Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PONOS KOBASICIJADE

Kobasica napravljena
u Turiji oborila Ginisov rekord!

Autor: Tanjug | 23.02.2013 - 18:35:00h | Komentara: 0

Turijska kobasica danas je oborila Ginisov rekord i postala najveća na svetu, budući da je prečnik spirale koju ona čini 3,97 metara. Ginisov rekord do sada je držala kobasica koja je savijena u spiralu imala prečnik 3,11 metara.

Kobasicijada u Turiji

Majstori spremaju kobasicu za Ginisa | Foto: Nenad Milošević

Inače, turijska kobasica, koja je postavila novi svetski rekord, dugačka je 2.089 metara i teška 2.300 kilograma, a pravi se od cele svinje i to ne od tovljenika, već od krmača koje imaju zrelo meso.


U kobasici nema nikakvih dodataka osim soli, bibera, paprike i belog luka, a puni se u prirodna creva.

Za ovogodišnju kobasicu utrošeno je 2.300 kilograma svinjetine, 2.050 metara creva i 100 kilograma začina.

Kako je ranije danas rekao predstavnik Ginisa Pravin Patel, da bi kobasica bila proglašena za Ginisov rekord, pre svega, treba da bude sastavljena od mesa i creva koje se puni mesom, a mogu se dodati i lokalni začini po želji.
Važno je, kako je naglasio, da ona bude napravljena bez prekida i bude jednaka sa svih strana, a meri se i prečnih kruga.

Kobasicijada u Turiji

Bilo je kobasica i za poneti | Foto: Nenad Milošević

Patel je rekao da mu je drago što je došao u Srbiju da premeri kobasicu smotanu u spiralu.

Posetioci Kobasicijade koja se završava sutra mogli su da vide i nadmetanje u tome ko će najbrže pojesti tri vruće pečene kobasice, uz korišćenje samo jedne ruke, a pobedu je odneo Dušan Kulačin iz Šida kome su za to bila potrebna 2,5 minuta.

Na manifestaciji u tom vojvođanskom mestu nadmetali su se najbolji proizvodjači mesa i rakije, a ustanovljeno je i da je Delos Santos Rodrigez posetilac Kobasicijade koji je stigao iz najudaljenijeg mesta od Turije i to iz Dominikanske Republike.

Kobasicijada u Turiji

Svetska a naša: Kobasica iz Turije | Foto: Nenad Milošević

Za najbolju kobasicu domaćeg proizvođača izabrana je kobasica Ranislava Stankova, a u klaničnoj industriji to priznanje je pripalo kobasici "Supermix plus", industrije iz Kucure.

Posetiocima u Turiji predstavilo se više od 100 izlagača sa velikim izborom svežih i suvih mesnih preradjevina - kobasica, svinjske vlasti, čvaraka, sira, a posetioci su mogli da probaju i pečene kobasice sa roštilja.

Prodavci su uglavnom zadovoljni prodajom, a kažu da se najbolje prodaju upravo turijske kobasice, ali i pljeskavice koje se uglavnom mogu pazariti u toploj lepinji za 200 dinara.

Kobasicijada u Turiji

Štand na kome su gosti mogli da kupe kobasice | Foto: Nenad Milošević

Prva Kobasicijada održana je 1985, kao prijateljsko seosko takmičenje lovaca i domaćina tog kraja, a ove godine održava se već tradicionalno 29. put.

Ovogodišnju Kobasicijadu otvorili su predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović i ministarka zdravlja Slavica Djukić Dejanović koja je poručila da je današnja manifestacija pokazatelj kako treba negovati tradiciju.

  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
  • Kobasicijada u Turiji / Foto: Nenad Milošević | Foto:
Tokom pripreme za Kobasicijadu održane su tri promocije - u Novom Sadu, Somboru i Subotici, a pošto manifestacija od početka ima humanitarni karakter, tokom promocije u Novom Sadu, uručena je i donacija Dečjem selu iz Sremske Kamenice u kojoj su domaćini iz Turije poklonili štićenicima sela 30 kilograma svežih kobasica.
I Italijani danas dobili Ginisa!

Dok se u Turiji klalo, mlelo meso i punilo crevo za kobasice u Riminiju  u salonu Reks napravljen je najveći kapućino na svetu koji se zove "Daviano" i ima 2.350 litara. Napravio ga je tim Nipfood-a i ušao je zvanično u Ginisovu knjigu svetskih rekorda. Za njega je napravljena specijalna šolja koja je visoka 1,5 metara i široka 1,80 m. Sastav kapućina "Daviano" je integralno mleko, 417 litara kafe, a pet muškaraca ga je spravljalo čitavih devet i po sati, prenosi italijanska agencija Ansa. Inače od njega se mogu napraviti 16.000 standardnih kapućina. Prethodni rekord postignut 4. septembra u Zagabriji, takodje u Italiji, i iznosio je 2.012 litara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP