Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

EUFORIJA POVODOM ROĐENJA BRITANSKOG PRINCA NIJE ZAOBIŠLA NI SRBIJU

Kočije za kraljicu stižu iz Šumadije

Autor: B. Nenković | 25.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Euforija povodom rođenja naslednika britanske krune nije zaobišla ni Kragujevac. Čim je vest da je rođen sin princa Vilijama i princeze Kejt Midlton obišla planetu, Milivoje Lija Obrenović iz Kragujevca je iz svog arsenala trodimenzionalnih karikatura izvukao jednu dugo pripremanu.

Kragujevčanin Milivoje  Lija Obrenović sa karikaturama učestvovao  na mnogim svetskim  izložbama

Kragujevčanin Milivoje Lija Obrenović sa karikaturama učestvovao na mnogim svetskim izložbama | Foto: Biljana Nenković

U pitanju su konjica i kočije kojima bi kraljica Elizabeta Druga, doduše u virtuelnom svetu, mogla da ode u posetu i vidi svog tek rođenog praunuka.
- Pretpostavio sam da bi prabaka na babine morala da pođe u kraljevskom stilu. Kočije su upravo prevozno sredstvo u kojem sam zamislio Elizabetu Drugu na putu do naslednika britanske krune - kaže Milivoje, poznati srpski karikaturista, čija su specijalnost upravo 3D karikature.

Kraljici društvo  prave Džeger i ekipa

Kraljici društvo prave Džeger i ekipa

Nema koga nije skuvao

Ovaj karikaturista kaže da uvek nastoji da istakne pozitivne osobine ličnosti koju radi. Do sada je uradio na stotine karikatura. Kraljica nije jedina ličnost iz Velike Britanije koja se našla u njegovoj kolekciji. Društo joj prave Mik Džeger, Pol Makartni... Predstavnici Italije su Lučano Pavaroti, Leonardo Da Vinči... Nikola Tesla je takođe „rođen“ u njegovom loncu, kao i skoro svi srpski i svetski državnici. „Ma nema koga nisam skuvao“, kaže Lija, koji je sa svojim karikaturama učestvovao na mnogim svetskim izložbama.

Motiv da napravi trodimenzionalnu karikaturu sa čitavom kompozicijom je, kako kaže, njegov doprinos podizanju nataliteta i prijateljstvu Srbije i Velike Britanije. Na ovaj način je želeo i da se pridruži euforiji planetarnih razmera zbog rođenja malog princa.

- Čim sam čuo da je Kejt zatrudnela, počeo sam da smišljam kako da se pripremim za taj događaj. Odlučio sam da zanemarim mlađe članove dinastije i da se posvetim kraljici Elizabeti, kao najstarijoj. Pretpostavio sam da će nekako morati da ode i vidi svog praunuka. Kočije vuku beli konji, a kraljičin lakej sam lično ja. Samo sam čekao dan kada će početi trudovi i da je iznesem na svetlo dana - kaže Obrenović.

Lija trodimenzionalne karikature pravi na poseban način. Najpre napravi konstrukciju od žice koju oblaže specijalnom masom sličnom plastelinu. Malim dletima izvlači oblike i potom celu figuru kuva u loncu.

- I britansku kraljicu, kao i mnoge druge poznate ličnosti iz celog sveta, morao sam da kuvam. Nju sam radio na osnovu fotografije na kojoj je bila u zelenom kompletu - dodaje Lija.

U vitrini su se našle  mnoge svetske ličnosti

U vitrini su se našle mnoge svetske ličnosti

Obrenović ušao u Beli dvor!


Lija karikature radi na osnovu fotografija, a onda istakne detalj po kojem je ličnost poznata. Mnoge su već u vitrinama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Americi... Kaže da je bilo zanimljivo kada je karikaturu poklonio prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću. „U novinama su osvanuli naslovi ‚Obrenović na Belom dvoru‘, a ja sam samo odneo figuricu“, kaže Lija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP