada su pojedini mediji najavili čak 50 stepeni! „Očekujemo tropski talas i vrućine, ali ne očekujemo da temperature rastu do 50 stepeni Celzijusa. Takva temperatura je gotovo nemoguća za naš region”, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu RS. U području Mostara i Višegrada uključen je i meteoalarm, a očekuju se čak i ljudske žrtve zbog vrućina!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP