PONOS KOBASICIJADE
Kobasica napravljena
u Turiji oborila Ginisov rekord!
Turijska kobasica danas je oborila Ginisov rekord i postala najveća na svetu, budući da je prečnik spirale koju ona čini 3,97 metara. Ginisov rekord do sada je držala kobasica koja je savijena u spiralu imala prečnik 3,11 metara.
Majstori spremaju kobasicu za Ginisa | Foto: Nenad Milošević
Inače, turijska kobasica, koja je postavila novi svetski rekord, dugačka je 2.089 metara i teška 2.300 kilograma, a pravi se od cele svinje i to ne od tovljenika, već od krmača koje imaju zrelo meso.
U kobasici nema nikakvih dodataka osim soli, bibera, paprike i belog luka, a puni se u prirodna creva.
Za ovogodišnju kobasicu utrošeno je 2.300 kilograma svinjetine, 2.050 metara creva i 100 kilograma začina.
Kako je ranije danas rekao predstavnik Ginisa Pravin Patel, da bi kobasica bila proglašena za Ginisov rekord, pre svega, treba da bude sastavljena od mesa i creva koje se puni mesom, a mogu se dodati i lokalni začini po želji.
Važno je, kako je naglasio, da ona bude napravljena bez prekida i bude jednaka sa svih strana, a meri se i prečnih kruga.
Bilo je kobasica i za poneti | Foto: Nenad Milošević
Posetioci Kobasicijade koja se završava sutra mogli su da vide i nadmetanje u tome ko će najbrže pojesti tri vruće pečene kobasice, uz korišćenje samo jedne ruke, a pobedu je odneo Dušan Kulačin iz Šida kome su za to bila potrebna 2,5 minuta.
Na manifestaciji u tom vojvođanskom mestu nadmetali su se najbolji proizvodjači mesa i rakije, a ustanovljeno je i da je Delos Santos Rodrigez posetilac Kobasicijade koji je stigao iz najudaljenijeg mesta od Turije i to iz Dominikanske Republike.
Svetska a naša: Kobasica iz Turije | Foto: Nenad Milošević
Posetiocima u Turiji predstavilo se više od 100 izlagača sa velikim izborom svežih i suvih mesnih preradjevina - kobasica, svinjske vlasti, čvaraka, sira, a posetioci su mogli da probaju i pečene kobasice sa roštilja.
Prodavci su uglavnom zadovoljni prodajom, a kažu da se najbolje prodaju upravo turijske kobasice, ali i pljeskavice koje se uglavnom mogu pazariti u toploj lepinji za 200 dinara.
Štand na kome su gosti mogli da kupe kobasice | Foto: Nenad Milošević
Prva Kobasicijada održana je 1985, kao prijateljsko seosko takmičenje lovaca i domaćina tog kraja, a ove godine održava se već tradicionalno 29. put.
Ovogodišnju Kobasicijadu otvorili su predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović i ministarka zdravlja Slavica Djukić Dejanović koja je poručila da je današnja manifestacija pokazatelj kako treba negovati tradiciju.
Tokom pripreme za Kobasicijadu održane su tri promocije - u Novom Sadu, Somboru i Subotici, a pošto manifestacija od početka ima humanitarni karakter, tokom promocije u Novom Sadu, uručena je i donacija Dečjem selu iz Sremske Kamenice u kojoj su domaćini iz Turije poklonili štićenicima sela 30 kilograma svežih kobasica.Dok se u Turiji klalo, mlelo meso i punilo crevo za kobasice u Riminiju u salonu Reks napravljen je najveći kapućino na svetu koji se zove "Daviano" i ima 2.350 litara. Napravio ga je tim Nipfood-a i ušao je zvanično u Ginisovu knjigu svetskih rekorda. Za njega je napravljena specijalna šolja koja je visoka 1,5 metara i široka 1,80 m. Sastav kapućina "Daviano" je integralno mleko, 417 litara kafe, a pet muškaraca ga je spravljalo čitavih devet i po sati, prenosi italijanska agencija Ansa. Inače od njega se mogu napraviti 16.000 standardnih kapućina. Prethodni rekord postignut 4. septembra u Zagabriji, takodje u Italiji, i iznosio je 2.012 litara.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs